2012/08/25

Változatok egy témára: Matchbox Police Launch konta Torpedo Police Launch

Ismét sikerült összehoznom egy Matchboxot, aminek van a hazai kisiparból kikerült megfelelője. Most kivételesen nem szárazföldi, hanem vízi járműről lesz szó, mégpedig motorcsónakról. Igazából erről a párosról már kétszer is volt szó nálunk, először Joe tett említést, mikor az eredeti Matchboxot postolta, valamint beczl kolléga is írt pár sort az egyik képaláírásában, "A legális és illegális kisautógyártás Magyarországon a '80-'90-es években" című sorozatának nyolcadik epizódjában. Ennek ellenére úgy érezem még helyén való a "Változatok egy témára" sorozatba is, mivel egyszerre, egy képen még nem szerepeltek, pedig így lehet a legkönnyebben kiszűrni a különbségeket. A sárgáról talán még annyit, hogy az gyerekkori örökségem, siófoki nyaralásunk alkalmával kaptam, ahol egy Buggy vontatmánya volt, de a vonórúd már az első bevetéskor megadta magát. Ezt leszámítva szerintem ez kivételesen túlszárnyalja a mintául vett eredetit. A Matchbox emberhiányát nézzétek el, ő éppen nyári szabadságát tölti.

Balra a magyar Torpedó, jobbra az eredeti Matchbox
Már innen nézve is látszik, hogy az ablakok nem egyformák, szélesebb is a fülke, illetve a sárgán nincs fogantyú az ajtókhoz. A teteje is átalakult, egy külön műanyag elemből levő villogó és két extra stuff befogadására alkalmas nyílás lett a kürtökből.
A legnagyobb extra a magyar gyártásún, hogy kapott hajócsavart a hátuljára. Az oldalsó ablakai is nagyobbak, amint a bordázott fedélzete is, cserébe nincsenek figurák.
A taton pár részlet egyszerűsödött, illetve kapott egy plusz mélyedést az extra cuccokhoz. Ehhez konkrétan egy kis kék zászló járt, ami már a múlté. Ami viszont újabb jó dolog szerintem, hogy a kabin felső szélvédő pereme az ablakok anyagából van ,tehát átlátni rajta, ami sokkal realisztikusabb az angol megoldásnál. A kabin bejárati ajtaja is átlátszó, így jól megnézhetjük az üres belteret, egyedül csak a kerekek törik meg az ürességet.
Innen látszik a legjobban, hogy mennyire átdolgozták itthon az eredeti motorcsónakot, ami igencsak az előnyére vált szerintem.
A kerekek vékonyabbak a hazai terméken, ellenben az eredeti név megtartását magam sem értem, igazán ráírhattak volna mást is, ha már ennyi energiát fektettek bele.

1 megjegyzés:

Sam. Joe írta...

Kövezzetek meg, de nekem a koppintás mindig is jobban tetszett! Nekem olyan volt, amihez volt bár bizbasz, amit bele lehetett tenni azokban a lukakba a taton, meg a kabin tetején.