2007/07/14

NRFB – Never Removed From Box

Tisztáznom kell egy „szakkifejezést”!

Ha létezik olyan homo sapiens aki nem ismeri a Dexter’s Lab sorozatot, az villámgyorsan pótolja, mert zseniális! A huszonhetedik epizódban (Unconventional) zseniális paródiáját láthatjuk a Star Trek-nek és a Barbie babák – meg úgy általában minden – gyűjtésének. Ott hangzik egy az „NRFB” szakkifejezés, amit – meglepő módon – azóta az Acronymfinder.com is jegyez. Jelentése: Never Removed From Box, azaz sohasem vették ki a dobozból.

Állandó dilemmám, hogy azzal, hogy kibontok valamit, sikerül az értékét a töredékére redukálnom, viszont rendesen lefotózni a szokásos háttérben kibontva jó valamit. Ezért a jelenleg futó Matchbox sorozatból rögvest kettőt szoktam venni – egyet kibontani és fotózni, egyet pedig dobozban eltenni. De régebbi dolgokkal mit csináljon az ember? Inkább nem molesztálom őket és hagyom őket dobozban és nekiállok mostantól dobozt is fotózni, az NRFB jegyében.

Ja, amúgy ebben a részben elhangzik egy másik szakkifejezés is: MNB - nem, nem a Magyar Nemzeti Bank - azaz Mint condition No Box, szóval Kitűnő állapotban Doboz Nélkül. Én ezeket többre becsülöm az előbbieknél.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nekem nagyon sok NRFB-s kocsim van, nem annyira értékmegőrzés miatt, hanem azon egyszerű prózai okból, hogy per pillanat nincs hol rendesen tartani őket. Az értékűről meg annyit, hogy mivel a régi angolok értékessége miatt menteget mostanság mindenki, sose lesznek annyira értékes mint a Lesney-sek! Részben a "made in China" miatt, részben meg azért, mert mindenkinek lesz belőle elfekvő darab.
És akkor a NRFB másik fontos szempontja: a csomagolás! Ha egy csomagolásba rendesen visszalehet zárni az autót (vagy akár más terméket is) és abban tárolni is akár, mint azt megint csak a Lesney-s darabok dobozai szépen prezentálják, gond egy szál se. De a mai egyszer használatos blisterek dömpingjében, amiről tudvalevő, hogy roncsolva vagy felvágva juthatsz csak testközelbe az új szerzeményhez, és utána abba vissza már rendesen nemigen teheted, egyáltalán nem mindegy hogy milyen alternatívát választasz, már ha választhatsz, mert pl. van vitrined amiben elállnak. Van akiknek nincs nagyon efféle lehetősége, kikerülve a csomagolásból aztán meg jön a kosz, a por, rosszabb esetben a leverés! Ezért az NRFB-t sokszor a szükség hozza.