2007/09/01

Matchbox Convoy - Kenworth T2000

Jó ideje készülök már erre a postra, a fényképek zöme is elkészült már rég, de mindig halogattam, aminek az lett az eredménye, hogy egy egzotikus verziót is be tudok mutatni a Convoy sorozat egyik viszonylag ritka vontatójából.

A Kenworth T2000 a patinás nevű, tengerentúli gyártó kínálatának zászlóshajója. Kialakításánál igyekeztek az üzemeltetés költségeinek csökkentését a középpontba helyezni. Ezt szolgálja a kompozit anyagokból kialakított pehelykönnyű fülke, melynek olyan formát adtak, hogy végre a levegőmolekuláknak nem kell hosszasan azon gondolkodni, hogy ez most a kamion eleje, vagy vége, amikor találkoznak vele. Annyiból, amit a dologról olvastam, a T2000-et tartják az amerikai kamionosok a jelenleg kapható vontatók csúcsának. Ami a formát illeti, nekem a Volvo VT 880, vagy a Peterbilt Model 387 is igencsak tetszetősnek tűnik.

Ami a Matchbox manifesztálódását illeti, az első katalógus amiben megtalálni, mint MB-13 az 1999-es. (Szokásomtól eltérően nem linkelem be az 1-75 Guide-ot ide, mert nincs róla kép.) Az alvázán azonban – mint ahogy azt már megszoktuk – 1998-as dátum olvasható. Ami a Convoy kiadásokat illeti, összesen kétféle vontatmánnyal tud róla a Convoy Project. Az egyik a rakétahordozó, a másik pedig az unásig ismerős boxtruck. Viszont ide most jön egy halom „de”! A T2000 Collectibles kiviteleihez olyan boxtruckot kapcsoltak, ami köszönő viszonyban sincs a többi Convoy Collectibles Ultra boxtruck-jával! Ez a sima, „játékszer” boxtruckjának feljavított változata, ami annyit tesz, hogy a kerekei mögé egy krómozott lökhárítót illesztettek, ami egy darabot képez a sárvédőkkel, az ajtók zsanérjait lefestették, illetve gumikerekeket kapott. A vontatót is hasonló módon feljavították. Gumikerekei mellé színre fújt visszapillantó tükröket kapott. A hűtőrács is látványos krómkeretet és fekete festést is kapott, illetve számos apró részletet is kiemeltek rajta aprólékos festéssel.

A T2000-es szerelvények a Convoy sorozat egyik legszebb, ugyanakkor legritkább darabjai.

A Kenworth T2000 az 1-75 sorozatban, mint MB-13. Érdekes, hogy a csomagoláson hibásan, T-2000-ként van feltűntetve a neve. Vicces, de tulajdonképpen a fotókról tűnt fel, hogy ez az NRFB darab...
...különbözik ettől a kibontottól pár apró részletben!
McDonald's szerelvények T2000 vontatóval.
Coke Around the World Collectible, NRFB. Sajnos a fotók csapnivalóan sikerültek a csillogó blister miatt, de a lényeg, a feljavított részletek azért látszanak.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hello!
Kár, hogy ezeket a darabokat "nem szabad" kibontani és úgy megnézni és lefényképezni.
Van egy mtchbox-om, amit nem taáltam meg sehol a neten, az alján sincs név, csak annyi, hogy 1992-ben készült Kínában. Ha érdekli küldjön egy e-mailcímet és átküldöm a képét.
Üdv!Rauscher Tamás

Sam. Joe írta...

Szia Tamás!
Emlékeim szerint régebben vettem tőled ezt-azt a Vaterán és akkor tegeződtünk, úgyhogy javaslom maradjunk ennél!

Teljesen igazad van az NRFB dilemmával! Igenis kell az embernek, hogy megtapizza a dolgokat, hogy ne csak a csomagoláson keresztül nézegesse, ezért a boltban megvehető újdonságokból máris eleve kettőt szoktam venni, hogy az egyiket kinyithassam, a másikat meg elrakjam dobozzal. De a régebbi, ritkább cuccokkal ez lehetetlen - legalábbis az én pénztárcámmal. Úgyhogy ezek szegények maradnak így dobozban, mert egyszerűen nincs lelkem drámaian lecsökkenteni az értéküket azzal, hogy kinyitom őket. Bevallom azt is, hogy egy ütött-kopott - de azért nem roncs - járgány sokkal közelebb áll a szívemhez, mint az örökre dobozba rekesztett tökéletes, mert azokon látszik, hogy egy kisgyerek szerette és játszott vele.

Igen, kíváncsian várom a képet! joe.samuKIKACgmail.com