2011/08/08

Matchbox Porsche 911 Carrera Cabriolet - UPDATE

Nyár lévén - legalább is papíron az van - gondoltam van egy kis aktualitása, hogy "cabriózzunk". Nem aprózom el a dolgot, a mostani postba belepréseltem az összes Matchbox Porsche 911 Carrera Cabriolet modellemet, amiről a fenti linkre kattintva olvashattok bővebben. Ott elhadartam az 1-75-ős családfáját, illetve megemlítettem egyéb sorozatokban való szereplését is. Most mindezt képekkel is kiegészítem, persze a készlet erejéig bezáróan, szerencsére olyan sok nem is marad ki. A képeket nem időrendi csoportosulásban készítettem, hanem felni fajtánként válogattam össze őket.

Első párosunk mindjárt a korábbi csúcs sorozat, vagyis a Superfast éra két példánya. A bordó a korábbi, ő 2004-ben került kiadásra, míg a kék már az új dekorációjú csomagolással/dobozzal látta meg a napvilágot 2005-ben. Gyakorlatilag csak a színeikben térnek el egymástól, illetve a kék kapott napellenző festést is. Felniben is egyformát kaptak, vékony küllős, krómozott Superfast felnik kerültek alájuk, amik nekem kicsit bazáriak. A kék alatt még ezt is elnézem, ugyanis ez a kék árnyalat nekem nagyon bejön. Mai szemmel nézve már kicsit kevés lenne ilyen külsővel Superfastnak, de a 2004-es 1-75-höz viszonyítva bőven megállja a helyét.

Az imént említett 2004-es kiadást szemügyre is vehetitek a soron következő triumvirátusban, ő lenne a metálbordó. Egy jelképes Porsche embléma az orrán, egy Matchbox logó a fenekén, és egy Carrera felirat ami extraként rákerült az alapszínre, valamint enyhén sötétített a szélvédő. Nem túl sok, de azért értékelendő dolog, főleg ha az egy évvel korábban kiadott sötétkék Stars Of Germany-re tekintünk, ami még ennyi extrával sem rendelkezik, igazán szerény kivitel. A világosabb kék egy teljesen rendben levő darab, emez szerepelt az első cabriós postban. Ami összehozta nálam őket az az Y küllős, Matchbox márkájú gumikkal ellátott felni. Engem BBS felnire emlékeztet, amik nem is idegen a Porschétól, ráadásul tetszik is és a 911-es alatt is jól mutat.

A következő párosunk kék tagjával fejezte be pályafutását az 1-75-ös sorozatban, azt kell mondjam, elég tetszetős darabot hoztak össze erre az alkalom a fiúk a Mattel műhelyében. Jók a színek, szépek a lámpafestések, jól mutat alatta ez a hatküllős felni is, ez az első darab ami a birtokomba került ebből a típusból. Párja a 2006-os Stars Of Cars sorozatban lépett a színre, a grafitmetál fényezést egyszerű lámpafestéssel dobták fel elöl és hátul egyaránt. A hátsók esetében mindez azonban már kétszínű, és a pótféklámpa sem maradt ki. Kuriózuma ennek a darabnak, hogy kapott rendszámtáblát is, a birtokomban levőek közül egyedül ő büszkélkedhet ezzel.

A sok metálfestés után következik két alapszínnel lefújt darab. A sárga maga az 1999-es premier modell, a piros pedig egyből az utána következő évben jelent meg. Az egyetlen különbség köztük csak a színük, minden másban megegyeznek. A sárga esetében kifestették az elsők mellett a hátsó lámpatesteket is, a pirosnál az alapszínnek köszönhetően erre már nem volt szükség. A szélvédő kerete is megkapta a karosszéria színét, amit a későbbiekben már nem nagyon alkalmaztak, gondolom a metálfény és a részletes lámpafestés kombóval együtt már nem lett volna elég költséghatékony. A felni az akkori kor egyik legnormálisabbja, a sima ötküllős. Különösen nem rajongok érte, de nem is mondom, hogy nem tetszik, erős közepes.

