2014/08/22

Matchboxon kívüliek: Tesco/Realtoy Mercedes-Benz E500 (W212)

Nem tudok róla, hogy készült-e valaha is olyan felmérés, ami sorrendbe állítja, hogy mely márka típusait dolgozta fel legnagyobb számban a Matchbox, de egész komoly összeget mernék tenni rá, hogy az első helyen a Ford tanyázna, aztán valamivel kevesebbet, hogy a másodikon a Mercedes-Benz. Persze ez a szám a játékmárka 61 éves története alatt jön össze, amihez mostanában annyira sokat nem pakolt hozzá a Mattel, ha jól tévedek, akkor 2009-ben volt az 1-120 sorban Merci, nevezetesen egy SLR. Mivel mostanában elég sok BMW fordult meg nálunk – és fog is, mert magam sem tudom miért ezek akadtak a kezembe a legutolsó rendezkedésnél – arra gondoltam, hogy az ős-rivális, a Mercedes-Benz egy termékével kéne kompenzálnom a BMW túladagolást. A bevezető apropóját az adja, hogy világossá tegyem, hogy ehhez miért kellett másik játékgyártó termékéhez nyúlnom.

A közepes
Amivel ma dolgunk van, az a Mercedes-Benz kínálatából a közepesnek számító E-osztály. Ha jobban belegondolok, akkor az E-osztály különböző generációiról már sokat írtunk, ha ide vesszük azokat a típusokat is amiket a Tudományos Merciszexualitás tudománya az E-osztály elődjének számol. A legelső ilyen a W120/121 Ponton amink nincs, bár a Grellnek van ilyen terméke, szóval egyszer, majd, talán.
Az 1961-ben debütáló, gyári kódján W110-es, „Fecskefarkút”, amit a Matchbox a legendásnak számító – vagy van olyanod, vagy vágytál rá, függetlenül attól, hogy a gyűjtési ingerenciád gyermek, vagy felnőtt szakaszát éled – Binz mentő formájában dolgozott fel.
A következő, 1968-ban debütáló W114/W115, a köznyelvben „Állólámpásként” ismert generációt a Corgi dolgozta fel, meglehetősen fantáziadúsan, hiszen készített mentőautót, hétköznapi, „civil” szedánt, taxit, de még rendőrségi járőrkocsit is ebből a generációból, melyek közös jellemzője, hogy az egyik jobb és kívánatosabb, mint a másik.
Legnagyobb fájdalmamra a következő generációt, az 1976-óta létező W123-ast, a szintén legendásnak számító „Zöldségest” csak a Schuco készítette el 1:64 közeli méretarányban – 1:66-os, ami pont annyival kisebb, hogy nekem már jobbára kiesik az érdeklődési körömből. Mivel egyrészt iszonyú drága, másrészt egyszerűen nem tetszenek a cégre jellemző egyenkerekek alatta, nem igazán valószínű, hogy nekem lesz ilyenem, pedig maga a W123 az nagyon kéne ebben a méretarányban.
Az 1984-es W124-es azonban már megint megvan nálunk is, Matchbox kivitelezésben, egyelőre csak némiképp suta rendőrautóként, de ígérhetem hosszabb távon a civil változatát is.
A tíz évvel későbbi W210-est pedig Siku értelmezésben és némiképp átdolgozva tálaltuk már a múltban. W211-esünk, ami 2002-ben debütált nincs, pedig több gyártó is feldolgozta – valahogy kimaradt – viszont a jelenleg aktuális, 2009 óta létező E-osztály, a W212 igen. Erről szól ez a post. (Mental note: A Merciket is fel kéne vinni a Bubba-Gump listába!)

Gyári propagandaanyag a W212-es E-osztályról.

