2010/04/28

Matchboxon kívüliek: Realtoy Porsche Cayenne Turbo és Volkswagen Touareg V10

A napokban kitárgyalt Porsche Cayenne két testvére közül, az egyikkel rendelkezem kicsiben - édesanyámnak köszönhetően-, gondoltam elétek tárom. A Volkswagen Touareg-ről van szó, amit a Realtoy készített el, ugyanakkor nem voltak restek elkészíteni ők sem a saját Cayenne adaptációjukat, azt is megmutatom, hogy miként sikerült.

Volkswagen Toureg V10
Azt már tudjuk, hogy a Volkswagen konszern és a Porsche autógyár összefogott, hogy költséghatékonyan alkothassák meg saját luxus terepjárójukat. Természetesen arra ügyeltek, hogy nagy konkurenciát ne állítsanak egymásnak, ennek köszönhetően a három jármű elég különbözőre sikeredett, tehát jó munkát végeztek. Amiként a márkanév is sejteti, a Touareg lett a legolcsóbb kivitel, kevesebb a luxus benne, többnyire kisebb, kevesebb ménest tartalmazó motorokat zsúfoltak az orrába. Természetesen azért motorból itt is volt ínyenc falat, mégpedig a W12-es 450 lóerős motor képében, az opciós listán itt is megvolt a légrugós futómű, de többnyire nem ezeket választották a tulajdonosok. 2002-ben az induló motorkínálat egy V6-os (3,2 liter, 220 lóerő), egy V8-as (4,2 liter, 310 lóerő) és egy V10-es (5 liter, 313 lóerő) dízelből állt, amihez a következő évre már csatlakozott egy R5-ös (2,5 liter, 174 lóerő) dízel is. A Realtoy kínálatában a V10-es motorral szerelt változat kapott helyett, amit a rájuk jellemző minőségben valósítottak meg.

A minőség sajnos inkább csak a részletekre való odafigyelésnek szól, nem pedig az anyagválasztásnak. Ha lágyabb - gondolom egyben drágább - műanyagokból készülnének a műanyag elemek, különös tekintettel a kerekekre - iszonyúan zörög az egész autó gurításkor -, akkor a Mattelnél felköthetnék a gatyájukat. Mindenesetre az árához képest tisztességes játékokat készítenek, tessék csak megnézni, hogy a narancssárga alapszínen mennyi kiegészítő festés van. Semmi sem kerülte el a készítők figyelmét, még a hátsó rendszám is kapott tamponnyomást, az pedig az alváz részét képezi, eddig még nem láttam ilyet más gyártónál. Egyedül talán az ablaktörlők hiányát, illetve a kipufogó kifestését lehet hiányolni. A beltér is nagyon szép, részletgazdag, a kormány külön alkatrészt képez a beltér egészétől, így legalább kaphat normális, küllős kereket a vezetőülés elé. Nem maradt más hátra, mint hogy kitérjek az autó gyenge pontjára, még pedig a kerekeire. Hatalmas diszkófelniket kapott - pedig volt ez normálissal is -, ami valljuk meg, borzalmas látványt nyújtanak, sok Realtoy modellt hagytam már ott emiatt. Összességében egy nagyon szépen megvalósított darab, de sajnos a kerekek nagyon lerontják az összképet, kár érte.

Porsche Cayenne Turbo
Tulajdonképpen az előző bekezdést bemásolhatnám ide, mivel nagy vonalakban ugyanaz itt is elmondható. Részletgazdag, amibe a festés is beletartozik, a króm alkatrészek is festettek, azonban a kipufogó itt is kimaradt. Szerencsére ezen normális, ötküllős, nem agyonperezett kerekek feszülnek, ami az összképre is nagyon jó benyomást tesz. A Matchbox-al összehasonlítva azonban láthatjuk, hogy mennyire eltér a két modell. Nagyobb is a Realtoy modellje, valamint az eredetiről készült képekkel összehasonlítva, pontatlanabb is. Ami a leginkább szemet szúr, az az autó elejének kismértékű eltérése. A lámpák egy picit nagyok, a levegő beömlő nyílások pedig picit kisebbek lettek a kelleténél, de ettől eltekintve nagyon jól sikerült darab. Szerencsére itt a kalaptartót nem csúfítja el a szegecs teteje, ennél is a rendszámnál csatlakozik az alvázhoz hátul a karosszéria. A beltere viszont részletesebb még a Matchbox Cayenne-nél is. Ha nem tesszük egymás mellé a két Cayenne modellt, akkor szinte észrevehetetlen a kis pontatlanságuk, tehát szerintem megint nagyon jót alkottak keleten.

Ugyan a doboz nem árulkodik róla, de tudjuk, hogy ami bent van, az bizony Realtoy termék
Szerintem nem lehet belekötni a kidolgozásába
A kerekek? Hááát... No comment!
A rendszám az alvázból nyúlik ki, mégis kapott feliratot
Szépen kivitelezett darab, a felni is passzol hozzá
Minden a helyén, megfelelő kidolgozásban
Ők bizony testvérek
A Cayenne feneke kupésabb, sportosabb, mint a Touareg enyhén döntött hátsója
A tető és az A oszlop - szerintem a szélvédő is - egy az egyben ugyanolyan, ...
... valamint még az ajtók oszlopai buktatják még le őket
Ugyanaz az autó, mégis merőben más megvalósítás
A Realtoy gazdagabban fest, de nem olyan részletesen, mint a Matchbox
A Matchbox kivitele közelebb áll az erdetihez
Bár a képen nem nagyon látszik, de beltér tekintetében a Realtoy a nyerő

1 megjegyzés:

RÁJEN írta...

Rájöttem, hogy a MB Cayenne nekem nincs is meg >:( Muszáj lesz vennem egyet...