2011/12/12

Börze beszámoló – 2011.12.12.

Rájenből kibújt a hivatása, belőlem az enyém, így meg lett örökítve az utókornak ez a hirdetés.


Tegnap is börzén voltunk, de most nem is igazán a benyomásaim miatt hozom fel ezt a témát, mert azok viszonylag negatívak, hanem annak az okán, hogy mire számíthatunk jövőre.

Tudjuk le gyorsan a negatívumokat! Iszonyú sokan voltak már röviddel a nyitás után is, ami persze nem baj, csak nekem van némi tömegiszonyom. Akkor döntöttem úgy, hogy én most innen megyek, amikor TSzA kolléga turkálójánál egy úriember nekiállt úgy tolakodni, hogy tudtam, hogy még pár másodperc és olyat csapok a csipogójára, hogy megudvariasodik.

Van egy hatvan körüli úriember, aki mindig nagy mennyiségű kékvillogós modellel érkezik. A kedves feleségével árulnak együtt. Többször vettem már tőlük ezt-azt, most is érdeklődéssel nézegettem a kínálatot. Bácsink rossz lábbal kelhetett fel, mert végig a nénit egzecíroztatta. „Figyeljél már oda!” (Értsd: Figyeljen minket vevőket tüzetesen, mert lopni fogunk.) „Ne jópofizzál már, figyelj!” (Értsd: Adtam ötven forint aprót porsche vásárlásába, mert eladó barátunk jó érzékkel nem készült váltópénzzel, a néni meg megköszönte.) Nem szóltam egy szót sem, szívből sajnáltam a nénit, aki szemlátomást zavarban is volt és talán meg is ismert minket, mint visszajáró kuncsaftot, de szinte biztos, hogy leolvasta az arcomról, hogy valahogy nincs ínyemre élete párjának viselkedése. Eljöttünk, de hogy őszinte legyek megjegyeztem a dolgot, én tőle soha többé semmit sem fogok venni. (Nem is nagyon maradt mit, ezer forintot még akkor sem fogok adni egy Maistoért, ha válságforintról van szó, pár Majorette és én még szemeztünk egymással, de végül maradtak, mert drágán mérték magukat.)

Ami a pozitívumokat illeti: Megint összefutottunk az urakkal és heveny diskurzusba merültünk a jövőt illetőleg. Matchbox kolléga ismét asztalt bérelt, így viszonylag könnyen tudtunk beszélgetni. Hogy mire számíthatunk a közeljövőben Matchbox fronton, azt jól lefesti az a párbeszéd, ami közte, porsche, meg köztem zajlott. (Már konkrétan nem emlékszem, hogy mit pontosan melyikünk mondott, de a kérdés és a válasz pont így hangzott el.)

„– Mit fogunk gyűjteni?
– Green Lightot, meg M2-őt!”

És ez gáz, nagyon nagy gáz! Matchbox mint mindig, most is nagyon jól tájékozott – nomen est omen – és a következő hírekkel szolgált: bár még nincs hivatalos 2012-es termékterv, az Egyesült Királyságban már most van 2012-es első eresztés (batch). Évente 2-3 recolor sem lesz ritka és az 1-75, illetve 1-100 sorozat helyett 1-120 lesz _mindenhol_. Arról nincs infó, hogy milyen földrajzi tagoltság lesz, vagy lesz-e egyáltalán. Viszont a csicsadömping a plafonig fog érni, elég csak az első adagot szemügyre venni.

Én eddig sem gyűjtöttem válogatás nélkül mindent, ami Matchbox címkével jött, de alaposan be fog szűkülni a Matchbox fogyasztásom, az biztos. A 2012-es első eresztésből egyedül a Mustang birizgálja csak meg az érzékeim, de a zöldet pont nem kedvelem annyira, tehát több mint valószínű, hogy úgy kihagyom, ahogy van.

Viszont így több jut majd a fentebb említett cégek termékeire – be is szereztem az első M2-modellemet, juteszembe.

11 megjegyzés:

RÁJEN írta...

Ó, de jó kép, az utókor biztosan értékelni fogja :) Nekem ez violt az első börze - eladóként. Érdekes ám a másik oldalról nézni a dolgokat, bár ez általánosan szinte mindenre igaz, talán csak a hullaszállítókra nem... A leghasznosabb tapasztalat mégis az, hogy az embereknek különbözik az ízlésük. Erre mindig rádöbbenek, amikor eladni vagy venni akarok valamit. Volt olyan, hogy azt láttam, hogy valami nagyon olcsó szarért teljesen be tudtak lelkesedni, és az igazi értéket egy pillantásra sem méltatták, vagy hogy valami egészen jó cuccra tényleg nagyon baráti árat mondtam, erre annak a harmadára próbálta az illető lealkudni. Nem emlékszem már konkrétan, ezek csak ennyire maradtak meg... Ja de, van konkrét példám is: a szerintem szuperjó (és ritka) STAR teherautókat ls Taiyo távos BMW-t szinte észre sem vették, írd ls mondd, egy ember nem kérdezte meg, mennyibe kerülnek... A tömeg viszont most nekem kedvezett, máskor biztos zavart volna ;)

porsche írta...

Tényleg rengeteg ember megfordult most a börzén, egyszer csak azt vettem észre, hogy alig tudok mozogni. Szerencsére az eladók is sokan voltak, főleg akik MB méretű kisautókat árultak.

Ikarus 256 írta...

A jövő évi első kiadást én is kihagyom...
Úgy néz ki, hogy talán sikerül az ideiből európai sorból összeszedni, ami igazán tetszik, ehhez még az Aston Martint és a Vista Crusiert kell megszereznem.

Tommi írta...

Sajnálom, hogy kihagytam, de vigasztal, hogy Andris által így is sikerült szert tennem két régóta keresett kisautóra. :-)

Más: A zöld Mustang és a Chevy Van tetszik ebből az első 2012-es eresztésből.

Bacsi írta...

Nagyon jó összefoglaló! Sahnálom egy kicsit, hogy a sok ember ellenér nem töltöttem több időt a börzén, pedig volt látnivaló :)
Azért az árakon néha én is felröhögtem, mondjuk amikor sokadszorra néztek hülyének az eladók, akkor már zavart.
Halkan jegyzem csak meg, hogy a Greenlight mostanában a festés minőségében elmarad a kívánalmaimtól, főleg a Hollywood Series darabjainál fordul elő több hiba. Viszont egyezményesen lesprórolják a rendszámok pl. a legutóbbi County Roads Seriesről.Valami sledrián kínai munkás csinálja vajon?

Micuir írta...

Sajnos nem voltam Bp-n, így a börzétől lemaradtam - de lehet, hogy jobb, mert mostanában kevés pénzem van MBX-ra.

Az új kínálatot meg egyre inkább elborzadva nézem: nem tetszenek. Lassan tényleg át fogok térni a szinte kizárólag csak a Lesney modellek gyűjtésére. Csak ezekkel az a baj, hogy pont a keresés izgalma veszik veszik el. Hiszen egy 3.000.- Ft-os modellért a boltban kereshetek 6 db 500.- Ft-ost.

Igaz, a Tesco pl. mindent megtesz, hogy ezt megszűntesse: most több helyen jártam az országban és mindenhol ugyanaz a kb. 25-féle autó a kínálat.

Névtelen írta...

A "villogós urat" és nejét én is ismerem, engem szeretnek, igaz, a a társaságukat én sem keresem.

Pár szó a pofátlanságról vagy a hülyének nézésről: egy emberkénél volt két Johnny, mindkettő Hazárd megyés volt, egyikük "Lee tábornok", a másik valami lényegtelen kocsi, és a kettőt árulta 12000(!) jó magyar forintért! Elhiszem, hogy film, meg egyebek, de ennyire azért nem kurrens a dolog. (Utoljára háromért láttam valahol.) Szerintem vitte is haza. De az se túl szép dolog, hogy műanyagkerekes Treasure Huntos HW-eket árulnak 6-7-800 forintért. (Ha gumikerekes lenne talán még el is fogadnám.) Elhiszem, hogy emberek keresni akarnak, de ez inkább már pofátlan nyerészkedés.

RÁJEN írta...

Az utolsó Névtelen bejegyzésre: a két említett Hazárdos autót én is néztem, fontos tudni, hogy a másik autó a "Grey Ghost" Camaro volt, ami (a fehér kerekeseket leszámítva) az egyik legnagyobb ritkaság a sorban. Nem vagyok benne biztos, hogy az eladó ennek tudatában mondta be az árat, ami ezt leszámítva is horror, de az a Camaro minden, csak nem érdektelen :) Az én soromból kábé csak az az hiányzik, de így nem vettem meg :(

somytomy írta...

A Mustang nekem erősen kell érzés, de csak az az egy.
Grat Rájennek a reklámszöveghez

Névtelen írta...

Nos elhiszem, hogy ritka, meg minden, de nekem akkor is érdektelen: a kocsit bármikor beszerezhetem ha nagyon akarom sokkal szebb színösszeállításban is akár, de a Camaro, vagy legalábbis ez a modell annyira sosem fogott meg, így fájdalom nélkül hagytam ott. Az meg, hogy Hazardos még lényegtelenebb, abból igazán Lee tábornok az egyetlen igazán ütős darab (és hál istennek több verzió is rendelkezésre áll). De mint tudjuk kinek a pap, kinek a papné.:)

Amúgy most jövök a madaras Tescóból, ahol most karácsony előtt(!) a Matchbox kínálat egyetlen újabb szürke Caddy-ből és nyolc egyforma narancs Lamborghini Miurából állt! A többi helyen ennyi sem volt! Boldog karácsonyt!:/

Viszont a nagyobb méretű MB sorból több minden volt kapható nem is túl drágán, köztük két guszta katonai teherkocsi, egy Buffalo és egy Oshkosh, amikből be is szereztem.

Névtelen írta...

Kicsit rákerestem börze előtt a beszámolókra, így jutottam ide. Köszi, tanulságos. És akkor most felmenjek Pécsről vagy sem? Mindenki ódákat zeng a börzékről, de ezek alapján lehet, hogy nem vonatozok 6 órát. A tömegtől iszonyodom, 12e.-ért 2dbGL-t nem vennék, mezei SF-ért 3e.-t sokallok. Maradjak otthon? :)
Persze nézgelődni szeretnék, de azt majd pótlom a fotókról.. :)