2014/09/15

Matchboxon kívüliek: LEGO Legoland Space LL918 One Man Spaceship

Mutatóba szerepeltek már nálunk LEGO-s postok. Egyfelől profilba illeszkedően, hiszen a dán istenségek is gyártottak a múltban kisautókat, másfelől meg nem profilba illeszkedően, bár ha jobban belegondolok Matuka, meg az autószállító szerelvény Creator szett az autós téma miatt pont határeset. Nos, most megbontjuk a formát, ez bizony színtiszta LEGO poszt lesz, de már most megígérhetem, hogy nem akarok belőle rendszert csinálni – kivéve ha igény lesz rá. Tényleg, szóljatok ha igen!

A valaha volt legmenőbb LEGO
Előrebocsátanám, hogy LEGO ügyekben nem vagyok büfé, ezért kezeljétek fenntartásokkal a kronológiai megállapításaim! Szóval az biztos, hogy én először az 1979-es LEGO katalógusban – ami ha a Matchbox katalógus a gyerekember Playboya, akkor minimum a gyermekkorú Hustlere – szembesültem az űrlegóval. Nyilván ez időrendileg úgy elképzelendő, hogy most visszakerestem, hogy melyik évben volt először űrlegó a katalógusban. Kölökként meg úgy, hogy amikor én általános isibe jártam, akkor még bőven volt űrlegó. Ez meg pont azzal esett egy időbe, amikor a Star Wars volt a... a... most ide kéne egy frappáns hasonlat, de lövésem sincs, hogy a mai kölkeknek mi számít akkora durranásnak, mint az. Szóval legyen elég annyi, hogy ami űr-izé volt, az volt a legmenőbb.

"Space, the final frontier..." Ezek nem vicceltek!

Az akkori LEGO kínálatból az LL928 Űrcirkáló és Holdbázis számított a nagyvadnak – ezt lehet, hogy fel is veszem bakancslistára –, az LL924 Űrteherhajó a közepesen nagynak – ezt meg rögtön mögé másodiknak – a harmadik helyen meg egyértelműen az LL918 Egyszemélyes Űrhajó tanyázott – a további helyezettek felsorolását most inkább hagyjuk, mert olyan hosszú lesz az a bakancslista, mint egy guriga WC-papír. Ez pedig volt a Gazdag Szülők Gyermeke osztálytársunknak. Nyilván ő volt a szünetek jedi lovagja, még úgy is, hogy LEGO-t nem hurcoltunk be az isibe, mert nem lehetett eldugni az iskolaköpeny zsebében.

Igazából a mai post témája ez, pont a GSZGy példánya. Valamire cseréltem vele. Hogy mire, azt már nem mondom meg, de gyanítom, hogy néhány kisautó lehetett a barterüzlet tárgya.

20+ év dobozban
Tulajdonképpen az egész LEGO dolognak itt az az apropója, hogy valahogy rákívántam arra, hogy ácsorogjon két Rohamosztagos meg egy Darth Vader minifig az asztalomon, mint porfogó – a Sötét Lovag beszerzése még csúszik, az ára a józan ész határaitól messze távolodott és most a Tau Ceti irányába tart. Elkezdtünk erről beszélgetni a blog levelezőlistáján – merthogy olyan is van – és szóba jött, hogy kallasztok pár gyerekkori LEGO készletet. A többiek meg felpiszkáltak, hogy szedjem elő őket, mert kíváncsiak. Nos, lőn.

Ez a készlet minimum 20, de inkább több évet töltött a dobozban, így eléggé meglepett, hogy mennyire nem fogott rajta az idő. Az elemek könnyedén illeszkednek, talán két olyan kék kockát találtam, aminek megváltozott a színe, de azok simán lehet, hogy másik készletből vannak, ami több időt töltött – hát ha nem is napon, de nem egyiptomi sötétségben, szóval – ultraibolya fénynek kitéve. Van két elem, ami sérült – a fotókon nem látszanak – és egy elem – a hátsó hajtóművet tartó, L alakú – ami nem a megfelelő színű ehhez a készlethez, de ezek már GSZGy-től is így érkeztek. Tervezem beszerezni ezeket, ami egyáltalán nem tűnik reménytelennek, bár pont ez az L alakú izé, űrlegó kékben nem hiszem, hogy gyakori.

Vicces, hogy felnőtt, kocalegós fejjel is mennyire klassznak találom ezt a készletet... Csak valahogy mintha összement volna az eltelt évtizedek alatt!

 Ez a kép a kies Hoth jégbolygó felszínén készült, ami szép időben olyan, mint egy hófehér asztallap.
 Az az L alakú elem nem színhelyes, de tervbe van véve, hogy beszerzem a jót. Van két sérült elem is rajta, de nem látszanak.
 Az irányítás teljesen analóg. Öt kör alakú műszer és egy kormánykerék.
 Nyilvánvalóan felkeltette a birodalmi helyőrség figyelmét a leszállás után. "Izzókészletet, elsősegélydobozt, elakadás jelző háromszöget lesz' szíves!"
 Aztán mikor előkerült a raktérből pár doboz Blue Moon sör, oldódott a hangulat: "...sakkor mikor a Lázadók elmenekültek, itt maradtunk helyőrségben ezen a nyomorult jégkockán! Te, itt semmi se nincs! A Hadnagy már nem enged a Wampákra vadászni, mióta azt a dinnye Kowalskit elvitte egy! A kantinban nincs pia se. Ennél még Mos Eisley is jobb volt, Te!"
 A Rohamosztagosok nem eredetiek, az egyiknek - aki a balkezes - minifig szempontból nem helyes a fegyvere - Star Warsból viszont igen -, illetve a teljesen fekete fejüket lecseréltem "rendes" minifig buksikra.

7 megjegyzés:

RÁJEN írta...

Szórakoztató, jó kis poszt volt, rég írtál ilyen Sam.Joe-sat, ideje volt már. A zűrhajó meg maga a pornó, ahogy írtad is, gratz!

Sam. Joe írta...

Hát köszi, majd igyekszem.

Quest írta...

Király ez a gép nekem is van, de a vízszintes vezérsíkot cseréld le egy kettővel rövidebbre, mert az való hozzá.

Sam. Joe írta...

Quest: Ez feláras extra, ezzel sokkal manőverezhetőbb a Koldus Kanyonban, ha kőcséri patkányokra vadászol vele! 8-) Teljesen igazad van, most néztem meg a bibliában és tényleg 2x8 való rá, nem 2x10.

Quest írta...

Én az enyémen az avionikátis lecseréltem a 928- as műszerfalára és a fegyverzetet is feltunningoltam.

Sam. Joe írta...

Kimondta! KIMONDTA! 928! Ááááááá! 8-)

Quest írta...

Igen rendelkeztem egy szettel kb 10 éves koromban kaptam a nővérem pasijától, ömlesztve útmutató nélkül természetesen internet még nem létezett. Azért valami hasonlót összehoztam egy kb bélyegnyi kép alapján ami a lego katalógusban volt. Aztán már inkább önállóan terveztem űrhajókat.