2007/03/25

Matchbox Convoy CY-25 DAF 3300 Space Cab Box Truck - UPDATE

Ez a szegény, ütött-kopott kamion két szempontból is érdekes. Egyfelől ez az első manifesztációja ennek a DAF vontatónak az oldalon, másfelől ez egy úgynevezett Code 2 modell. Haladjunk sorban!

A DAF 3300 Space Cab vontató 1987-ben került be a Convoy sorozatba, az 1982/83-as három premiermodell, a csőrös Peterbilt, a bulldogfülkés és csőrös Kenworth-ok, illetve az 1985-ben kiadott csőrös Scania után. Olyan borzalmasan sok mindent nem lehet elmondani róla, azon túl, hogy a második európai vontató a Convoy sorozatban, masszív fém fülkével és alvázzal – még hűtőrácsa is fémből készült, ami nem véletlen, hiszen egy darab az alvázzal. A vezetőfülke kidolgozásával nem vesződtek, ezért a szélvédő az összes ilyenen erősen színezett.

A vontatmányban sincs semmi speciális, hiszen ez a fajta vontatmány (Articulated Trailer [Box Truck]) is meglehetősen gyakori. Egyetlen apróságtól eltekintve: Ez a járgány az 1992-es Wales-i Kerti Fesztiválra készült úgy, hogy az alapot, a kamiont természetesen a Matchbox készítette, de a festés egy külsős cég munkája, a Matchbox engedélyével. Ezeket a külsős cég által, de a Matchbox engedélyével készített darabokat nevezik a Matchbox gyűjtők szakzsargonjában Code 2-nek és a gyűjteményemben ez az első ilyen. (A Code 1 a kereskedelmi forgalomban kapható Matchbox-okat jelenti, a Code 3 és Code 4 jelentését pedig majd akkor vesszük át, ha ilyenekről is lesz írnivalóm.)


Nincsenek megjegyzések: