2015/06/26

Matchboxon kívüliek: Motormax Chrysler PT Cruiser

Úgy alakult, hogy nem tudatosan felvállalt missziónkká vált, hogy a szénrögök közül kitúrjuk a gyémántokat. Ismét olyan gyártóba botlottunk, akiken érdemes lesz rajta tartani a szemünket és merem állítani, hogy a múltban az ilyen típusú jóslataink beváltak.

Motormax
Hong Kong és a Kínai Népköztársaság egyaránt az otthona annak a hat cégből álló konzorciumnak, mely a Motormax nevű termékeket is gyártja. Hogy milyen minőséget képviselő produktumok hagyják el a gyáraikat, az a kedves megrendelő pénztárcájától függ és a méretarány tekintetében is van mindenük, 1:64 és 1:12 – nem elírás – közt. Bár a logójuk egyértelműen két szónak mutatja a Motromaxot, folyószövegben mindenhol egybe írják a két kifejezést, úgyhogy mi is ehhez tartjuk magunkat.

PT Cruiser
A típusról már írtunk korábban, így a megmintázott autóról szóló részt bátran elhagyhatom. Innen érdemes kezdeni a visszaolvasást. A linkelt post arra is jó, hogy láttassuk, a Motormax PT Cruiser értelmezése, simán elfogyasztja reggelire a Maisto feldolgozást, holott azért mára a Maisto lényegesen ismertebb és talán előkelőbb helyet is foglal el a kisautógyártók mezőnyében.

Negyedórás, PT Cruiser reklám túladagolás.

Majdnem jó
Annyira jó lenne tudni, hogy mi az ázsiai gyártók titka! Hogy oldják meg, hogy az olcsó termékeiken is tökéletes a festés, nincs elcsúszva semmi, valószínűtlenül apró feliratok, kézzel épített makettekre jellemző pontossággal vannak ott ahol lenniük kell? Közben meg van olyan Mattel termék, amiből egyszerűen nem létezik olyan példány, amin ne lenne elcsúszva a tamponnyomás, miközben már az évtizedekkel korábban készített termékeik is tökéletesek voltak ebből a szempontból. A Motormax PT Cruiser festés szempontjából tökéletes. Ami pár, apró plezúr van rajta, az annak a következménye, hogy ez a példány használt – ezért csálé kicsit a hátsó tengelye is –, Játékdoki piaci portyázásából származik. Ez a sötétbordó színárnyalat szerintem nagyon szép, a fekete és ezüst színű kiemelések ott vannak, ahol kellenek és persze pontosan.

A kisautó a részleteit tekintve – különösen az olcsó árfekvésben – teljesen rendben van. Még beltere is van, ugyan jelentősen előrecsúszva az eredetihez képest, de egyáltalán nem csak afféle jelzésértékű valami, a műszerfal részen látszik, hogy igyekeztek a jellegzetes eredetit megmintázni.

Egyetlen helyen tudok a részleteibe belekötni és azok a kerekei. Amerikai autóról beszélünk, ezek a „felnik” ugyan hihetőek mint tulajdonos felszerelte utólagos extrák, de szépnek egyáltalán nem nevezném őket. Ráadásul túlságosan is „peresek” ezért úgy tűnik, hogy túl kicsik az autó alá, holott nem, a méretük jó, csak az „óriásfelnik” rontják el az arányokat. A Motormax az olcsó előállítás okán használt, „minden alá odatesszük” egyenfelniken hasal el. Volt már olyan a történelemben, hogy egy jól megválasztott, szép kerék jól mutatott ugyanannak a gyártónak az összes terméke alatt, legyen az egy négykerekű doboz, vagy éppen luxuslimuzin.

Nem tudom eldönteni, hogy az összeszerelés minőségén volna mit javítani, vagy az előző tulajdonos számlájára írható, hogy a szélvédő nem fekszik fel tökéletesen a kisautó belsejére.

Amúgy érdekes, hogy a kisautó alján nem tüntetik fel magukat mint gyártót, egy egyszerű China felirat van ott, meg az, hogy Chrysler PT Cruiser. Inkább képen nem mutatom meg, mert minimális méretű olajteknő van az első tengely környékén, a hátsónál meg valami akkora nemtudommi, ami ha differenciálmű – a PT Cruiser fonthajtású –, akkor szovjet katonai teherautó is elirigyelhetné. Nem szokásunk játékautók alját fotózni – a legkevésbé érdekes részletük – úgyhogy ilyen aprósággal ne romboljuk az imidzsét.

A Motormax PT Cruisere a „majdnem jó” kategória és ez alapján én azt gondolom, hogy egy feltörekvő gyártóval van dolgunk, akitől számíthatunk majd remek dolgokra!

 A részletek kifejezetten jók egy olcsó márkához képest.
 A kerekek hááát...
 A hátulja is oké.

1 megjegyzés:

porsche írta...

Tényleg jó, de egy normális kerék tényleg kéne alá. Azt hiszem nekem van tőlük pár Porschém.
Ha gondolod a fekete részen levő kopásokat szívesen kijavítom neked.