2008/08/08

Made in Bulgaria – Made in Hungary

Már pedzegettem én régebben is, hogy kezdek kiábrándulni Charlie Mack-ből, mert bizonyos témákban nagyon felületes. Gyanítom, nem nagyon érdekli hogy mi volt Bulgáriában, meg Magyarországon a Matchbox modellekkel. Már a magyarázatát is tudom, hogy miért lehet így, ugyanis találtam egy nagyon érdekes oldalt, ami a Bulgáriában gyártott és talán még mindig gyártás alatt lévő Matchboxokról szól.

A Made in Bulgaria elég sok érdekességgel szolgál, ezért állandó linket is kap innentől, de a legfontosabb, hogy leleplezi az okot, hogy miért tekintik a Matchbox gyűjtők és a cég is gyakorlatilag kalózkiadásnak az ott készült modelleket. (A képen Bulgár MB-57 Mission Helicopter verzió, kerekekkel csúszótalpak helyett.)

A fenti oldal adta az ötletet, hogy tető alá kéne hozni egy olyan oldalt, ami a Magyarországon gyártott Matchboxokkal – engedéllyel, vagy anélkül készültekkel, vagy nyilvánvaló utánzatokkal, koppintásokkal – foglalkozik! Az első ilyen 5-6 modellel foglalkozó post már el is készült pár hete, de ez még édeskevés.

Ezért várok mindenféle információt tőletek, képeket, akár modelleket is, megvételre és cserére egyaránt! Első körben oda szeretnék eljutni, hogy legyen annyi információ amivel már lehet kezdeni valamit, amiből már postokat lehet készíteni és ha elegendő ilyen van, akkor lehet elgondolkodni azon, hogy hogyan tovább, hogy esetleg érdemes-e felállítani egy külön oldalt ennek a témának – esetleg nem csak édes anyanyelvünkön!

10 megjegyzés:

AndrewBoy írta...

Néhány post után befejezem az Opeleket és lefotózom egyben a magyar v. koppincs medzsókat és amelyiket érdemesnek tartod arról küldök több képet! Ha úgy ok

Névtelen írta...

Elnézegettem a "Made in Bulgaria"-n a Matchboxok képeit és azt kell, hogy mondjam, hogy a Fiat Abarth-ot -életem második leginkább kívánt mecsóját, amiből még nincs a Saab 9000 után-, egész jól megcsinálták!

Szóval, ha bolgár, ha nem, kellene!

Sam. Joe írta...

AndrewBoy: Hálás köszi!

Tommi: Ez nagyon vicces, nekem is pontosan ez volt a benyomásom. Szerintem a bolgár Fiatok még jobban is néznek ki mint az eredeti festésűek. Tommi, ha eBay-ezel, akkor nem nagy kaland megvenni. Valami két dollár nyolcvanat kér értük a fószer, ami nincs 450 Ft darabonként. Persze még postázás jön hozzá.

Névtelen írta...

Nem szoktam eBay-ezni, csak néha meglesem...

"a bolgár Fiatok még jobban is néznek ki mint az eredeti festésűek"---> Azért egy Allitalia-st jobban elfogadnék...

Ikarus 256 írta...

Találtam egy oldalt, ahol magyar Matchbox-ról írnak:
http://www.film.queensu.ca/CJ3B/toys/MatchboxHungary.html

Sam. Joe írta...

Tommi: OK, ezen nem veszünk össze. 8-)

Ikarus 256: Hú, ez nagyon jó! Nagyon értékes infók vannak rajta! Köszi!

Névtelen írta...

Az alabbi matchboxok keszultek it thon legalisan:
AMX Pro Stocker,
Range Rover PolicePatrol,VW Camper,Ford Cortina,Mercedes 230SL,Rolls-Royce Silver Shadow,Ford GT, BMW 3.0CSL,Citroen SM,Jeep CJ6,

Sam. Joe írta...

Matchbox: Hálás köszi! Most hirtelen akkora információhalmot borítottatok rám, hogy nem győzöm feldolgozni, de ez legyen a legnagyobb baj! Hálás köszi, dolgozom valamiféle rendszerezésen és aztán egy poston.

Andrew0807 írta...

Ha érdekel nemrég bányásztam elő a dobozolt matchboxaimat és találtam egy érdekeset.ugayn nem az van ráírva,hogymatchbox de egy tszép koppintása az 1985-ös vw golf gti-nek.kék színű kicsit kopott.de a kereke is matchbox és a motorháztető is ugyanúgy nyílik.Ha érdekel küldök róla képet.

Sam. Joe írta...

Nanáhogy! Előre is köszi!