2015/10/08

Matchboxon kívüliek: Metalcar – Atlas Truck Cement Mixer

Erről a Matchbox másolatról értekeztünk már korábban, de a részleteket is megmutató postot még nem olvashattatok róla. Egészen eddig. Mi több, került mellé egy példány a mostohatestvérei közül is, megkönnyítendő az összehasonlítást.

Egészen jó
Érdekes kérdés a nyolcvanas, kilencvenes évek illegális, hazai gyártású kisautó másolataival kapcsolatban a minőségé. Szerintem a tápláléklánc csúcsán a Metchy Porsche 928 tanyázik, ami már-már felveszi a versenyt az eredetivel, illetve nyújt egy plusz szolgáltatást is a másolt eredetihez képest.

Amúgy egyáltalán nem ez a jellemző, a minőség a leggyakrabban (nagyon) elmarad az eredetitől és ez a Metalcar Atlasánál sincs másként. De objektívan szemlélve a dolgot, a saját ligájában mindenképpen a jobb minőségű holmik közé sorolandó. Viszont a Metalcar messze túlszárnyalja ötletekben a mostohatestvért. A fentebb már linkelt postban felvillan pár változat, és széljegyzetként szerepeljen itt Játékdoki, nyerges szerelvény átalakítása, ami szerintem zseniális.

Az eredeti Matchbox, billencs változatáról itt olvashattok és a Metalcar mellé a másik létező – de sajnos hiányos – Matchboxot sikerült állítani, a szemeteskonténer szállítót, amiről pont ez a fontos akszesszoár hiányzik. Arra viszont jó, hogy összehasonlíthassuk az eltéréseket és hasonlóságokat.

A jelenben már nem, de a 80-as években tulajdonképpen egy teljesen elfogadható minőségű játékszernek számított.
 A másoló annyira fogalmatlan volt az eredeti, fantáziautó mivoltával kapcsolatban, hogy még a fantázianevet is lemásolta. Az alvázon "Atlas Truck" felirat díszeleg.
 A "krómozatlan" kerekektől kicsit gyászos, de ha valódi haszongépjármű lenne, inkább nézne ki így.
 Ma már nagyítóval kell keresni az ilyesmit,...
 ...de akkoriban még egy trafikáruval szemben sem volt túlzó elvárás,...
 ...hogy rendelkezzék működő részletekkel!
 Balról az eredeti,Matchbox MB-37 Atlas Skip Truck, 1977-ből - sajnos hiányosan. Jobbról Metalcar Atlas Cement Mixer, ami az eredeti továbbgondolása.
 Homorít, homorít!
 Ééééés vissza!
"Fedezze fel az apró eltéréseket!"
 Mostohatesók.

Nincsenek megjegyzések: