2008/02/17

Movie Cars – Corgi Juniors Lotus Esprit - 1977 James Bond 007: Spy Who Loved Me

Úgy döntöttem, hogy új sorozatba kezdek, és olyan miniatúrákat mutatok be, melyek dedikáltan valamilyen mozifilmből vagy tévésorozatból ismerős autót mintáznak meg. Nem korlátozom a dolgot kizárólag Matchbox gyártmányokra – hiszen bár azok közt is vannak ilyenek és megígérhetem hogy foglalkozom is majd velük –, úgy tűnik, hogy például a Corgi lényegesen több filmes járgányt mintázott meg. Így az első darab a sorozatban is egy Corgi Juniors... Nos, autónak nem is nevezném. Legyen inkább kétéltű!

Sohasem voltam különösebben nagy James Bond rajongó, de az 1977-es, „A kém aki szeretett engem” kivétel. Egyfelől Roger Moore játszotta a főszerepet, aki az egyik kedvenc férfiszínészem és van egy olyan jelenete a filmben, amit csak és kizárólag ő tudott előadni úgy, ahogy az a filmben látható és én dőltem tőle a röhögéstől! (Nem lövöm le a poént, alább van erről egy fotó!) Másfelől, az első generációs, szögletes Lotus Esprit szerepel a filmben, pont az, amiért azóta rajongok, hogy először megláttam. (Hogy egyik hobbymat összekapcsoljam egy másikkal, itt egy kapcsolódó link.) Gyanítom, nem kell bemutatni ezt az gyönyörű, időtlen klasszikust senkinek, de a rend kedvéért álljon itt a link a Wikipédia kimerítő mélységű ismertetőjére.
A filmben az Esprit Bondmobil képes Transformer-módra – elnézést kérek az anakronisztikus hasonlatért – felfegyverzett tengeralattjáróvá változni és természetesen át is változik. A Corgi ezt a tengeralattjáróvá alakult állapotot örökíti meg, és ettől válik ez a darab különlegessé. A filmből kiderül, hogy a tengeralattjárónak nincsenek kerekei, a vízből is autóként gördül ki, de a Corginál nagyon okosan szerkesztettek alá négyet, hogy a felhasználó tudja azt tologatni. Az orrán lévő 007 embléma nagyon vicces, lévén egy titkos ügynök járművéről van szó, de a merchandising nagy úr!
Itt még Lotus Esprit, amit a csúnyabácsik kergetnek.
Egy könnyű ugratás a tengerbe...
...ahol már tengeralattjáró formát ölt.
Így közlekedik a víz alatt.
A tengerből már autóként hajt ki.
Roger Moore hihetetlen blazírt képpel kidob egy halat a kocsiból. Ez volt az a jelenet, amin betegre röhögtem magam.
A 007-es embléma az orron gondoskodik az ügynök titokmentesítéséről.
Lévén a Corgi szerkesztett alá kerekeket, a szárazföldön is gurul a tengeralattjáró.
Egyre jobban tetszik nekem a Container Port sokoldalúsága! A tengeralattjáró "vízre téve".
Nem vagyok Corgi szakértő, de valószínűleg az én darabom is egy ilyen szett része lehetett eredetileg. Kép az eBay-ről származik.
A Corgi más léptékben is elkészítette Mr. Bond Lotus Esprit-jét.

11 megjegyzés:

Névtelen írta...

Akárhányszor találtam ilyet használtban, annyiszor ott is hagytam... :DDD

Sam. Joe írta...

Ami azt jelenti, hogy?

Névtelen írta...

Azt jelenti, hogy a tapolcai lomis piacon, ahová járni szoktam, már többször találtam, volt amikor egész jó állapotban... De valahogy sosem akarództam megvenni.

Azt tudtad amúgy, hogy a "Kém, aki szeretett engem" című filmben úgy szerepeltették az Espritet, hogy lekötötték a féklámpák kábeleit, mondván: "James Bond sosem fékez". Jó, nem?

Sam. Joe írta...

Nem tetszett, így már világos! Nem, nem tudtam. 8-) Caris kollégám erre mondaná, hogy "Aki fékez, veszít!"

Névtelen írta...

Most meg már tetszik... Érdekes figura vagyok... Ha találok, megveszem. Párszáz forint nem a világ...

Sam. Joe írta...

Tudod... Egyfelől tök unalmas hely lenne ez a világ, ha mindenkinek ugyanaz tetszene, másrészt tök jó, hogy így "formáljuk egymás ízlését". Jó darabig nem érdekelt más, mint a Matchbox, most már ott tartok, hogy szeretném azokat a járgányokat is, amik anno kölyökkoromban menőnek számítottak az iskolában. De ott van Tamásnál az a jó kis leírás az Ikarus buszokról. Régen simán elmentem volna mellettük, mostmár ott tartok, hogy nem hagynám ott.

Névtelen írta...

Én meg úgy vagyok vele, hogy úgyis csak azt veszem meg, ami tetszik... Nagyon jó állapotban kell lennie egy kisautónak ahhoz, hogy megvegyem, miközben nem tetszik...
Ellenben lenne jópár, amit akkor is megvennék, ha már festék sem lenne rajta... Ennyit tesz az, hogy alapjában véve tetszik-e...

Névtelen írta...

Hello!

Megvannak a következő "alanyaim" a barkácsolásra. Az egyik ismér egy Corvette (http://areh.de/Galery/8710.jpg), a másik pedig egy Peterbilt (http://areh.de/Galery/10242.jpg). Most lesz majd "ilyen volt" fotóm róluk. :)
A Peterbiltből sok jót nem nézek ki pillanatnyilag, mert a lökhárító törött. :( Azon gondolkozom,hogyan lehetne megnyújtani a teherautó hátulját, mert szerintem eléggé aránytalan.
Ha sikerül összehoznom valamit akkor azt biztos jelzem. :D
A "cserenappal" az a bajom, hogy nem sűrűn (utoljára szeptemberben) járok Pesten... :(
De olyant tudok csinálni, hogy felküldöm egyik hétvégén keresztapámmal a kamiont...

Üdv!
Tamás

Névtelen írta...

Nekem már csak nyárra maradnak az átalakítások...
A Saab mégsem piros lesz, majd meglátjátok, most nem árulom el milyen lesz...
A cserenapot én sem tudom beiktatni, de Sam, veled mindenképpen szeretnék egyszer találkozni személyesen. Nyaranta gyakrabban járok pesten...

Névtelen írta...

Ja igen!
Tamás! Csinálj a Peterbiltből valami hotrod/dragster kamiont :DDD

Sam. Joe írta...

Remek, remek! Én meg éppen egy poston dolgozom.