2012/05/27

Matchbox MB-32 Excavator

Mióta felnőtt fejjel elkezdtem gyűjtögetni a Matchboxokat, már számtalanszor elhatároztam, hogy begyűjtöm újra a gyerekkori példányokat. Szerintem ezzel nem csak én vagyok így, általában ezzel szokott elindulni az ember a lejtőn. Nálam ez a folyamat elég döcögősen halad, apránként csorognak a gyűjteményembe a régi kedvencek, de ez főként rajtam múlik, nem voltak azok igazán extra darabok. Az egyik ilyen gyerekkoromban is meglévő, ám mára már eltűnt Matchbox markolóm, ami egyszerűen csak Excavator néven fut. Persze a rajongók ennek is kiderítették az eredetét, ugyanis Atlas Excavatorként fut a legtöbb internetes adatbázisban. Elég sokáig megmaradt a Matchbox kínálatában, 1981-ben kezdték forgalmazni, és még 2000-ben is a kínálat részét képezte, de utoljára egy 2003-as, ötös pakkban bukkan fel. A többféle változatból nekem a legkommerszebb, vagyis az 1982-től egészen 1991-ig változatlan, sárga/fekete alapkivitel volt, vagyis már van meg megint. Kivitelezését tekintve szerintem teljesen rendben van, a kidolgozása minden fontos részletre kiterjed, némi hiányossággal egyetemben. Ez a hiány a beltérben érhető tetten, a felépítmény műanyag aljából szerintem egy ülésre azért még futhatta volna, az üvegezés hiánya pedig megszokott a cég hasonló modelljeinél. Eme elenyésző hiányosságot azonban kárpótolja a mozgásra képes alkatrészek. A felépítmény körbe forgatható, természetesen a gém is fel-le mozog, amiként a végén található kanál. A gém sem szűkölködik a részletekben, ám már gyerekként is zavart, hogy a közel kilencven fokos törés fix benne, ott nincs benne csukló. Ezt a kanál megfelelő korrigálásával lehet áthidalni rakodás során, de azért mégiscsak úgy lenne az igazi, ha az ott is mozogna. Az alváz egy részletgazdag lánctalpat kapott, ami azonban csak dísz, ugyanis a munkagépünk négy apró kereken gurul. Kicsit illúzió romboló, de engem ez se anno, se most nem zavar. Összességében szerintem egy remek kis játékszer, örülök, hogy újra a gyűjteményem részét képezi.

 Rakodjunk egy kicsit
 A kanál helyzetét korrigálni kell a rakodás során, hogy az áru benne maradjon
 A lényeges alkatrészeket megtaláljuk rajta
 A gém törése fix
 A beltér teljesen üres
A lánctalp csak dísz

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Gyerekként is ez volt, és most is ez a vesszőparipám, hogy a munkagépekből alapfunkciót kispórolni bűn! Hogy megőrültem a Matchbox markoló után, amikor láttam, hogy a Siku markolójának a gémje középen hajlik (ezt a részt amúgy kanálszárnak hívják), és a kibontás után jött a feketeleves: annak a kanala volt fix!
Sokkal később egy gagyibb kínai gyártású markoló, ami kicsit kisebb ezeknél, rendelkezett aztán mindhárom ízülettel, az már végre korrekt volt. Valszeg spórolni akarhattak ezzel, mert így csak két alkatrészt kellett legyártani, s nem hármat, így viszont odalett a játékélmény. Hogy ez megérte e nekik ki tudja... nekünk biztos nem.
A hernyótalp álkerekekkel való kiváltása nem volt gond (ilyen volt a kínai is), mert egyébként a pici gumilánctalpak idővel feladták a harcot és elszakadtak, elvesztek.