2008/02/13

Matchbox MB-63 Freeway Gas Tanker

Nem szeretem azokat a Matchboxokat, amik fantázia-szülte autókat mintáznak. Egy kisautó legyen egy igazi kicsinyített mása! A cég történetében azonban fel-felbukkannak ilyenek és csak gyanítom, hogy ez annak lehet a következménye, amikor spórolni akartak, ha nem is feltétlenül a pénzzel, de a szükséges engedélyek megszerzéséhez kellő idővel és fáradtsággal – emlékezzünk csak vissza a Peterbilt sztorira!

Az MB-63 Freeway Gas Tanker is ilyen „nem szeretem” darab. Hogy akkor mi a csudát keres itt, meg a gyűjteményemben? Nos, egy kisebb gyűjteménnyel érkeztek, amit megvettem más járgányok miatt, másrészt mert kölöknek olyan piros-fehérem volt belőle, mint az előbb belinkelt képen lévő – bár már akkor sem igazán szerettem. Bénának találtam. Nagyon pici volt a többi Matchboxhoz képest. Nincs kidolgozva a fülke belseje, nem értettem hol fér el benne motor, de valahogy a fülke arányai is furák. Hol fér el ebben a pilóta? A gyerekek hihetetlenül érzékenyek tudnak lenni az ilyen apró részletekre, közben meg simán elvannak játék közben a teljesen eltérő arányú autók tologatásával. Egyébként a vontató ugyanaz, mint ami a PS-1 Container Port-ban is szerepel, de ott egy olyan konténerszállító trailer elé fogva, ami sehol máshol nem fordul elő a Matchboxnál. Amúgy az MB-63 konstrukcióra sem egy igazán sikeredett darab. A vontatót és a vontatmányt csak egy ici-pici pöcök tartja össze, ami vontatmány műanyag testébe akad bele. Ha az a luk ott kitágul, kikopik, akkor az egész szerelvény lötyög, a vontató és a tartály „bebicskázik”, valahogy olyan módon, mint amikor kettétörünk egy fogpiszkálót. (Ugyanígy van megoldva az MB-30 Articulated Trailer is, 1980-ból.) Tehát annak, hogy normálisan álljon, az a titka, hogy nem szabad túl sokszor szétszedni őket. Igaz, nincs is miért. A vontatmánynak nincs kitámasztó lába, tehát nagyon bután néz ki „pofára esve” hogyha lecsatoljuk.

Meglepő módon, az alvázon olvasható 1973-as keltezés, és az első év, amikor katalógusban megjelenik, megegyezik. A két példány mely nekem megvan nem éppen a leggyakoribb. A katonai festésű egyenesen az 1977-78-as kiadású TP-014 Twin Pack része volt, egy szintén katonai festésű másik jármű társaságában. (A katonai festésű Badger megcsodálható Areh mesternél.)

MB-63 Freeway Gas Tanker. A BP festés nem éppen a leggyakoribb.

Ez a darab egy Twin Pack része volt.
Most őszintén: Nektek tetszik?

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ilyenem is volt... Tönkre is tettük... Na nem direkt, csak sokat játszottunk vele... Aztán nem bírta... De mostmár sajnálom.

Névtelen írta...

őszintén: nekem pl nem

Sam. Joe írta...

Tommi: Ja, ha az ember akkor tudta volna, hogy miket vág tönkre a rendeltetésszerű használattal.

Salary Xpert: Na, akkor már ketten vagyunk. Igyekszem összekapalápni valami postot gyorsan valami szépről.

Névtelen írta...

Hello!
Nem valami szép az tény!Nekem csak az Articulated Truck változata van meg, de azt sem tartom meg, mivel csúnya...
Joe,kell még a Kenworth helikopterszállító? Mert, ha esetleg már nem, akkor feltenném Vaterára. Az Airport Coach már gonodlom nem kell, mióta voltál Autómániában! De ha mégis, csak szólj! :D
Üdv!
Tamás

Sam. Joe írta...

Húha, abszolút kellene! Az Alitaliás Aiport Coach-ból közben nekem is lett. Kéne valamikor tartanunk egy csere-szeánszot! Tommi, ez neked is szól! Van valami ötletetek a mikor/hol-ra?

Névtelen írta...

Én nem cserélek, max vásárolok... Nincs olyan darabom, amiből 2 van, vagy szívesen megválnék tőle... Úgyhogy ez nálam kimarad...