2012/07/01

Változatok egy témára: Matchbox MB-56 Volkswagen Golf GTI kontra Magyar Gyártmányú Volkswagen Golf GTI

A Lotus Super Sevenek összehasonlítása után elég hamar sikerült jó pár magyar gyártmányú kisautót szereznem, így most kis segítséggel sikerült összehoznom még egy ilyen jellegű tartalmat. A segítség abban merült ki, hogy Joe bővítette a Matchbox gyűjteményét egy piros Volkswagen Golf GTI-vel, ami 1985-ben volt a kínálat része, mint MB-56. Mivel nekem nincs a Matchbox kiviteléből, így odaadta az újdonsült példányát egy fotózás erejéig. Magáról a Matchbox kivitelről a tartalmasabb írást is Ő jegyzi, amit itt olvashattok. A ismeretlen, magyar gyártó kezei közül kikerült másolatról is volt már nálunk szó egy rendhagyó, kétnyelvű postban. Én most a jobb szemléltethetőség kedvéért egy képen szerepeltetem a két modellt, hogy jobban láthatóak legyen a sokszor nem is oly kis különbségek. Az állapotbeli különbségekről most is eltekintek, hiszen míg a Matchbox egy dobozban lakó dísz volt mindig is, addig a kópiával egyértelműen játszottak, nem is keveset. Ennek hatásaként kopott, repedt szélvédős, a futóműve beesett és a motorháztető sem áll meg kinyitva.

 Balra a Matchbox, jobbra a magyar másolat
 Talán az elején a legszembetűnőbb a különbség, ugyanis a hűtőrács igencsak leegyszerűsödött, még a VW embléma is csak egy sima kör.
 Egyértelműen más motorral szerelték a magyar kisautót, aminek a hűtésébe besegít a kerékdobok előtti anyagfolytonossági hiány is. A Matchbox szinte új, így természetesen ott nem volt szükség külön kitámasztani a motorháztetőt.
 Oldalról nézve szinte teljesen egyformák, még a csirkeitatós felniket is lemásolták. A különbség itt csak a minőségben vehető észre a sárvédők íveinél.
 Az elejéhez hasonlóan hátul is egyszerűsítettek, nincs rendszám, a lámpa sem olyan részletes, valamint vonóhorog sem került rá.
 Madártávlatból sem két tojást látunk. A motorháztető szellőzői is mások, valamint nagyobb az utastérben levő túlnyúlása is.
 Fém kontra műanyag alváz. A feliratok átrendeződtek, a magyar gyártót csak egy logó jelöli.
Matchbox MB-56 Volkswagen Golf GTI

Nincsenek megjegyzések: