2024/07/22

Matchbox 3/12 Retro Mercedes-Benz S123 Station Wagon 2020

Január óta nem volt "kombi zöldséges" post e lapokon és mindez nem a hősies önmegtartóztatásom számlájára írható. Egyszerűen kifutottunk a változatokból! De nem úgy ám, hogy „nincs meg több”, hanem úgy, hogy „nincs több”. A 2024-es nyári állapot szerint az utolsó mohikánról szól ez a post.

A fekvőlámpás őrületes addikcióm, Mercedes-Benz kívánatossági listámon megosztott első helyen áll a W114/115-el („Állólámpás”), előzve a W124-et és W201-et (190-es sorozat). Amikor a Matchbox 2019-ben, több évtizedes késéssel végre kihozta az első változatot a kombiból, a hibái ellenére én a fejembe vettem, hogy: „ebből nekem bizony minden verzió amit boltban kapni lehet kell!” Ritka nálam az ilyesmi, de most beütött. Ennek köszönhető, hogy azonnal a Bubba-Gump listába is került. Így a típusismertetőért, változatokért tessenek kedves lenni ott körülnézni!

Azóta tényleg minden változata megjelent e lapokon, melyeket boltban, pénzért kapni lehet, kivéve jelen post tárgyát. Amit nem boltban lehet rettentő pénzért kapni sincs olyan sok, de becs szó nem kívánom őket és nem csak a szőlő savanyú, borzasztó ronda a dekorjuk!

2020-ban a Matchbox kihozott az USÁ-ban egy 12 tagú, „Retro” sorozatot, ami csak a Target áruházakban volt kapható. Mondanom sem kell, hogy az ilyesmi a mi földrajzi koordinátáinkon mindig mennyire könnyen, gyorsan és olcsón beszerezhető. Igazság szerint elég régen dédelgetek egy megviselt csomagolású NRFB példányt, amit le is fotóztam de nem akaródzott publikálni. Túl viharvert volt hozzá, de közben meg nem akaródzott felbontani sem. Akartam egy szép „eltevőset” belőle, ha már mifelénk ritka, ami megint csak nem jellemző rám, de hát megcsípett a birtoklási vágy bolha, ez ilyen. Cirka mostanáig tartott, hogy a másodpéldány ideérjen – plusz a feldolgozás ideje.

Ha már ennyi szót vesztegettem a csomagolásra: a hosszúkártyás blister az egyetlen, ahol (majdnem) helyesen tüntették fel a jármű nevét. Már értekeztünk erről korábban is, hogy oké, hogy technikailag ez a W123-as kombi, de a Mercedes-Benz külön platformkóddal illeti, ez az S123-as. Én is tudom, hogy a kákán is csomó keresése, de nem lett tökéletes a dolog, sikerült egy szóközt írni a betű és a számok közé.

Ami a kisautót illeti, ugyanazokat a hibákat hordozza, mint egy kivételével az összes testvére, azaz a szürkét kell krómnak látnunk rajta, ami szerintem rémes. Oszlopot szállít és a kerékjárati ívek környékén is lelhető belekötni való. Az élénk narancssárga fényezéshez szürke belteret kapunk, amihez őrülten hasonlót a 2023-as, MBX Wagons II pakkban is elsütöttek. (Sokkal sötétebb narancssárga, krémszínű belső és nagyon minimálisan de világosabb szürke külső alkatrészek.) A Matchbox időközben meghúzta azt, hogy több, korábban már kiadott színvariáció drágább kiadásokba is bekerült. Igen, újracsomagolták ami már megjelent és felárral kínálják. Így járt az előbb említett ötös csomagban szereplő variáció is, ami a 2024-es, 24 tagú „European Streets” sorban képviseli Germániát. (Csak a közszolgálati jelleg okán: A borsózöld premiermodell 2022-ben két spéci kiadásba és egy 9-es csomagba került be, a sötétkék pedig 2023-ban a „Germany Series” tagja lett. Gyalázatos lehúzás, nem szándékozom halmozni a csomagolásváltozatokat. Punktum.) Ezzel szemben jelen postunk tárgya, a hozzá nagyon hasonló amerikai kiadás maradt Target exkluzív.

Kíváncsian várom, hogy mi lesz az öntvény sorsa. Mikor e sorokat írom, a fentebb citált 2024-es pofátlan lehúzás újrakiadás az utolsó életjel felőle. Bőven lenne még lehetőség az öntvényben, pici változtatással remek taxit, illetve rendőrségi autót adna ki – mindkettő létezett a valóságban.

De felőlem most már jöhetne a W123 is!

A szürke nem az új króm, kedves Mattel! Ennél a márkánál és típusnál ez gyalázatos!

Élénk narancssárga és közepesen sötét szürke teszi a Target exkluzív amerikai változatot kívül...

...és belül is!

A Matchbox alkatrészes ládikájában nincs másik kerék, ami jobban emlékeztetne a 123-asok klasszikus dísztárcsáira.

Változatlanul oszlopot szállít, ugyanúgy "300 TáDé", mint az összes több változata és a kaliforniai stílusú rendszám desifrírozása sem túl nehéz: "Mercedes-Benz 1980".

NRFB - ha már ennyit emlegettem a Target exkluzív kiadás csomagolását. Amerikai, nyilván hosszúkártyás blister.

1 megjegyzés:

Trolleybus írta...

A taxi lényegében meg is van: ugye volt a világos sárga színű is, azt szinte már taxi is, táblát rátenni, akár házilag meg semmi.