2024/09/20

Matchbox Dodge Caravan Dealer Promotional Model 1983-1984

Soha ne mondd, hogy soha! Nem számítottam rá, hogy nekem valaha is lesz ilyenem – magyarázat alább –, de váratlanul beesett a Dodge Caravanból az a változat, amit a legszebbnek találok mind közül! És naná, hogy „Vanitiszesek, szevasztok!”

Az előzmények ez esetben különösen fontosak! Az ős-Caravan post itt található, amit érdemes egy külön fülre megnyitni a böngészőtökben. Fakultatívan ebből a postból pedig az összes, eddig itt megjelent Dodge Caravan posthoz el tudtok ruccanni.

Tehát a fentebb linkelt első postban megtaláljátok a korabeli Caravan brosúrát. Abban egy nagyon szép burgundi árnyalatú autót is lefotóztak. Az 1984-es modellévre, az autó premierjekor 1983-ban pont ugyanilyen színű kisautót készítettek a Matchbox-szal. Ez a darab nem volt kapható üzletekben, csak a Dodge kereskedésekben volt elérhető.

A korabeli, négyzetrácsos – az ínyenceknek: Type M – Matchbox dobozhoz nagyon hasonló, de egyedi, elegánsabb dobozt készítettek hozzá, amin az autó neve és a modelléve sokkal hangsúlyosabban jelenik meg. Sőt! Még a Dodge (Chrysler) Pentastar logó is! Ezzel szemben a hétköznapi 1-xxx sorozat egyen-dobozokba került, amelynek a füleire nyomták rá, hogy mi van bennük. Olyannak tűnik, mintha gumibélyegzővel került volna rájuk ez az információ. Nem vagyok valami nagy doboz-fetisiszta, de az előbb említett okból van jelentősége és fontos, hogy a doboza is megvan.

Érdekes korkép, szerintem jelzésértékű, hogy a Dodge marketingesei a családokból a gyerekeket egy Matchbox gyártmányú kisautóval szólították meg. Ezek szerint úgy gondolták, hogy a Matchbox menő.


Nincsenek megjegyzések: