2008/02/11

Matchbox MB-08/MB-38 Dodge Magnum - Amerika legdögösebb kombija

Kedvenc amerikai izomautós periodikám, a Hemmings Muscle Machines szomorú hírről számolt be a januári számában: „A Magnum meghalt”! 12 000 munkás vesztette el állását, mert annyira rossz idők járnak a Chryslerre. A lassan, vagy egyáltalán nem fogyó modellek gyártását leállították. A Dodge Magnum, a Chrysler Pacifica, a Chrysler Crossfire és a PT Convertible egyaránt áldozatul esett a lefaragásoknak. Talán bennem van a hiba, de én ezeket az autókat – a Crossfire kivételével, ami szerintem kimondottan ronda – egytől-egyik dögösnek találom. Még a PT kabriót is, amit valaki „nagyi kicsi kosárkájának” becézett, és ha egyszer az USÁ-ba találnék költözni, akkor PT Cruiserem lenne – már ha a Chrysler kihúzza addig.

A Magnum? Nos, én nem értem mi ütött az amerikaiakba, mert szemrebbenés nélkül megvesznek olyan kimondottan ronda autókat, mint a Chevrolet Lumina, aminek valamennyi évjáratától sikítva ébredek, ha előjön rémálmomban, pedig még vezettem is 2000-ben Las Vegas-tól a Grand Canyon-ig, meg vissza, de a legdögösebb kombi, amit Detroit fel tudott mutatni az elmúlt száz évben, nem kell nekik. De talán mégis sejtem: ami a kombi feladata volt a hetvenes években, azaz a papa, mama, két és fél gyerek, meg a kutya eljuttatása a-ból b-be, azt átvették az olyan buszlimuzinok, mint a Town and Country – hogy stílusosan a Chryslernél maradjunk. Hiába az alacsonynak tűnő, chop-top jellegű tető, nem olyan tágas, nagy dög, mint a kisbuszok. Szerintem a földön még egy ember nincs, aki osztaná a véleményem, hogy a kombi (amerikaiul: station wagon) sportosabb, mint a lépcsőshátú, vagy a hatch / fast back, úgyhogy nem csoda, hogyha nem fogy jól. Világosan emlékszem, hogy amikor 2005 őszén, először láttunk két igencsak korai Chrysler 300-ast Ytse barátommal – bűntársammal az autóbuziságban – San Franciscóban, akkor a Magnum lépcsőshátú apukáját látva igencsak cifra indulatszavak szakadtak ki belőlünk. Ha jól emlékszem, akkor az úgy kezdődött, hogy „Aztakur**...” Merthogy a 300-as üt. A Magnum meg még nagyobbat.

A gyártás leállítása jó indok volt arra, hogy elővegyem a gyűjteményem „kortárs” szekciójából a még feldolgozatlan darabok közül a Magnumot. A Magnum 2005-ben került be az 1-75 sorozatba, mint MB-30 és mint rendőrautó (Dodge Magnum Police). A festése – tessék ellenőrizni Arehnél – a Chrysler által a rendőrségek számára kipróbálásra átadott példányok festését utánozza – kép az eredetiről alább. A „Hemi Police” felirat súlyosan büntet és ami fontosabb, jól reprezentálja, hogy arrafelé nem 1,4-es Astrákból próbálják üldözni a bűnt. (A V8-as Hemi mibenlétéről ajánlom a Wikipédiát, kimerítő részletességgel tárgyalja.) 2006-ban már MB-38 lesz belőle, változik a festése, de a neve marad változatlan. Nekem is ez van meg, mint egyetlen darab és ezért szükségszerűen NRFB, de jóval sötétebb árnyalatban, mint a katalógusképen, vagy Arehnél a már fentebb lévő linken. A civil változat 2007-ben jelenik meg, mint MB-8 és már, mint Dodge Magnum R/T. Úgy tűnik egyelőre csak ez a kék színű változat létezik a civil verzióból, és azt kell mondjam, hogy a részletek festése – első és hátsó világítótestek, a Dodge embléma elől-hátul, a Magnum és az RT feliratok hátul, a hűtőrács kiemelése, illetve a „Blupowr” rendszám – nagyon feldobják ezt a darabot. Megváltoztatták a felniket is rajta a rendőrségi változathoz képest és azt kell mondjam, hogy ez a részlet is nagyon jól áll neki. (Remélem sikerül lefotóznom ezeket az apró részleteket is.) Meglepő módon nehéz az autó, végre úgy tűnik, hogy egy fél doboz gemkapocsnál több fémet használtak fel az elkészítéséhez, holott az alváz műanyagból van. A verziótól függetlenül az alvázon 2005-ös keltezés, MB680 jelölés és Dodge Magnum felirat olvasható.

