Kisautós Easter Egg lista 2.1

Aki az átlagosnál valaha közelebbi kapcsolatba került az informatikával, vagy médiával az biztosan hallott már a különböző programokban, filmekben, könyvekben, DVD-k menüjében, chipekben magán a szilícium alapanyagon, vagy nyomtatott áramköri lemezeken, játékokban megbúvó easter egg-ekről, azaz rejtett üzenetekről, rajzokról, „programokról a programban”, vagy bármiféle rejtett cuccról.

Hogy mitől easter egg, azaz Húsvéti Tojás? Velünk ellentétben, ahol a lányoktól kapjuk az ilyesmit, angol nyelvterületen – de lehet, hogy máshol is – a húsvéti nyuszi úgy tojja a tojást, hogy azt meg kell keresnie a gyerkőcöknek a kertben, a bokrok alján. Mivel ezek a poénok rejtettek és keresni kell őket, mint a húsvéti tojást, hát ezért lett easter egg. Világos, nem? Állítólag az egész dolog egy 1979-es, Atari 2600-as konzolra készült játékból, az Adventure-ből (Kaland) jön, ahol a szerző Warren Robinett rejtett el egy speciális szobát. (A pontos sztori megtalálható itt. Előre szólok, állati nagy kockaság!)

Hogy mi a csuda köze van a kisautóknak ehhez az egész easter egg dologhoz? Nos annyi, hogy egy ideje – hogy mióta, arról fogalmam sincs, de majd együtt rájövünk – a kisautókban is elhelyeznek ilyen rejtett, vicces részleteket, melyek elsőre nem is tűnnek fel, be kell világítani a belsejükbe, hogy meglássuk ezeket. Sőt! Olyan is van, hogy szét kell szedni őket ahhoz, hogy az easter egg előbukkanjon!

Természetesen én nem ismerem ezeket mind, de majd együtt összeállítjuk róluk a listát. Úgyhogy ez a bejegyzés is olyan lesz, mint a Matchboxszexualitási miniszótár, melyet együtt töltünk meg tartalommal.

***

„Beszélő” rendszámok és feliratok
Az újabb kiadású Matchboxok némelyikénél a rendszámok értelmes szavakká „kódolhatóak ki”. Ez történhet akár úgy, hogy a számok az angol ABC betűinek feleltethetőek meg – értelem szerűen az 1-es az A, a 2-es a B és így tovább –, de úgy is, hogy a számok és betűk kiejtés szerinti hangzása ad ki értelmes kifejezést. Ikarus256 kolléga blogján csokorba gyűjtötte ezeket és mindkét módszerre találni nála példát. A módszert tovább vitték és időnként az autókon felbukkanó feliratok is rejthetnek ilyen tartalmat. Például a 2008-as Best of British sorozat, Ford Transitjának az oldalán van egy ilyen visszafejthető számsor.(Ez a 2006-os MB-28-ra épül – lásd alább –, aminek a belterében is van mit keresni, úgyhogy alaposan „megtojásozott” darab!)

Hot Wheels 2014 City #99 '71 Mustang Funny Car
A dragsteren az egyik Mattelnél dolgozó úr, Jason Richman neve szerepel, a versenyautó pilótájaként.

MB-25 2008 Toyota Prius (2009)
A csomagtartóban baseball ütő és kesztyű látszik, illetve egy táska.

MB-26 Ford Crown Victoria (2006)
Az első ülésen egy bilincs és egy doboz fánk hever. Az utóbbi finom utalás arra, hogy az Egyesült Államokban a rendőrök népszerű gúnyneve a „fánkzabáló”. A Ford Crown Vic-ből taxi és tűzoltó parancsnoki változat is megjelent, melyek ugyanezt a belteret kapták. Rájen kolléga jóvoltából állhat itt három kép, pont a taxi változatról.

MB-28 Ford Transit Van (2006)
A Ford Transit jelenleg legújabb változatát mintázó Matchbox rakterébe pár dobozt, egy molnárkocsit és egy szundító kutyust rejtettek. Ez teljesen rendben is van a legtöbb verziónál, de a rendőrségi speciális egység festését viselő változatnál kifejezetten vicces. Én először Ikarus 256 kollégánál láttam jó képet a beltérről, ami megtekinthető nála.

MB-31 1965 Austin Mini Van (2007)
A Mini hosszított, teherszállító változatának belterében egy pótkerék és egyéb autóalkatrészek találhatóak. A mellékelt kép, az Index Matchbox fórumán volt fenn, valószínűleg Zsolt_T3-tól – már ha jól emlékszünk porschéval. A második képet pedig én leltem a Modellshow fórumán.
MB-33 London Taxi (2007)
A londoni taxinak a Matchboxnál van egy változata, melyre egészen apró betűkkel az első kerék felett a „Driver carries only Matchbox cars” („A vezetőnél csak Matchbox kisautók vannak”) feliratot találjuk, ami jópofa utalás a sok város, sok taxiján olvasható a „vezetőnél csak aprópénz van” feliratra, ami a rablókat hivatott távol tartani. (A linkelt postban a világoskék.)

MB-39 Ford Bronco II (1987)
Az első ülések mögött komplett túlélő felszerelést találunk, vadászpuskával, horgászbottal, baltával, amiről somytomy prezentál fotókat. Sajnos időközben somytomy blogja megszűnt, így az porsche képével pótolom.


 MB-46 2006 Volkswagen Caddy (2008)
A VW furgon rakterében egy repülőgépmodell és a hozzá tartozó távirányító található. Először Andrewboynál láttam a beltérről képet. Egy későbbi postban a távirányítóról is közöl fotót. Ugyanez más fotón – szétszedett modellből – látható porsche kolléga postjánál is.

MB-49 Chevy Van (2008)
A sokunk szívének oly kedves Chevy Van belterének tartalmából amit látni lehet szétszedés nélkül: ovális ablaknál a hátsó ülésen egy gitár, fülhallgatóval és talán egy notebookkal, középen – ahol az oldalsó tolóajtó lenne – egy félkör asztal valamikkel a tetején, előtte gitár erősítőnek, vagy hangfalnak látszó tárgy, plusz még valami hasonló funkciót ellátó láda. Ez különösen vicces például a városi közművek karbantartói kocsijára festett változaton. Ha már ennél a verziónál tartunk, az rejteget még egy tojglit. De mit is beszélek, nem rejtegeti, ott van az oldalán: „Experienced drivers needed, call MBX for info”. Azaz „gyakorlott vezetőket keresünk, hívd a M(atch)B(o)X(ot) információért”.

MB-56 AEC Routemaster 3 Double Decker Bus (2006)
Aklasszikus, londoni emeletes busz több kedves részletet is rejteget. Egyrészt itt is előbukkan az a részlet, ami a fentebb már tárgyalt MB-33 taxin, de egészen pici változtatással, itt a vezetőnél már „Matchbox járművek” vannak. Másrészt a 22-es járat Londonban valóban a Putney Common - Chelsea - Sloane Square - Hyde Park Corner - Piccadilly Circus útvonalon közlekedik. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy egy ici-pici hibát sikerült ejteni a Matchboxon. (Putney Common a helyes és nem Commons.)

MB-57 1963 Cadillac Fleetwood Hearse (2006)
Az ablakokon bekukucskálva csak annyi látszik, hogy a Cadillac pompakocsiban koporsó is van, de az csak a modell szétszedése után derül ki, hogy a fedele félre van csúszva és egy kéz még karmolásnyomokat is ejtett a fedelén! (Az eredeti postban ott vannak a képek és a forrást is megjelöltem, ezért feleslegesnek találtam azokat megismételni itt.) A később kiadott, Superfast változatban is megtalálható ez a részlet.

MB-64 Ford F-100 Panel Delivery
A raktérben két doboz található, az egyik nyitva, benne zöldségek és gyümölcsök, a másikon pedig egy kutya alszik összegömbölyödve. Részletek és fotó itt.

Hot Wheels 2022 HW K.I.T.T. és K.A.R.R. Concept
Az alvázukon lévő résbe bevilágítva előbukkan vörös-, vagy narancs ragyogásban a beltér. A szín attól függ, hogy a testvérek közül melyikbe világítunk.
Részletek és videó a postban.

 

2 megjegyzés:

somytomy írta...

Üdv!
A Bronco-s poszt sajnos (a blog többi részével együtt) selejtezésre került, úgyhogy ha kell, akkor csinálok pár új fotót a beltérről.

porsche írta...

Szia!
Köszi, hogy szóltál, de nem szükséges, van nekem is már szétbontva, lefotózom és beteszem ide a képet.