2007/08/06

Matchbox MB-28 1961 Jaguar E-Type Coupe – Factory Error

Nem csináltam abból titkot, hogy nem sokra becsülöm a jelenlegi Matchboxokat, mert a régi, 60-as, 70-es, 80-as évekből származó járgányokat javarészt részletgazdagabbnak, jobb és több anyagból lévőnek gondolom, a nyitható ajtókról és egyéb részletekről már nem is beszélve. Viszont amikor vásárolni megyünk a Madaras Teszkóba, vagy valami hasonló helyre, akkor mindig kapok pár perc szabad játékot a játékosztályon. Nos, a legutolsó portyán viszont nem tudtam ellenállni annak, amit találtam. Ez a post és majd még következő pár, ennek lesz az eredménye. Legnagyobb meglepetésemre igényes modellek jöttek velem szembe és nem tudtam otthagyni őket.

A Jaguar E-Type-ot mindig is a világ leggyönyörűbb autói közé soroltam – igaz, nem a kupét, hanem a roadstert –, úgyhogy már csak ezért is meg „kellett” vennem. Érdekes, hogy az E-Type kupé nem először fordul elő a Matchbox kínálatában, 1962-től, 1967-ig készült egy fantasztikusan szép változat, gyönyörű küllős felnikkel, amin műanyagból készült „gumik” vannak. Sajna ez az eredeti messze túl van a megfizethetőség határain számomra. Viszont a 2006-os modellévben valakinek a márka új tulajdonosánál eszébe juthatott, hogy valaha a Matchboxok mit is képviseltek és új, igényes modellek kerültek be az 1-75 sorozatba. Köztük az MB-4 Jaguar E-Type Coupe. (Azért vicces, hogy a korai Fastwheel és a még korábbi katalógusokban a járgányok rajza volt és nem egy fotó róluk. Nos, 2006-os katalógusban sikerült ide visszatérni.) Az idei modellévben a név maradt változatlan, de az MB-4-ből MB-28 lett. Egyébként teljesen ugyanarról a modellről van szó, aminek ékes bizonyítéka, hogy az alvázon 2005-ös keltezés olvasható.

Ami ezt az NRFB darabot illeti, a csomagolása gyári hibás. Az MB-28 helyett az MB-49 Ford Crown Victoria blisterébe csomagolták a „kék csík a kék festésen” modellt. Egyébként van akik kifejezetten ezekre utaznak és nagy értéket tulajdonítanak az ilyen hibásan csomagolt, vagy másként hibás daraboknak. Nekem is van egy gyárilag előre rossz méretű kerékkel szerelt darabom, de erről majd egyszer máskor.

Ezen a képen még egészen jól látszik, hogy kék a kéken színű és a csomagoláson a hibás, MB-49 Ford Crown Victoria jelölés.
Nem csalás, nem ámítás. Gyári hibás csomagolású NRFB. A csomagolás sárga háttere meghülyítette a fényképezőgépet, a kékből szürkés-fekete lett.
Az eredeti, de nem a kupé, hanem a kedvencem a roadster.

Nincsenek megjegyzések: