2011/02/22

Matchbox MB-48 Red Rider

Nagyjából egy hete volt, amikor belevágtam a nyomokban Dodge Chargert tartalmazó Matchboxok történetébe. A mostani folytatás most jó darabig az utolsó lesz, mert valahogy ezek nekem – és ahogy az előző rész kommentjeit elnézem másoknak sem – a szívem csücskei. Tulajdonképpen másolás+beszúrással is összerakhatnám ezt a postot az előzőből, annyira hasonló a történet.

Apám csöves volt...”
Ugyanabban az évben, amikor a fentebb linkelt postban tárgyalt MB-26 Big Banger is debütált, született egy másik Charger dragster karikatúra is, az MB-48 Pi-Eyed Piper. Hogy miért titulálom ezeket karikatúráknak? Nos, nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy ezek a jól ismert stílusú rajzok, melyek pólókon és egyebeken szoktak megjelenni, kisautóba öntött inkarnációi. (Két példa, itt és itt.) A Piper – aminek a neve valamifajta szójáték azzal, hogy minden hengerhez külön levegőbeömlője és kipufogója van, amitől a motorblokk felső része olyan mint egy skót duda – még tovább is húzza, mint a Banger, mert 1972 és 1977 között marad az 1-75 szériában. Az egészen egyértelmű, hogy édes testvérek a Bangerrel, csak a motorblokkjuk különbözik, illetve az alvázukban van némi eltérés. A Piper oldalsó kipufogói nem az alvázzal képeznek egy darabot, hanem az egy külön műanyag alkatrész, ami az alváz és a karosszéria között foglal helyet, mint a sonka a szendvicsben. (Kép erről alább, ami egyértelművé teszi, hogy hogyan fest ez.)

Lángok és Lovagok
Érdekes, hogy a Pipert is ugyanabban az évben veszik elő ismét, mint a Bangert, azaz 1982-ben. Ekkor Red Rider (Vörös Lovas) lesz belőle és mint MB-48 masszív tíz évre tanyát ver az 1-75 szériában. Ősétől csupán a festése különbözteti meg az autót, mely 1983-ban egy testvért is kap, az MB-67 Flame Out (kb. Kicsapó Láng, egy újabb nehezen fordítható és mérsékelten vicces szójáték) képében. Szerkezetileg ezzel is megegyeznek, csupán a festésükben térnek el. A Flame Out még egy évig marad meg a szériában, valószínűleg rájöttek, hogy azért mégiscsak túlzás három nagyon hasonló kisautót tartani egy mindössze 75 darabos sorozatban.

Ez a kisautó is ugyanabból az MC-20 jelű húszas csomagból származik, mint a már tárgyalt és a jelen post képein statiszta szerepet betöltő, Big Banger leszármazott Cosmic Blues is.

Balról a Red Rider, jobbról a Cosmic Blues. Amúgy a valóságban miben van ekkora V-blokk?
Letagadhatatlan a rokonság. Azért a festésüket nem nevezném őrülten bonyolultnak.
A hátsó fertályuk tökéletesen azonos.
Az eltérés az alvázakban. Jól látszik a Red Rider műanyag betétje a fém alváz felett.

7 megjegyzés:

Ikarus 256 írta...

Azért vettem az első hasonló Matchboxot, mert Apának tetszett, aztán ahogy többet nézegettem, nekem is egyre jobban bejött.

porsche írta...

Kezdek én is így lenni vele, hogy egyre többet nézem, annál inkább kezdenek tetszeni.

Sam. Joe írta...

Ezennel mosom kezeimet! 8-)

Névtelen írta...

Látom megfogadtad a tanácsom, és letudtad ezt a "szépséget" is, jól tetted, amúgy a 89-es katalógus szerint voltak hármas pakkban is, ahol kettejükön kívül az ebben a 20-as szettben is szereplő Willys Coupé szerepelt még. (Jó is lett volna anno ilyet találni, mert amúgy csak a 20-as szettben láttam őket a többi kevéssé "izgalmas" darabbal, így viszont nem lehetett a szülőkkel megvetetni, mert túl drága lett volna csak miattuk megvenni, pláne, hogy megvolt belőle ez-az. De ez most már történelem!) Teljesen ugyanaz a két autó, ahogy a Ford Caprival és a Hot Rockerrel is volt ugyanekkor tájt. Viszont volt K-sban is ilyen dragster-páros a Bazooka és a Chambuster névre hallgató szörnyetegek formájában!

Névtelen írta...

Ja, a motorblokk: mibe kerülhet ekkora? Hajóba főleg, nagy hajókba, teherhajókba, létezik akkora blokk is, mint egy kisebb nyaraló!
http://blogs.8-lug.com/6649272/editorials/huge-diesel-engine/index.html (A képre kattintva nagyobb lesz!)

Sam. Joe írta...

Névtelen: Bocs, hogy nem tettem ki az előző kommented - amire itt is utalsz - de totál lelőtted a tervem arról, hogy hogyan fogom kiposztolni ezeket.

Oké, de ekkora V-blokk mi a fenében van? Tán a motorcsónak-jacht méret közötti hajókban - már ha egyáltalán. Azok is dízelek. 8-)

Névtelen írta...

Na ja, persze, bizonyára némi karikírozás is belejátszott ezeknél a kocsiknál, csak azt mondtam léteznek ekkora motorblokkok, meg még nagyobbak is, igaz, azok nem ilyen látványosak, mert ahova kerülnek ott úgyse fogja a szerelőn kívül senki látni őket!:) Esetleg még reptéri tűzoltót tudok elképzelni, azok igen nagydarabok és értelemszerűen gyorsan ott kell teremniük ha kigyullad egy repcsi! Más lehetőség nekem sem jut eszembe, amúgy egy nagyobb jacht is elképzelhető.