2007/07/02

In the army now – Part II.

Jó régen foglalkoztam utoljára a katonai festésű Matchboxokkal, itt az ideje az utánpótlásnak. (Utánpótlás, éééérteeeed?)

Az önkényesen összeállított egység kisebbik tagja az MB-54 Personnel Carrier. Teherautó tíz feszes vigyázzülésben kuporgó bukósisakos egyenruhással, egy forgatható fegyver, magasított oldalfal – kis képzelőerővel akár kétéltűnek is felfogható, bár a hátsó ajtó ehhez túl mélyre lóg. Jelzem gyerekként ez egyáltalán nem zavar volna abban, hogy dunai átkelést játsszak vele a játszótakaróm kék foltjain. Amit látni kell rajta, az látszik a képeken, ami nem, hogy bár 1976-os datálású, az első katalógus amiben előfordul az 1977-es, az utolsó meg az 1980-as. Nem igazán ritka darab, viszont a másik már annál inkább.

Kicsit elhanyagoltam a Peterbilt vontatókat eddig, pedig tagjai voltak a Convoy sorozat premierdarabjainak, sőt az ezt megelőző Twin Pack-ban is szerepeltek. (Ennek a vontató történelemnek egyszer szánok már egy tisztességes postot, kezdve a Convoy sorozat elődjének tekinthető Twin Packok kéttengelyes Peterbiltjeivel és kitérve a Convoy sorozat kéttengelyes Peterbiltjeire, mert olyanok is vannak ám.) Szóval annak ellenére, hogy én nem sokat foglalkoztam eddig vele a Peterbilt vontató eléggé hétköznapi – tán a leggyakoribb a Convoy sorozatban. Ellenben amit utána akasztottak, és amit a Convoy Projekt „Tracking Trailer”-nek becéz, már egyáltalán nem ilyen mindennapos. Az egyetlen vontató, melynek utána csapták az a Peterbilt és csak és kizárólag CY-15-ként létezik, mint szerelvény. Olyan borzalmasan sok változata nincs – kétféle bizonyosan megvan e sorok tárgyán kívül – de azokból is ez a katonai festésű a legritkább. Tetszik, hogy a szerelvény kerekeiről lehagyták a krómozást, így sokkal katonásabb küllemű. Szerintem kifejezetten pofás darab.

A Convoy Projekt „Strike Team”-nek nevezi ezt a festést, ezért kicsit túrtam a netet, hogy többet tudjak meg róla. Úgy tűnik, hogy a Matchbox egy készített egy Commando nevű, katonai festésű sorozatot, amiben volt minden; alapvetően az 1-75 sorozatból, de ezen belül például repülőgépek is. Ahogy elnézem, a Commando-ban két csapat állt szemben, a Dagger Force és a Strike Team. Így már világos, hogy mi ez.

Katonai alakulat. MB-54 Personnel Carrier és CY-15 Commando Strike Team
A párosítás teljesen önkényes, de szerintem impozáns látvány.
Jól állnak neki a krómozás nélküli kerekek.

Nincsenek megjegyzések: