2015/08/25

Matchbox Chevrolet Lumina Stock Car - White Rose Collectibles - Dale Earnhardt 6 Time Champion

A mai napra egy olyan Matchboxot tartogattunk, amely sohasem szerepelt egyetlen Matchbox katalógusban sem.

A hatszoros bajnok
Dale Earnhardt neve gondolom sokaknak ismerős lehet, ha más nem, akkor ebből a Team Convoy szetteket bemutató írásomból. Amerikában a Nascar az autóversenyzés egyik csúcskategóriája. A nyolcvanas és kilencvenes évek legnagyobb sztárja egyértelműen az a Dale Earnhardt volt, aki már a gyári munkás apjától - Ralph Earnhardt - magába szívhatta a körpályás versenyzés szeretetét. Igaz, ő csak hétvégenként versenyzett egy saját építésű autóval és földes pályán, hogy ezzel egészítse ki a családi kasszát. Ez többnyire sikerült is neki, nagyon sok versenyt nyert.

Ezen az úton követte őt Dale is, ám annyira elkapta az autósport szeretete, hogy végül a munkáját otthagyva teljes mértékben erre koncentrált. Sajnos a kezdetben nem ment minden jól, ám kapott egy lehetőséget, hogy beüljön egy Nascar autóba és innentől nem volt megállás, összesen hét győzelmet zsebelt be magának és még a Daytona ötszázon is sikerült diadalmaskodnia. 1996-től csatlakozott a Nascar mezőnyéhez fia, Dale Earnhardt Jr., akit mindenki csak Juniorként hív - ő egyébként a népszerű Verdák című mesében is szerepel.

Fehér Rózsa
A White Rose történetét és kapcsolatát a Matchboxszal már tárgyaltuk korábban - jó, nem most volt - ezért nem ismételnénk magunkat, a részletek ebben a postban olvashatóak.

Dale 1993-ban érte el pályafutása hatodik győzelmét, amire a White Rose a Matchboxszal gyártatott egy speciális kiadású Chevrolet Lumina versenyautót - később a hetedik bajnoki győzelmére is készült ilyen.

Fő különlegessége egyből látszik, ugyanis a - műanyag - karosszéria arany színű bevonatot kapott. Dekorációja egyértelműsíti kiadásának célját, ugyanis minden megtalálható rajta: A hatodik bajnoki cím, a hármas rajtszám, az évszám és természetesen Dale aláírása is felkerült rá. Speciális kiadás révén gumis kerekek kerültek alá.

Természetesen ezt a White Rose alapvetően az Egyesült Államokban tevékenykedett tehát abszolút amerikai kiadásnak tekinthető és mivel az ő megrendelésükre készítette a Tyco Toys - aki akkoriban a Matchbox termékek gyártója volt -, értelemszerűen sohasem került egyetlen Matchbox katalógusba sem.
Szépen csillog az arany dukkózás
Dale Earnhardt aláírása a hátsó fertályon
Az elengedhetetlen hármas rajtszám
Az évszám a hátulján kapott helyett

Nincsenek megjegyzések: