2008/01/15

Matchbox MB-68 Mercedes Coach

Az igazán szép regular wheel darabok gyűjtésével egy baj van: az áruk. „Szerencsére” kevés olyan van ami érdekel, mert gyerekként kimaradtak ezek nekem. Persze azért van amikor nem tudok ellenállni egy-egy darabnak, függetlenül az árcetlin olvasható összegtől. (Na, jó, ez határeset, ezt cseréltem.)

Az Matchbox MB-68 Mercedes Coach pont ilyen. Valamiért azonnal beleszerettem. Talán mert egy kicsit emlékeztet a gyerekkoromban olyan gyakori Robur buszokra. Persze a kettő úgy hasonlít egymásra, mint az egyik sörnyitó a másik vízilabdakapura, de talán a sok ablak, meg a hátsó tengely mögötti túlnyúlás teszi. A busz 1965-ben jelenik meg és egészen az utolsó regular wheel évig, 1969-ig gyártják. Az első évben türkiz-fehér kivitelben készül, aztán már csak a narancssárga-fehér verziót gyártják, ezért az előbbi kivitel 150-200 dollárt is megér szép állapotban – legalábbis Charlie Mack könyve szerint. Nagyon szépen kidolgozott modell, egy H0-ás terepasztalon is megállná akár a helyét, főleg hogy ilyen méretarányú. Egyetlen ponton tudok belekötni: A vezető munkahelyét nem alakították ki, mindkét első ülés előtt a puszta tűzfal látható, bár az ajtók elrendezéséből ítélve a vezetőnek a bal oldalon kéne ülnie. Túrtam a netet ez után az oldtimer busz után, de csak annyit sikerült megtudnom, hogy valószínűleg a Mercedes-Benz 0321H sorozatához tartozik, bár pont ilyen, „a vezető ülése az első kerék felett, az utasok ajtaja közvetlenül az első tengely mögött”, kivitelűről nem találtam képet. Nagyon szép darab, nem látszik rajta a közel negyven év.

MB-68 Mercedes Coach. Nem látszik rajta, hogy negyven év körüli.
Olyan szépen kidolgozott, hogy akár egy H0-ás terepasztalon is megállná a helyét.
Ebből a szögből határozottan Roburos. Oké, üssetek!
Ilyen szép kivitelű járgányt nem fogunk a mostani Matchboxok közt látni - sajnos. Ha pedig mégis, akkor az valami méregdrága "collectors edition" lenne. Az MB-68 az 1965-ös katalógusban. Ha valakinek ilyen színben lenne, akkor 150-200 dollárt is elkérhet érte, ha szép állapotban van.
Egy kicsit erre a keletnémet csodára, a Robur teherautó alvázára szerkesztett buszra emlékeztet.
Nem lennék meglepve, hogy a DDR-ben láttak volna ilyen Merci buszt, mielőtt rajzasztalhoz ültek.
Nem egészen ugyanaz, de a hasonlóság szembeszökő: Mercedes-Benz 0321H oldtimer.
Kár, hogy a hátsó feléről sehol nem leltem képet.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Én nem ütlek, mert szerintem is roburos... :DDD

Sam. Joe írta...

Akkor ezt most megúsztam... 8-)

McBlade írta...

Nem tudom, hogy ez-e az ominózus Mercedes 0321H hátulja, de ha igen, remélem segít :)

http://www.autobus-puetz.de/images/restauration600/05.jpg

Egyébként itt találtam:

http://www.autobus-puetz.de/technik.html

Sam. Joe írta...

Húha... Kétségtelenül ugyanaz a sorozat, de a Matchbox hátulja nagyon más.