Ami pedig a 2008-as évet illeti? Nos, mind az 1-75, mind az 1-100 sorozat része lesz az MB-71, ismét rendőr uniformisban és az eddig talán legsemmitmondóbb festéssel – Arehnél már megcsodálható, az ezüst színű változatról van szó.

Az MB-8 Dodge Magnum R/T az utóbbi pár év egyik legrészletesebben kidolgozott, legszebb darabja a Matchbox 1-75 sorozatának. Remélem nem kerül ki a civil változat egy év után a szériából és a jelenleg egy befektetői csoport tulajdonában lévő Chryslerért is drukkolok!

Matchbox MB-8 Dodge Magnum R/T 2007-ből.
Remélem a részletes kidolgozású, szépen festett, igényes modellt nem a 2007-es modellévben láttuk utóljára!
Azt hiszem, sikerült elkapnom a részleteket. Kifestett világítótestek, Magnum és RT felirat, embléma és a "Blupowr" rendszám.
Az MB-8 NRFB. Jó drágán mérték a Tescoban, de megérte.
Matchbox MB-38 Dodge Magnum Police 2006-ból.
A valódi. Egy példány abból, amit a cég a rendőrségeknek adott át tesztelésre.
Ez a darab pedig már valódi uniformisban.

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hello!

Tényleg nagyon jól sikerült darabja ez a Matchbox-nak. Talán a színe miatt is gondolom, hogy a kék Audi RS6 Avant hasonló ehhez, a kidolgozottságát tekintve.
A Magnum gyártásának leállítása... hát igen, szörnyű tény. De az is szörnyű, hogy felmerül bennük a Viper leállítása is, mert nem hoz annyi vevőt mint szeretnék. Ki érti az amerikaiakat?
A vásár nagyon gyenge volt. Két lángoson meg egy kürtöskalácson kívül nem sikerült semmit újítanom...:(

Üdv!
Tamás

Névtelen írta...

Tamás! Saab sem volt?

Nekem van kék RS6 Avant-om és tényleg meglepően kidolgozott, ilyen Magnum kombit meg még szeretnék...

Névtelen írta...

Hello!

A vásárban Saab-ot sem találtam. De ma találtam mást. A német matchbox oldalon fennt van a 2008-as 1-75 sorozat. Itt a link:
http://matchbox.de/index.php?cid=au
Sok érdekes és szép darab van köztük. Nézzétek végig mert érdemes!!!
Mondjuk azért van olyan is persze amit nagyon elszúrtak. Ilyen pl. az előbbiekben annyit dícsért Audi is. De szerintem kárpótlás a többi valóban ÚJ modell.
Na, nézzétek meg, mert úgy sem tudok mindint leírni! :D

Üdv!
Tamás

Sam. Joe írta...

Április elején megyek Sanghajba. Ott van egy bolt, ahol tavaly kihoztak nekem három karton Matchboxot, hogy "nesze, csúnya, szőrös fehérember! Turkájjá!" Most is mennem kell oda, már látom.

Névtelen írta...

Sam! Ha találsz bordó Saab 9000 Turbo-t, kérlek gondolj rám!

Sam. Joe írta...

Tommi, megnéztem. Az egyik brit kereskedőnél, akitől már vettem ezt-azt, van egy kifogástalan dobozos példány. Az ára 6 font, amihez még jön kb. ugyanennyi postázás. (Hogy ne tűnjön el, legalább ennyi lesz a biztosított postázás.) Az kb. 4400 - 4500 forint. 8-(

Névtelen írta...

Ííííjjj... 4500 Ft... Na nem! Ennyit azért nem áldozok eme szenvedélyemre... Inkább addig keresgélek, amíg nem találok egy elfogadható példányt...

Sam. Joe írta...

Szerintem is borsos. Sajnálom. 8-(