2008/04/13

Matchbox Unimog Update – TP-13 és MB-46

Volt már itt korábban szó a Matchbox Mercedes-Benz Unimog értelmezéseiről, először itt, aztán itt. Végre ismét van miért beszélnem róluk! Régóta ácsingóztam a Twin Pack TP-13-ra, ami egy katonai zöld festésű, Superfast kerekű MB-49 és egy MB-32 Field Gun (Tábori Ágyú) duója. Az MB-49-ről már az elsőnek linkelt bejegyzésben elmondtam mindent, ami lehetséges, viszont egy apróságban eltér az 1-75 sorozatban lévő MB-49-től: lehagyták róla a pótkereket. Picit módosítottak az alvázon, nincs meg a tartója sem, nem csak a kerék hiányzik.

Az ágyú abszolút újdonság itt és részletezném, mert nem valószínű, hogy áldozni fogok rá 1-75-ként. A történet a szokásos, az első katalógus amiben szerepel az 1978-as, de persze az alvázán 1977 olvasható. Az eredeti 1-75 sorozatbéli megtestesüléséhez jár egy pici terep két katonával és négy az alapról letörhető lövedék. (Areh-nél kitűnő kép van róla, érdemes ránézni.) Az 1979-80 között gyártott TP-13-ban már ezek a kiegészítők nincsenek benne, de az Unimog kap egy dobozt a platójára, benne négy lövedékkel. Pontosítok: A két létező változatból az egyiknek van ez az extrája. A ritkább, Charlie Mack által 100 amerikai dollár körülre taksált változatnak nincs ilyenje, viszont az Unimogon nem „A” matrica – gondolom „A”, mint artillery, azaz tüzérség – van, hanem egy csillag. Hogy Charlie árkatalógusa gyakran köszönő viszonyban sincs a piaccal – jó, persze, a piac folyton változik – arra a TP-13 ékes példa, az én verziómat is csak 12-15 dollárra tartja, de állíthatom, annyiért kizárt beszerezni. Elkalandoztam! Szóval a kis doboz fedelét két apró csapocska tartja, ami nem igazán tűri jól a fel-le hajtogatást. A fotó kedvéért hajlandó voltam kinyitni, de azt hiszem, élete hátra lévő idejét zárva tölti majd. Négy lövedék van benne, amiről nem tudom, hogy ennyi volt-e hozzá eredetileg is, de gyanítom, hogy igen, mert a dobozos MB-32-höz is ennyit adtak. Kifogástalan állapotú holmi, pedig tudom róla, hogy akié volt, bizony játszott vele.

Az MB-46 óriási ugrás az időben, egészen a tavalyi modellévig. A narancssárga színű megmintázása a Mercedes-Benz 2006-os Unimog U300-as változatának tavaly jött ki és fájt rá a fogam már nagyon. (Az idei modellévben is benne lesz ez a darab, mint MB-61, de a narancssárga a krómfelnikkel szerintem pofásabb. Persze egy szóval nem mondom, hogy nem fogom megvenni, ha elém veti magát a kék.) A legújabb Unimog a Matchbox kínálatában az első, melynek kidolgozott belső terű vezetőfülkéje van és talán fél milliméter eltéréssel ugyanakkora, mint a régi MB-49. Ennek a fenekén is ott van az ígéretes vonóhorog, amit én hajlamos vagyok annak betudni, hogy talán megint lesz utánfutó az 1-75, vagy 1-100 sorozatban.

Matchbox TP-13. Doboz nélkül, de mint az új. A lőszeres ládát nem szándékozom sokat nyitogatni.
Nincs pótkerék, de tartó sem.
Az ágyú fogpiszkálóval 20 centis hatósugarat tud.
Ennek végre már kidolgozták a vezetőfülkéje belső terét.
Remélem, hogy a vonóhorog tényleg jelent valamit, nem csak úgy van.
Matchbox MB-46 U300-as Unimog, NRFB.

4 megjegyzés:

Ikarus 256 írta...

Hello!
Lelőtted a poénom!:) Na nem baj, lesz másik!:)
Épp az előző héten gondolkodtam, hogy érdemes lenne egy Unimog összehasonlítás. Nekem csak az új és az 1983-as kiadás van meg (http://areh.de/Galery/9435.jpg).
Érdekes, hogy a platójuk pontosan ugyanakkora, de az új jobban le van kicsinyítve.
Ha sikerül megvennem amire most pályzázok akkor hamarosan új leírást készítek.
A hétvége megint kilőve, mert egyetemi napok lesznek szerdától szombatig.
De ígérem, hogy sietek!:)

Névtelen írta...

Sam! Te szerencsés! Nálunk itt Ajkán csak a hypermarket (tecsó), meg egy játékbolt van, ahol lehet mecsókat venni, de még nem találtam Unimogot, pedig tetszik nekem is.
Ellenben ma a kezembe került két aranyszínű Chevy Corvette kabrió, meg két kék Volvo XC90. Ha jól tudom, mindkettő 2008-as. De javítsatok ki, ha tévedek. :D

Sam. Joe írta...

Tommi, kijavítalak: Joe. A becenév koncepcióm nem téged zavar össze egyedül, de ez egy hosszú és unalmas történet, szóval Joe, ha szabad kérni. ;-) Amúgy tényleg szerencsés vagyok, mert a csodás feleségem elviseli a hobbijaim.

Nem, nem javítunk ki, úgy van ahogy mondod. Bele kell húznom a postolásba, mert ezek is közte vannak az elmúlt pár hét ipari mennyiségű beszerzéseinek. ;-) De úton van felém valami, ami amint megjön azonnal kikerül ide, mert nagyon rá vagyok izgulva és a legritkább Convoy mind közül!

Névtelen írta...

Így április végén még mindig várjuk a 2007-es széria utolsó darabját, ami ez az Unimog lesz csak ezüst színben.