2023/12/15

Grell Tatra 2 – 603 II

Gyerekkoromban a budapesti Kiss József utcában lakott egy barátom, akiknél elég gyakran megfordultam. Ott állt egy fekete Tatra 603-as amit mindig meg kellett csodálnom. Földre pottyant idegen űrhajónak tűnt. Mindig megbámultam – persze akkor fogalmam sem volt róla, hogy mennyire elképesztően jó autó.

Űrsikló
Szerintem ha Flash Gordon a vasfüggöny mögött „születik”, akkor biztos Tatrával járt volna. Az Orion űrhajó parancsnoka Cliff Allister McLane őrnagy csak azért nem, mert az emberiség a tenger alatt élt, nem lehetett autója – bár az pont NSZK sorozat volt, de szerintem értitek mire gondolok. A Tatrákat mindig is elképesztőnek találtam, még a teherautókat is. A 603-asokból valami időtlen szépség árad, a korai verziók fényszóróitól meg szerintem száz év múlva is mindenki űrhajónak fogja gondolni, mint Marty – illetve hát Doki – DMC 12-esét az ötvenes években.

A típusismertetőt Csikós Zsolt még 2011-ben megírta a TotalCar hasábjaira és barátaim, igencsak alapos munkát végzett! Azt is tőle tudom, hogy amit a Grell megmintázott annak „2 – 603 II” a keresztneve. Történet, teszt, képek, videó, minden van a gépről. Tessenek kedves lenni fogyasztani, minden szava arany!

A magam részéről azt a... Hát... A leírás reklámfilmnek írja, de szerintem inkább kisjátékfilm az, amit cseh barátaink egy korai 603-asról forgattak. Szóval ezt a kinematográfiai opuszt tenném hozzá, szerintem nagyon szórakoztató!


Igazán mázlisták vagyunk mi itt Európa keleti csücskében! Sehol a világon nincsenek ilyen gyönyörű hölgyek mint errefelé.

Hiánypótló
A Grell nem az a márkanév, ami el fog kopni a címkefelhőben a sok használattól, de a termékeik hiánypótlóak. Sokáig ők voltak az egyetlenek keleti-blokkos tematikájú kisautó ügyekben, akikre számítani lehetett. Nem jut eszembe tőlük semmi, ami ne lenne kitűnő.

A Tatra 603-asuk sem kivétel. Ezzel a kéttónusú, sötétkék-krémszínű festéssel elképesztően jól mutat. Nem tudok belekötni, nagyon klassz! Teljesen szubjektív igényem még lenne egy feketére, hiszen gyerekkoromból ilyen színben égett be. Illetve egyszer Prágában láttam egy mesésen felújított – tudom hogy lefotóztam, de nem találom a képet és ez bosszant –, ezüstszürke példányt kiállítva egy menő szálloda elé és az is teljesen beégett, mert a színe még tett hozzá az „űrhajóságához”. Szóval ilyen színben is igényelném.

Ha vonzódtok a típushoz, ne hagyjátok ki ezt a kisautót, remek!

A korai változatai sokkal űrhajó szerűbbek, de nekem ez, a szélekre húzott ikerlámpás változat égett be gyerekként, úgyhogy ez a legkedvesebb.

Vajon létezett ilyen festésű változat a valóságban?

A dísztárcsák, a króm! Ahhh...

Zwitter - hogy adjunk a Tatra-VW relációnak egy fricskát.

Jobb oldalon nincs tükre.

Nincsenek megjegyzések: