2007/08/09

Matchbox MB-57 1963 Cadillac Fleetwood Hearse - UPDATE II.

Ha játékszergyártók lennétek, nektek eszetekbe jutna halottaskocsit gyártani a 3+ éves célcsoportnak? Nekem sem! Tudja fenyő, lehet, hogy csak prűd vagyok, mert igazából erkölcsileg pont annyira megkérdőjelezhető egy tank is, csak arról nem kell kényelmetlen kérdésekre válaszolni, a kissrác már tudja magától, hogy az arra van, hogy piff-puff a katona bácsikat. A hullaszállítóról meg jönnek a kényelmetlen kérdések, a halál fogalmának elmagyarázása és a többi. Erkölcsi példabeszéd vége.

A hullaszállító gondolata talán kissé meredek, de a Matchbox elkészítette, a 2006-os modellévben piacra dobta, én meg nem tudtam neki ellenállni, amikor szembe jött velem a Madaras Tescoban. Nem tudom jó fotón bemutatni, hogy bizony, koporsó is van benne! Ezen kívül van még ott más is a... utastérben? Csomagtérben? Raktérben? Milye van egy hullaszállítónak? De nem tudok rájönni, hogy mi az a cumó. De itt és most kijavítanám magam, mert egy régi TotalCar cikkből tudom, hogy ezt a dolgot szertartáskocsinak, de még inkább pompakocsinak hívják.

Lévén „matchbox” nickű tisztelt olvasóm kijavított – valóban 2006-os keltezés van az alvázon, ez úton is köszi, hogy felhívtad rá a figyelmem – kicsit túrtam a netet Matchbox hearse ügyben. Így jutottam el a DiecastAudio.com podcast oldalra és ott elég érdekes dolgokat találtam! Kitűnő képeket arról, hogy mi is van odabent! Az ilyesmit hívják a programokban easter egg-nek, azaz húsvéti tojásnak! Lévén valóban lehetetlen kivenni anélkül, hogy az ember szétszerelné – és ezzel gyakorlatilag tönkre is tenné – a modellt, ebben sem találtam kivetnivalót! Hatalmas poén, nem véletlenül dugtam a post legvégére a képeket!

A Cadillac-et gyanítom senkinek sem kell bemutatni – akinek meg igen, annak ott a Wikipédia ide vágó bejegyzése. A hearse viszont már érdekesebb történet. Alapvetően a szertartáskocsit emlegetik ezen a néven – legalábbis a Wikipédia szerint – de úgy tűnik, hogy a hasonló kialakítású felépítménnyel szerelt mentőautókat is említik így. Ennek ékes példája ez az oldal. Mókás, hogy pont 1963-as Cadillac nincs itt, csak 62-es és 64-es. Ha pedig mélyre ásunk a halottaskocsik történetében – huhh, ez így elég hátborzongatóra sikeredett – akkor kiderül, hogy ez a modell egészen pontosan landau coach. Az ívelt fémdarabokat a hátsó fertályon hívják landau fémrúdnak. Landaunak pedig egyfajta leereszthető tetejű lovaskocsit hívnak és gyanítom eredetileg ezeken voltak ilyen vasak. Amúgy ha átlátszó üvegfal mögött lenne a koporsó, akkor state coach-nak hívnák.

Pfff... Most már tudtok mindent!

Matchbox hullaszállító. Pontosabban pompakocsi.
Közeli ugyanerről. Areh szerint Cadillac Fleetwood, a Matchbox nem említi a pontos típust.
Koporsó beépítve!
Landau csukva.
Landau nyitva.
1963 Cadillac Fleetwood Hearse
Kibontva sem mutat többet a "rakományból", de legalább jobban látható a fantasztikus hűtőrács.
Igazi meglepetés!
Ez van belül! Kívülről semmi sem látszik belőle. (A DiecastAudio.com-ról.)

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hello,

Nekem megvan egy pár variációban, de mindnek 2006van az alján.

Üdv,
matchbox

Sam. Joe írta...

Ehhh... Tartozom egy vallomással: A blisteren keresztül 2005-nek olvastam, amikor meg meglett a második, akkor nem jutott eszembe ellenőrizni. Hazamegyek és ellenőrzöm! Ja és köszi szépen!

Sam. Joe írta...

2006 tényleg! Köszi! Másodperceken belül módosítom a postot, mert a hibajavításon túl találtam még érdekességeket erről a darabról a neten! Érdekelne, hogy milyen variációid vannak! Más blister, vagy a Scooby-Doo festésű set?

Névtelen írta...

Van a Scooby Doo is. De létezik MB699 ill. MB700 koddal az alján. Illetve a blister megvan amerikai kiadásban, europaiban #30 és #57 számmal.

Névtelen írta...

Hello!

Nekem van szürke/fekete színvariációjú fehér peremű gumikkal, dobozzal, amit Amiban árulnak, nekem is csak ebayról van, viszont annak a hátsó lámpái is festve vannak. A kerék pedig a régi fazonú ötküllős változat. Kiadták a hagyományos kerékkel is, de ezt is fehér peremmel.

Sam. Joe írta...

Nyamm, ha szabad megjegyeznem! Ha van kedved lefotózni, akkor örömmel közzé teszem. ;-)