2013/09/29

Matchboxon kívüliek: Welly Ford Crown Victoria Police

Minden amerikai krimik, akciófilmek és sorozatok állandó sztárja vissza-visszatérő vendég nálunk, mert kedveljük a nagy rendőrségi batárt. Nem halmozzuk olyan szinten, mint a szomszédék, de azért előfordul itt is. Típustörténetileg, meg kisautó változatilag innen érdemes elkezdeni a visszafelé olvasást. (Már hogy időrendileg visszafelé olvasást! Nehogy valaki úgy kezdje, hogy: .”nebsévkefrá...”!) Mai postunk tárgya igazi gyémánt a fekete szén közt!

Hoppácska!”
A Wellyről már sokszor leírtuk, hogy bár inkább mennyiségi, mintsem minőségi gyártóként szokás őket számon tartani, mégis néha egészen elképesztő módon el tud sülni a kezük.

Jelen esetben erről – már ami a kisautó megformázását illeti –, nincs szó. Nem stimmelnek az arányok. Túl keskeny és túl magas a test, a Crown Vic a valóságban sokkal tepsibb. Amúgy minden apró részlet ott van a helyén, dicséretre méltó alapossággal kimunkálva, a hűtőrács az alváz műanyagjából készült, csak azért, hogy fekete lehessen, a beltér meglepően részletes, a műszerfal mögött külön darabból készített, fekete cucchegy, ami rádió-infókonzol-megkülönböztető jelzés vezérlés kombónak tűnik. Sajnos az egészet agyonverik az elrontott arányok. A tetőn rettenetesen túlméretes a fényhíd, de talán ez nem akkora nagy baj, ez egy játékautó, egy gyerkőc imádni fogja.

Most következhet az a bizonyos DE, hatalmas betűkkel írva. A kisautó festése megegyezik a Los Angeles városában használttal. Nem „olyan”, nem „mintha”, AZ! Mellékelek képeket az eredetikről, érdemes összehasonlítani a kisautóval, de nem lehet fogást találni rajta. Még arra is odafigyeltek, hogy a fényhídon a piros fény kerüljön a vezető feje fölé. A tény, hogy az LAPD színeit viseli, különösen izgalmassá teszi ezt a darabot minden film és sorozatkedvelő számára és már-már feledteti tökéletlenségeit.

Ford Crown Victoria Police Interceptorok, Los Angeles rendőrségének állományából, a részletek összehasonlításához.

Jus murmurandi
A Welly egy ázsiai cég – közelebbről a Kínai Népköztársaságban működik 1979 óta – és emiatt nem mernék mérget venni arra, hogy megvásárolták a jogokat, hogy az LAPD színeire fessenek egy kisautót. De! A fene vinné el, hogy van az, hogy egy olyan óriás, mint a Mattel, amelynek nemhogy van licence – vagy hát legalábbis volt, de kész szerszámai mindenképp vannak – a Ford Crown Victoria mindkét (első, második) generációjához, nem képes leütni azt a magas lasztit, hogy LAPD, vagy NYPD festésű ilyeneket produkáljon!

Persze tudom, hogy a licencek vásárlása pénzbe kerül és a szent költségcsökkentés mindenekfelett áll. Ugyanakkor elgondolkodtató, hogy egy a Mattelhez viszonyítva mindenképp törpének számító Green Light – mely szintén amerikai cég – képes arra, hogy nem csupán a kisautó licencét vásárolja meg a Fordtól, hanem arra is, hogy számtalan és egy amerikai bűnüldöző szervezetét is a termékeihez.

Nincs mit tenni, szerény mérvadónak egyáltalán nem számító véleményem szerint a Hot Wheels és a Matchbox jelenleg az, ahová a kreativitás halni jár. Ha az kielégíti a vásárlókat, hogy lehetetlen színű kisautókra, szekérkerekeket biggyesztenek majd ráhánynak valami „dizájnos” grafikát, akkor a Mattelnél hiába keresünk mást.

 Keskeny és magas, a fényhídja bődületesen nagy.
 Na, de a festése! Nincs hol belekötni!
 Fentebb van egy hasonló szögből készült kép az eredetiről! Még mindig szeretem ezeket a Matchbox-szerű kerekeket.
 Lajstromszám, Ford ovális, kifestett világítótestek! Bár ha még az arányai is jók lennének...

3 megjegyzés:

pittlaren írta...

A fényhíd valóban elég grandiózus, de ettől függetlenül - sőt, ezzel együtt! - remek darab.

Dancergee írta...

Csatlakozom... :)

Sam. Joe írta...

És hozzá filléres darab...