2013/02/12

Matchboxon kívüliek: Shinsei No. 67 Mack MC/MR series Truck And Trailer / Bachmann 99-9107 B-Line Truckin Mack Van Trailer

Blogunk lelkes látogatóinak egyáltalán nem mondok újdonságot azzal, hogy a Matchbox termékek közül nekem a Convoy sorozat és spinoffjai közeli rokonai a legkedvesebbek. Sajna a széria jó ideje Csipkejózsika álmát alussza, ezért más forrásokból vagyok kénytelen kamionéhségemet kielégíteni.

Újszülött
Azt hiszem nem lövök nagy bakot ha azt állítom, hogy a hazai kisautószcéna térképén a japán kisautógyártás afféle fehér folt. A Tomicáról már hallottunk – az itteni stábnak is akad pár ilyen járgánya – de nagyjából mindenki így van vele, akit ismerünk. A TotalCar kitűnő billentyűzetforgatójának, Csikós úrnak a gyermekkori Tomica gyűjteménye kifejezetten kuriózumszámba megy. De nagyjából ennyi. Ehhez képest a szigetországból származó játékok szükségszerűen ritkának számítanak. Tegye fel a kezét, aki hallott már a Shinseiről! Ugye? Kölyökkoromban azonban volt nekem egész egy darab Shinsei játékom, egy egészen fantasztikus GMC Tanker Tandem, Shell festéssel, a budapesti Kígyó utca dollárboltjából. Persze azt, hogy ez mi fán terem, akkor még nem tudtam, ez már a felnőtt gyűjtő kutakodásának az eredménye.

Ilyen Shinsei H. O. Haulers 4164 GMC Tanker Tandem szerelvényem volt kölökként a Kígyó utcai dollárboltból és nagyon szeretnék egyet megint. (Kép: eBay.com)

Az újszülöttet, új életet és ezzel új helyre költözést is jelentő kifejezés egy olyan gyártót takar, mely Mini Power sorozatát az 1970-es, 1980-as években készítette. Ebben mindenféle teherautó, kamion, tűzoltószer, építőipari gépezet szerepelt, igencsak változatos méretarányokban, 1:48-tól 1:132-ig. A szériát később „H. O. Haulersre nevezték át, annak ellenére, hogy egyedül – jelenlegi postunk tárgya – a Mack vontató volt közel 1:87 méretarányú, a többiek jellemzően kisebbek voltak, az egészen apró 1:128 méretarányú Kenworth szerelvényig akár, melyekből van a birtokomban és majd idővel látni is fogjátok.

Egy kupac Shinsei H. O. Hauler. Pofásak. (Kép: eBay.com)

Érdekesség, hogy a Shinsei kamionjait mindenféle változtatás nélkül, az amerikai illetőségű Bachmann játékvasút birodalom is árulta saját márkaneve alatt. Az egyetlen különbség a Shinsei és a Bachmann termékek közt a dobozuk volt.

 Egy másik Shinsei Mack szerelvény, Bachmann B-Line Truckin' dobozban. (Kép: eBay.com)
 A fenti doboz alja. Ha kinagyítjátok, akkor többé-kevésbé kisilabizálható, hogy miket vettek át a Shinseitől. (Kép: eBay.com)
 Ez a Peterbilt szerelvény elvben nagyobb, mint a HO (ejtsd: hánulla) lépték, de a Bachmann szerint belefér. (Kép: eBay.com)
E post tárgya, mint Bachmann termék. (Kép: eBay.com)

MC Mack
Szokásomtól eltérően jócskán megkutyultam a nálunk szokásos, modellek tárgyalásakor megszokott logikai sorrendet, amire az egyetlen mentségem, hogy a megmintázott modellről viszonylag kevés elmondani érdemes van, a kisautógyártó pedig most debütál e lapokon.

A Macknél az MC/MR széria 1978-ban debütált és egészen 1987-ig volt gyártásban. Hogy pontosan mi a különbség az MC és az MR közt, arról a különböző forrásokban egészen ellentmondó dolgokat olvastam. A lényeg, hogy ezekben a szériákban két- és háromtengelyes, relatíve rövid fuvarokra szánt teherautókat és nyergesvontatókat, szemeteskocsikat, dömpereket, tűzoltószereket találunk. Közös vonásuk a meglehetősen nagy, jó kilátást biztosító szélvédő a motor felé helyezett fülkén. A legerősebb kínált motor egy 275 lóerős dízel volt, hat- vagy hétsebességes váltóval.

Mack MC nyerges, az Amerikai Posta szolgálatában. Tipikus "daycab" applikáció, rövid, "nem ottalvós" fuvarokhoz. (Kép: Trashmacks.com)

A japán amerikai
A Shinsei jó munkát végzett a Mack MC/MR szériával, minden apró, jellemző részlet ott van a helyén. A fülkének nincs beltere, amit erősen színezett szélvédővel próbálnak elrejteni. Tulajdonképpen egy Matchbox Convoyhoz viszonyítva semmivel sem tapasztalunk többet vagy kevesebbet: ez egy teljesen hasonló minőséget képviselő holmi, csak kisebb méretarányban. Mivel az én példányom doboz nélkül került hozzám – porsche jóvoltából, aki teljesen jelképes összegért tett rá szert – lehet akár Shinsei, akár Bachmann származék. Egyetlen helyen tudok belekötni, miszerint a vontatmány feliratán telex szám szerepel, de a „telephone” felirat alá már nem jutott számsor.

 A matricára nem sikerült olyan apró betűkkel nyomtatni, hogy el lehessen olvasni a feliratot.
 Érdemes összenézni az eredetiről készült képpel, minden apró részlet a helyén az apró Mack MC-n. Sajna az én példányom kipufogójának letört az oldalra hajló vége.
Egyszerűen nagyszerű megoldás a dupla kerekekre.
Találtam egy hasonló nevű szállítmányozási céget, de ők britek, szóval valószínűtlen, hogy Mack MC-ket használtak valaha is.
Az ajtó nyílik, de nincs bent aranyrúd.

 Shinsei No. 67 Mack MC/MR series Truck And Trailer, NRFB, még Mini Powers dobozban. Az én gyerekkori GMC-m is ilyen dobozban volt. Viszont ennek a példánynak kicsit más a felirata, mint az enyémen. (Kép: eBay.com)

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Jelentem, én hallottam már a Shinseiről, olyannyira, hogy van is belőle itthon pár darab, köztük két tandemszerelvény is gyári dobozban. Azt azért érdemes tudni, hogy mások is gyártottak Shinsei termékeket, én legalábbis a 90-es években egy körúti játékboltban találtam belőle kopírozott darabokat, amiből egy cölöpverőgép került hozzám, mivel a Shinsei főleg munkagépeket gyártott. Több érdekes holmijuk is volt, és szintén a 90-es években Galaxy néven valami szerencsevadász kopírozócég sci-fi-munkagépeket gyártott, mind a Shinsei gépeit alapul véve, persze azokkal ellentétben ott minden műanyagból készült (talán akkor ilyenekkel képzelték el a Hold vagy aszteroidabányászatot).