Utolsó előttinek a Matchbox nagyon eltalált húszküllős felnijével szerelt duó következik. Ezen egyezés mellett mindkét modell itt is szinte ugyanazt a sémát követi, szinte ikrek. Csak szinte, ugyanis a bordó, tízes pakkban megjelenő példány lámpafestése kicsit részletesebb hátul, mint az 1-75-ös társáé. Elölről sem teljesen egyforma, ami kicsit fura számomra, hisz mind a kettő 2007-ben jelent meg. Ezzel összesen négyféle lámpafestést fedezhettek fel, ha a sima ezüstöt is beleszámolom, de a hátsókat is hasonlóan cifrázták a 11 év alatt.

A végére hagytam a személyes kedvencemet, ami mellé a 2001-es MB-50-est tettem párnak, hogy ne kelljen egyedül szerepelniük a képeken. Az egyhetvenötös már kicsit több változást hozott, mint az előző évben megjelenő piros a sárgához viszonyítva.Az egyszínű lámpafestések megmaradtak elöl és hátul, amiként a szélvédő keretének színre festése is. Ez jelen esetben elég halovány kivitelű, még így is átlátszó maradt, mindenesetre ad neki egy kis különlegességet. Extraként egy Matchbox logó került a szélvédőre, ami nem is mutat ott rosszul. A másik változás a futóműben történt, ugyanis ezúttal lecserélődtek az ötküllős felnik a nem túl szép virágmintásra - vagy a vastag Y küllősre, kinek melyik tetszik. Talán kicsit erős is a kontraszt a két felni között, ugyanis ami mellette van, az talán az eddigi legszebben kivitelezett Matchbox felni. 2010-ben debütál ez a felni, amit megkapott a tavalyi, Modern Riders névre keresztelt ötös pakkban felbukkanó Carrera. A külső és a belső szín párosításával egyetembe nagyon jó összképet ad, szépek a pilácsai. Az enyhén sötétített szélvédő is jó ötlet volt, gondolom ezzel próbálták feledtetni a festetlen keretet. Árnyoldala is van sajnos, az éleknél kicsit átüt a festés, valamint a hátsó lökhárítóban már nagyon látszik az öntő szerszám illesztése. ettől függetlenül ez a kivitel tetszik a legjobban.

A kéken kicsit besokalltak a szélvédő festéssel, az ablaktörlők alá is jutott
Ezek a Superfast kerekek nekem annyira nem tetszenek
A tampózásuk megegyezik, de a kéknek festettek a napellenzői is
A szép, az értékelhető és az olcsó kivitel hármasa
A fenti tendencia hátul is érvényes
BBS felnik, Matchbox márkájú gumikkal
Tudnám értékelni ha kapott volna visszapillantókat, még ha azok áttetszőek is lennének
Nem sokszor kapott rendszámot, talán ez az egyetlen alkalom, ráadásul dekódolható is: CULATER, vagyis see you later.
Ez a felni is nagyon jól mutat alatta
Egyazon koncepció gyermekei
A piroson megspórolható lett a hátsólámpa kifestése
Majdnem egyformák, a lámpák festése eltérő, mind elöl, ...
... mind hátul
Nem is tudom, hogy melyik szélvédő megoldás a legjobb, itt enyhén festett áll szemben a sötétítettel
Mindkét lámpafestés jól áll neki
Ez az ötküllős felni talán a legszebb a Matchbox kínálatában, ellentétben a virágmintással
Matchbox MB-36 Superfast Porsche 911 Carrera Cabriolet - 2004
Matchbox MB-36 Superfast Porsche 911 Carrera Cabriolet - 2005
Matchbox MB-36 Porsche 911 Carrera Cabriolet - 2000
Matchbox MB-50 Porsche 911 Carrera - 2001
Matchbox MB-16 Porsche 911 Carrera - 2004
Matchbox MB-14 Porsche 911 Carrera - 2005
Matchbox MB-10 Porsche 911 Carrera Cabriolet - 2007
Matchbox MB-19 Porsche 911 Carrera Cabriolet - 2008
Matchbox Modern Rides 5 pack - 2010

3 megjegyzés:

pittlaren írta...

Az arany/bordó duó nagyon pöpec! Részemről rájuk szavazok, mint leginkább tetszetősre.

Andrew0807 írta...

A bordó VW nardo még megvan?

porsche írta...

Nincs, már elpasszoltam rég.