Ráncfelvarratlan
Hogy kissé előre táncoljak a kisautóhoz: A Realtoy – mely mint azt régóta tudjuk a Tesco egyik beszállítója kisautó fronton – az egykoron a Matchboxnál oly népszerű módit követte, azaz a "legnagyobb típusjelzést írta az autóra, amit az adott karosszériaváltozat elviselt”. (Az E 63 AMG, ami a megjelenéskor a csúcsragadozó volt, a legszolidabban báránynak öltöztetve is eltér megjelenésében a szolidabb változatoktól.) Így egy 5461 köbcentis, V8-as motorral szerelt, 383 lóerős, a 0-ról 100 km/h-ra, 5 másodperc alatt gyorsuló autó apró mását tarthatjuk a kezünkben. Amennyire sikerült utána járnom, ezeket az értékeket a 2013-as facelift sem érintette? Hogy milyen lehet az élet egy ilyen német szedánnal, arról az Autónavigátor.hu ír, igaz ők „csak” a turbófeltöltős sornégyessel szerelt E250-ről, ami „csak” cirka 200 lóerős és 7,4 másodperc kell neki 0-ról, óránként 100 km/h-ra gyorsuláshoz.

Én nem tudom mi ez, de jó nagyon...”
Nem akarom ismételni magamat, mert ugyanazokat kellene írnom, amit a Realtoy gyártotta többi kedvencemnél: A 7-es BMW-nél, a Nissan Fairlady Z-nél, a megosztó, de szerintem döbbenetesen állat Isuzu VehiCrossnál, vagy az Audi RS4-nél. Játékszer árkategóriában tökéletes, amit ma boltban, valódi autót mintázó, 1:6x méretarány közeli játékautónak meg lehet venni, abban ez a kínai cég az egyik legjobb.

Igazából nem tudom megállni, hogy ne szóljak be a Mattelnek, az van, hogy látni kell, a Realtoy egyszerűen megveri az amerikai óriás kékvérű márkáit és nem csak véletlenül, egy-egy darabbal, hanem masszívan. Jó, nyilván, ők is tudnak mellényúlni. Igazából az a sztori jut eszembe, amikor a II. világháború idején, Herman Göring birodalmi marsall, a náci légierő parancsnoka megkérdezte Adolf „Dolfo” Gallandot, amikor kitüntette az ászpilótát, hogy mit tehetne a vadászrepülőkért, hogy megnyerjék az angliai légicsatát. Galland meg így válaszolt: „Herr Reichsmarschall! Adjon nekem egy század Spitfiret!”

A Mattelnek el kéne menni és megnézni, hogy mit és hogyan csinál a Realtoy. Mert ne jöjjön nekem senki azzal, hogy drága a licencdíj, ezért csinálnak borzasztóbbnál-borzasztóbb fantáziakacatokat és ezek a kisautók, egytől-egyig mind illegális, az eredetieket gyártó cégek engedélye nélkül készült holmik. Konkrétan ennek a Mercinek a dobozán hologramos Daimler licencmatrica van. Vagy az is hamis lenne?

 Részletek, kiemelve festékkel, pontosan. Nem, nem Matchbox és nem is Hot Wheels. Tesco gazdaságos Realtoy.
Külső visszapillantó tükre is van. A poén az, hogy van olyan gyári Merci felni, ami egészen hasonlít erre.
 Márka és típusjelzés, festékkel kiemelt hátsó világítótestek! Hol tart már a tudomány?!
 Részletes belsőtér mindenhol! A műszerfal és a kormány - nem pizza! - környékén...
 ...és még a kalaptartón is.
 A csomagolás az ős-Majorette csomagolásra emlékeztet, amit nagyon szerettem.
Nem mondom, hogy nem néznék kaján vigyorral egy Daimler AG-Tesco Plc. összecsapást, de ennyit arról, hogy esetleg a Realtoy termékek ne lennének rendesen licencelve. Innentől nekem a Mattel ne panaszkodjon, hogy sokba kerül a licencdíj és azon kell spórolni!

2 megjegyzés:

Biggie / Mercedes Diecasts and Toys írta...

Wow - 1:64 E500 - I missed this one, thank you for sharing, I am putting it on my "hunt list" :)

You are more than welcome to check out my website: Mercedes Benz Collection or Mercedes model range.

Take care,
Rok

Sam. Joe írta...

@Biggie: You're wellcome! ;-)