2015/01/23

MB-20 Police Patrol (Range Rover) – UPDATE

Egy régi, nagy kedvencünk, kicsit különlegesebb változatát tartogattam a mai szomorú, borongós, esős napra. (Amit én vásároltam Joe-nak néhány éve egy pesti régiségkereskedésben. - Tommi)

Range Rovernek látszó tárgy
Azt már tisztáztuk a múltban, hogy nem egyszer fordult elő a Matchbox történetében, hogy valamiről egyértelműen látszik, hogy egy konkrét típust mintáz, mégsem kerül rá a márka és típusjelzés valamilyen okból. Az eredetileg 1975-ben bemutatkozó Police Patrol is ilyen, vitán felül áll, hogy ez a klasszikus Range Rover.


Made in Hungary
Ebben a postban számos változatát megmutattam – én is nehezen hiszem, hogy ennek már hét éve –, köztük egészen érdekeseket és ritkákat is. Aztán teljesen váratlanul sikerült szert tennem egy japán kiadású, rendőrségi festésű verzióra, ami felettébb valószínűtlen lenne mint a szigetország rendfenntartó erőinek szolgálati gépjárműve, de annál érdekesebb és a mi földrajzi elhelyezkedésünk okán felettébb ritka is. A szívemnek legkedvesebb változat azonban sokkal közelebbről való. Egész konkrétan: magyar.

Beczl kolléga természetesen megemlékezik erről a járgányról is, a hazai Matchboxgyártásról szóló kitűnő munkájában, de a kisautó úgy, hogy saját gyűjteményünkből való példányként nem szerepelt még e lapokon.

Érdemes elemeznünk egy kicsit, hogy miben tér el a hazai kiadás az összes többitől. A színe nyilvánvaló, amúgy számos egyébben is készült. Az oldalán tamponnyomással szerepel az a motívum, amit ebben a postban már láthattunk – igaz ott matricaként –, illetve a már szintén bemutatott magyar változattól is eltér annyiban, hogy az ott látható zöldhöz képest ennek csak egyetlen színű – fekete – a dekorációja.

Valamennyi Police Patrol, Rola-Matics, ami ennél a konkrét kisautónál azt jelentené, hogy a ma már őskövületnek számító megoldású megkülönböztető jelzés, „tükre” körbeforog a nem létező fényforrás körül. Az érdekesség az, hogy maga a mechanika hiánytalanul meg is van a kisautó belsejében, teljesen működőképes is. Viszont a Convoy sorozatról ismerős kerekeken – ami nagyjából mindenen jól mutat, így ezen a terepjárón is – nincs olyan pöcök, ami megforgatná!

Az eredmény így egy nagyon pofás, remek kivitelezésű kisautó, ami pont az egyik legérdekesebb funkciójától lett megfosztva gyárilag. Mondjuk gyerekként ez a hiányosság engem egyáltalán nem zavart volna, mert a Rola-Matics kerekekből kiálló tüske folyton beleakadt a kedvenc játszószőnyegem bolyhaiba.


Semmi nyoma típusjelzésnek, de egyértelmű, hogy ez egy Range Rover.
Egyszínű tanponnyomás és Convoy kerekek.
Bár a teljes mechanika megvan odabent és működésre kész, a kerekek nem hajtják meg.

Nincsenek megjegyzések: