2008/04/21

Matchbox MB-12 Setra Coach - UPDATED

Ugyan elvben Raucher kolléga a buszfelelős – ha valakinek eddig nem lett volna egyértelmű, az Ikarus 256 nem véletlenül van az oldala URL-jében –, és én nem is vagyok különösebben oda például a Matchbox Ikarus értelmezéséért, de vannak olyan buszok az 1-75 sorozatban, amik nekem is nagyon tetszenek. Az MB-68 Mercedes Coach szerintem mindent visz, mint az autós kártyában a Lola-T, de az MB-65 Airport Coach sem hagy hidegen. A Setra buszra meg már gyerekként is fájt a fogam.

Amikor én kölyök voltam, akkor a legtöbb Német, meg Osztrák turistabusz ilyen Setra volt, mint az 1970-es MB-12. Egészen pontosan valamilyen hosszabb változat, nem pedig ez a kb. 30 személyes S80 kisbusz. Akkor azokat tágra nyitott szemmel néztük, mert erősen színezett ablakaik, feltűnő színes festésük és csillogó krómozásuk volt. Amennyire én visszaemlékszem rájuk, a Matchbox értelmezése igencsak pontos, de a kép, amit sikerült kitúrnom a netről az eredetiről is alátámasztja szürkülő emlékeim.

A történet a szokásos, az alvázon 1970-es keltezés olvasható, de az első katalógus, amiben szerepel, az 1971-es, a legutolsó meg az 1974-es. Charlie Mack hat különböző színverziót említ. A test lehet sárga, bordó, arany és bíbor színű, a tető az mindig fehér, leszámítva azt a leosztást, amikor az arany testhez sárgásbarna tető tartozik. (Pontosan nem tudom mi ez, nem láttam még ilyet, Charlie a számomra megfoghatatlan "tan" színről beszél. Én eddig ezt a szót csak a napbarnítottság szinonímájaként ismertem.) A szélvédő színezése a legtöbb esetben fehér, egyedül az olyan bordó darabokhoz, mint az enyém is, társulhat zöld, míg a bíbor verzió csak zöld ablakkal jár. (Matchbox, köszi a pontosítást!)

A gyakorlatilag Convoy léptékű (1:100) kis modell nagyon gazdag a részletekben. Ha szépen van fényezve – már pedig ez a példány szépen van – akkor finom részleteket is lehet látni rajta, mint a csomagtérajtók, a Setra feliratok és így tovább. Azt hiszem szerencsém volt ezzel a darabbal, egyáltalán nem látszik rajta a kora.

MB-12 Setra Coach. A héttérben nem véletlenül figyel ott az MB-68 Mercedes Coach.
Sok apró részletet vonultat fel, a kedvenceim a farmotorhoz tartozó jókora szellőzőrácsok.
Hasonló lépték.
Némi doboz-fétis.
Azért egy busz dobozán vicces az "Outraces them all" - kb. legyorsul minden mást - felirat.
Ilyen az eredeti - bár ezen más az ajtók elrendezése.
Gyerekként csak bámultuk ezeket a feltűnő festésű turistabuszokat.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szép találat a Setra!

Gratulálok hozzá!
Ilyen állapotúakat nagyon ritkán tudok csak kifogni.

OFF: Nem tudod mi van Rauscher Tomival? Nyertem tőle egy Pontiacot, de nem válaszolt az eMailemre...

Sam. Joe írta...

Köszi szépen. Nem volt olcsó, de nem tudtam otthagyni. Tomival pár napja váltottam emilt, írta, hogy van dolga bőven és készül valami klassz posttal, csak éppen nincs fényképezőgépe.

Névtelen írta...

Egy kis kiegészítés négy szín létezik:
-arany
-sárga
-burgundy
-lila

Sam. Joe írta...

Teljesen igaz, nem tudom, hogy ezt a hülyeséget amit leírtam, honnan vettem. Talán onnan, hogy Arehnél néztem a verzióit, és ott az a kettő van.

Sam. Joe írta...

Köszi, javítottam is!