2007/08/15

Matchbox CY-119 Tractor Cab Double Container Trailer

Kicsit félve írok már le olyat egy darabról, hogy „Európában még nem forgalmazzák” az XF95 óta – illetve dehogyis! Javítsatok ki és szóljatok, ha láttok ilyesmit itthon! – de úgy tudom, hogy ez bizony az öreg kontinensen még nincs.

A Tractor Cab vontató – a Convoy Project (CP) Generic Tractor Cab-ként említi – nem új darab. Az 1-75 sorozat 2005-ös katalógusában MB-31-ként debütált, de az alvázon 2004-es keltezés látható. Annak a darabnak az alvázán, amit eddig felbontottam MB664 olvasható, szóval a káosz teljes, de hogy még bonyolultabb legyen a dolog, a CP szintén 2005-re datálja. Az viszont biztos, hogy nekem sohasem tetszett. Amennyire meg tudom ítélni, egyetlen ma futó vontatóra sem hasonlít, teljesen fantáziaszülemény és – rossz értelemben – az én szememben olyan drabális, mint egy Tigris tank. Azt azonban be kell valljam, hogy egy változatban nagyon tetszik és arra nagyon fáj is a fogam. Állítólag valamilyen szett részeként – és itt sajna megáll a tudomány, fogalmam sincs, hogy miben, de persze ennek ellentmond, hogy a CP CY-117-ként említi – létezik egy rozsdás hatást keltő festésű változat, ami mögé egy new tanker van kötve. Ez a D.U.M.P. feliratot viselő tartályszerelvény engem Steven Spielberg klasszikusában a Párbajban szereplő öreg Peterbiltre emlékeztet.

Ami sokkal izgalmasabb, az a vontatmány! Már a Convoy sorozat premierjekor is létezett konténerszállító és tulajdonképpen nem is értem, hogy hogy nem kerítettem még rájuk sort, hiszen számos változatban csücsülnek a szekrényben. Ezek a régi platós utánfutón csücsülő, két konténert felvonultató szerelvények számos vontatóval és rengeteg különböző festésű konténerrel léteztek. Ilyen konténerek már a PS-1 szettben, illetve az 1-75 sorozat Mercedes Container Truck-ján, vagy Flat Car & Container-en is voltak, a különbség köztük csupán annyi volt, hogy az 1-75-ben lévő konténerek ajtói nyithatóak, a Convoy konténerek meg csak egyszerű kis műanyag dobozok. Nos, itt az új! A CP egyáltalán nem említi ezt az utánfutót, de ha az ottani elnevezéseket követem, akkor valószínű ennek new double container lesz majd a neve. Hogy mi van ráírva, az sajna most nem fog kiderülni, mert csak ez az egy van belőle és ez bizony NRFB marad. (Remélhetőleg ez változik majd szeptember végén, de nem akarok semmit elkiabálni.) Első ránézésre nagyon hasonlít a new tanker-re, de egyértelműen különbözik attól. A rajta lévő konténerek is újak, szélesebbek, de alacsonyabbak és rövidebbek is mint a régiek, de a legszembetűnőbb különbség, hogy nincsen rajtuk két luk a Sambron Jacklift, vagy a Fork Lift Truck villái számára. Ehelyett apró lábaik vannak. A tetejükön kis hornyok vannak, hogy az egymásra helyezett konténerek egymáson is maradjanak. Hogy az ajtajuk nyitható-e azt a fenti NRFB okból nem sejthetem, de fogadni mernék rá, hogy a mai költség hatékony világban nem az. Lévén amerikai kiadású, nem CY jelölésű, hanem az egy betű, négy szám kódból ezen az L3942 olvasható, ami megint csak újdonság, mert nekem eddig csak J kezdetű kóddal bíró darabjaim voltak. A blister még valamiben érdekes. A hátulján egy hasonló szerelvény látható, de azon nem konténerek, hanem azokkal nagyjából megegyező méretű csőtartók vannak. Közben erről találtam képet az eBay-en, lásd alább.

Kicsit már félve mondom, de úgy tudom, hogy ez a modell még nincs Európában. A Tractor Cab nem új, de a vontatmány és a rakomány annál inkább.
Bár a new tankerre emlékeztet, az új vontatmány eléggé eltér.
Új konténer, az alján kis lábbal...
...és horonnyal a tetején, hogy egymásra téve úgy is maradjanak.
Ez sincs még nálunk. Nagyon hasonló szerelvény csőrakománnyal. A villástargonca az 1-75 sorozatból származik és nem tartozék. A kép az ausztrál eBay-ről van.

Nincsenek megjegyzések: