2011/11/21

Mások gyűjteményei: Márk Corgi kollekciója

A minap az alábbi levelet kaptam:
„...eszembe jutott, hogy van valami ami számotokra érdekes lehet. Édesapám Corgi Toys kisautói, amiket 1958 után kapott angliai rokonoktól, és kb. 10 éve kerültek elő a padlásról. Lefényképezem őket, ha gondoljátok, megérnének egy misét. Egy készlet van, amit a mellékelt fotóval tudok most hirtelen illusztrálni. A hozzá való négy autó: fehér Jaguar 2.4 litre, zöld-ezüst Austin Cambridge, vajszínű Austin Healey, piros MG A, illetve külön-külön Commer 5 tons (piros kabin, vajszínű plató), Studebaker Golden Hawk (kék, fecskeszárny arany), egy barna Ford Consul – ez az újhullámos széria első évéből, 1956-ból származik, valamint még 3 modell, amiket nagyszüleim halála utáni lomtalanításkor elloptak.
Ezek Lucozade feliratú világos sárga Karrier Bantam teherautó, még egy vajszínű Austin Healey aminek szélvédője már hiányzott és egy Lotus XI amit netes böngészés útján sikerült azonosítani, mert édesapám már nem pontosan emlékezett rá. A Lotus dobozát élére állítva egy BP kútfejet ábrázolt. Az élményt növelik a jó állapotú dobozok és az összes kisautó szinte makulátlan állapota. Érdekesség még az Austin Cambridge ezüst színű tetején egy gyári – kocsi alsó részének színével megegyező – zöld festékhiba.:-) A készlethez mellékelten járt még 2 harmonikaszerűen hajtogatható színes prospektus. Az egyik fényes, a másik matt papírból van, kb. 10 további modell képével, valamint volt benne egy nyereményszelvény, amivel egy tartálykocsit lehetett anno nyerni. (Bedford vontató mint az autószállítónál, egytengelyes félpótkocsival.)
Szintén angliából kapott még az 50-es években egy nagyméretű (~20 cm), lendkerekes fém Rolls-Royce Silver Cloud Saloont, a dobozán ezek a feliratok vannak: Friction Motor, Made in Japan, item N°10627. [...] Kisgyerekként sokat hallottam ezekről a játékokról, gondolom fájt apámnak hogy nincsenek meg, bátyám születésekor már kereste őket. Többet nem fognak elkallódni az biztos! Ezek kapcsán találtam rá a honlapotokra is.
Sok sikert a honlaphoz, csak így tovább! Tisztelettel: H.Márk
Természetesen azonnal megkértem Márkot, hogy ragadjon fényképezőgépet és örökítse meg a kincseket, hogy megoszthassam veletek. Ő eleget tett a kérésemnek és a következő sorok kíséretében elküldöttegy linket ahhoz az albumhoz, ahol a fotókat találjátok:
„Elkészültek a Corgy-s fotók, csatoltam egy halommal. Néhányon van rövid írás is, próbáltam minden tudnivalót leírni róluk. Van egy nagyszerű honlap, ami gyakorlatilag egy Corgy-adatbázis, ajánlom figyelmedbe, bár lehet hogy nem mondok újat vele http://www.chezbois.com/corgi/corgi_1956to1983.htm
Ízelítőül álljon itt egyetlen fotó a gyűjteményből, a többit a fenti (az első) linken találjátok! Köszönöm szépen Márk, hogy megosztottad ezeket velünk!

3 megjegyzés:

Bacsi írta...

szerintem ettől nem csak egy gyűjtő dobja hanyatt magát. tőlem távol áll a corgi, mint Zastavától a Porsche, de ettől leesett az állam. Gratula a tulajnak! :)

pittlaren írta...

Felér egy időutazással....

Nagyon szépek!

snake peti írta...

Hát ez nem semmi. Büszke lehetsz rá.