2014/01/11

Matchbox MB-19 '43 Jeep Willys

Az egyik legszebben sikerült, újkori Matchboxnak tartom a Willys Jeep-et, ami 2010-ben debütált. Közel sincs meg belőle az összes színváltozat, ami azóta megjelent, de – el ne kiabáljam – abbeli félelmem, hogy elrontják valami irtózatosan tré festéssel, eddig alaptalannak bizonyult. A 2013-as verzióba is abszolút bele tudom látni azt, aminek szánták, sőt!

FOLLOW ME!
A fentebb linkelt postokkal letudhatom a valódi autó történetét és a Matchboxnak univerzumba való kitüremkedésének jó részét is, ezért bőven elegendő a konkrét kisautóra koncentrálnom.

A Matchbox Jeep-ről tudjuk, hogy nem szimmetrikus a két oldala, a vezető ülése felől egy gyalogsági ásót és egy balta szerű eszközt is visel, így túl sok „vásznat” nem kínál valamiféle művészi festéshez.

A 2013-as verzión azonban nem a logikusan kínálkozó motorházfedélre került a festék, hanem az oldalaira és mint sejthető a festés sem szimmetrikus. Kezdjük a kevésbé nyilvánvalóval! Egészen apró részletek festetlen fém színt kaptak, a szélvédő zsanérjai, a gyalásó (!) meg azok a kapaszkodó szerű készségek is oldalt, amikről csak sejtem, hogy amúgy a ponyvatető rögzítésére szolgálhatnak. 

A napszítta-rozsdavörös nekem mint alapszín nagyon tetszik, olyan mint egy sokat látott, öreg, de azért a megfakult festés alatt még megbízhatóan működő igásló. Az oldalain végigfutó, pepita csík, az ugyanilyen színű, alig kivehető 25-ös szám, az MBX és F.D. feliratok, a pici lángnyelvek azt sugallják, hogy ez valamiféle tűzoltósági (F.D. = Fire Dept) jármű. A fantáziám készséggel meg is jelenít egy aprócska amerikai, vidéki repteret, nem túl hosszú, de már aszfaltozott kifutóval, ahol hasonlóan kivénhedt tartálykocsik, meg koros tűzoltószerek társaságában teljesít szolgálatot és annyi a feladata, hogy a tűzoltók az ő segítségével közelítik meg a bajba került gépet.

Tűzoltó Jeep. Jó, hát van rajta pár nem gyári extra, a Matchboxhoz képest.

De! Egyszer láttam egy képet ami a második világháborúban készült, egy angliai katonai reptéren, ahol ugyanilyen Jeep-et használtak marsallernek a bombázók terelgetésére. (Az alábbi kép nem AZ a kép.) Azonnal ez villant be az autóról – biztos a pepita csík, meg a kifakult piros szín teszi. Találtam is pár képet, melyekről egyértelműen érteni fogjátok, hogy miért volt ez a bevillanás.

Jeep B29-est vezet fel.


Jó, ez egy makett, de remek bizonyíték rá, hogy volt ilyen. A második világháborúban használtak az amerikaiak ilyeneket. Hivatalos nevük is volt "Előretolt Légi Irányító Jeep". Némelyikben rádió is volt, azokat korlátozott légi irányítási feladatokra is használták, nem csak felvezetőautónak. (Képek: Armor Artistry)

Tűzoltó vagy más, nekem tetszik ez a Jeep recolor is!

 Ebből a szögből a legszebb!
 Fire Dept.
 Kiemelések festékkel ott, ahol nem is gondolnánk! A képen amúgy elrejtettük a 25-ös számot.
Csak a pizzakormány, az ne lenne!

3 megjegyzés:

wmormo írta...

Szép darab, célt adtál a keresésre.

Sam. Joe írta...

Müllerekben árufeltöltés volt, ez is onnan van. Egyetlen volt a boltban.

pittlaren írta...

Tetszik ebben a színben (is). Kicsit merész, de ippeg' ettől jó.