2012/05/22

Matchbox MB-61 Wreck Truck

Talán a gyerekkoromban kapott Matchbox GMC Wrecker által kedveltem meg az autómentő járgányokat, ami mára kezd rajtam kicsit elhatalmasodni. Ennek okán néha beesik a GMC-n kívül is egy-két (kis)autómentő. Ezek közé tartozik az 1978-ban  a Matchbox által kreált, egyszerűen csak Wreck Truck névre keresztelt, természetesen még csupafém játékautó. A névtelenség ellenére, sok adatbázisban elé biggyesztik a Ford márkanevet is, mivel erősen hasonlít a Ford A-sorozatú teherautójára. Az A sorozat hivatott kitölteni az űrt a Transit és a D sorozat között, vagyis teherbírásban a 3,5-7 tonnáig húzódó sávot. Költséghatékonysági alapon igyekeztek minél több alkatrészt átemelni a kisebb Transitból, ezért is fedezhető fel némi hasonlóság a két típus között. A konkrét mintául szolgáló alany pedig egy A04xx-es teherautó lehetett, vagyis a sorozat két tagjából a kisebbik teherbírású. Ami a Matchboxot illeti, az a kor színvonalához mérten precíz, részletgazdag kidolgozást jelent, egészen az apró részletekig. Ami nincs, az a visszapillantó tükrök és beltér. Utóbbit matt üvegezés fedi, az alapanyag meg gondolom belekerült a dupla, kihajtható gémekbe. Eme klassz kis verdát négy évig pörgették csak az 1-75-ös sorban, így variáció sem sok van belőle, azok is inkább csak ablak vagy a gém színekben térnek el egymástól. Piros mellett igazából még sárga színben lelhető fel, ami Twin Pack-ban bukkant fel. Bevallom, tudatosan nem kerestem magamnak ebből a Matchboxból, mert valahogyan nem fogott meg, egészen addig, amíg az alábbi, szintén Twin Packból származó darab nem vetődött elém. Egészen máshogyan fest egy kis felirattal az oldalán, így a kissé kopottas, de csak egy pár százasba kerülő vontatót nem tudtam otthagyni.

 Tagadhatatlanul egy Forddal van dolgunk
 Egész jól feldobják a feliratok
 Hátul is részletgazdag
 A szélvédő más funkciót is ellát
 Ilyen egy Ford A sorozatú vontató igaziban

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Azt hittem ez egy Transit autómentő, ezért is nem tetszett igazán. Igazán most sem tetszik, legalábbis ez a Matchboxos interpretáció, ha autómentő, akkor a GMC fémalvázas változatán kívül a MB-13 Dodge Wreck Truck, vagy a MB-71 Ford Heavy Wreck Truck jön be igazán, bár jelenleg csak a GMC van meg.

pittlaren írta...

Tényleg, milyen sokat dob az a néhány felira: ég-és föld a különbség a sima piros (túl steril) és eközött a masina közt.