2013/09/10

Matchboxon kívüliek: Realtoy BMW M3 (E46)

Nyafogtam régebben, hogy mennyire alulreprezentált a BMW a Matchbox kínálatában, így kénytelen vagyok rámenni más gyártók BMW kínálatára. Erre most ott tartok, hogy már a harmadik gyártó E46-os értelmezése landol nálam. Persze soha nagyobb problémát!

Harry, hozd a kocsit!”
A Derrick becenevű E46-os BMW-ről először egy civil Matchbox értelmezés kapcsán írtam, amikor nagy vonalakban lefedtem az autó sztoriját is. Aztán egy rendőrségi változattal folytatódott a történet, amiből már mutattam egy még szebb verziót is. A folytatásban a Majorette értelmezése következett, de már a kétajtós kupé, amiből létezik a vitatható valószínűségű, de szívünknek kedves OMSZ változat is. Ehhez jön most egy újabb a Realtoytól. Róluk számtalanszor elmondtuk, hogy nem szokás a minőségi gyártók közé számítani őket, de el tud sülni a kezük és ezért érdemes odafigyelni rájuk. Szerény véleményem szerint jelen esetben is egy ilyen kézelsülésnek lennénk tanúi, amit sikerült alaposan lerontani egy idióta „racsingfestéssel”.

BMW M3 E46 gyári pornó... promóvideó.

Az ázsiai francia
Fentebb már említettem a Majorette OMSZ festésű változatát. Ezt el lehet még csípni itt-ott szólóban, illetve két, hasonlóképp magyar témájú, kék lámpás rokonával trióban is. Számtalan és egy alkalommal vettem ezeket kézbe különböző boltokban, de mindig visszatettem a polcra, mert közös nagy hiányosságuk, hogy valószínűtlenek. Bár ott tartanánk, hogy a rendőrség Porsche 911-eseket tartana elfogóautóknak a mutatóban lévő egy (két?) Audi TT helyett, az OMSZ meg BMW M3-at orvosi autónak a Ford Focus kombi helyett! Aztán győzött az a meggyőződésem, hogy örülni kell annak, hogy egy nagy gyártó, külön festést készített a mi kis piacunkra, így megvettem a közelmúltban a 3-as csomagot. Már csak azért is kézenfekvő volt egymás mellé tenni a Majorette és a Realtoy BMW-ket, mert az alvázukon lévő információ szerint azonos (1:59) méretarányúak. Szeretem rajta – természetesen az OMSZ témán túl –, hogy a szélvédő anyagából kialakított első világítótestei vannak, hogy nyithatóak az ajtajai, vannak visszapillantó tükrei és kiemelték a hátsó lámpáit is festéssel. Ugyanakkor bénának találom a napfénytetőre biggyesztett megkülönböztető jelzést, még akkor is, hogyha az ilyesmi nélküli rendőr, mentő, tűzoltó és hasonló járműveket meg még inkább vacaknak gondolom. Az átlátszó, az amúgy klassz, részletes beltérre jobb betekintést nyújtó napfénytető a civil változaton kitűnő részlet, most igazi istencsapás. Ebben a méretarányban és mivel ez játékszer, nem találom komoly hibának, hogy nincs B-oszlopa, főleg hogy a BMW is igyekezett ezt elrejteni az eredetin, szóval nem is rugóznék rajta, de erről már tettem említést korábban. Igazából sokszor csak akkor jön rá az ember arra, hogy valami nem teljesen van rendben egy kisautóval, hogy van mihez hasonlítani. Csak a Realtoy mellé állítva tűnt fel, hogy mennyivel szélesebb és alacsonyabb annál és ami szólóban hibátlannak tűnt, máris aránytalannak látszik. Mi több, jóval nagyobb, mint a Realtoy.

Nekem még mindig jobban tetszik, mint a jelenleg regnáló verzió... (Kép: Wikipédia)

Ázsiai vagyok és tudom
Nem lódítok, percekig hasonlítgattam a két kisautót az eredetiről készült képekhez és azt kell mondjam, hogy a Realtoy arányai az én szememnek tökéletesnek tűnnek. Nagyon sok apró részletre jutott festés, úgyis mint az első kerekek feletti oldalsó kopoltyúkra, az oldalsó indexbúrákra, a BMW-vesékre egyenesen a rácsokat is sikerült rávarázsolni festéssel. A beltér nagyon részletes, nagyon klassz – még akkor is, ha nem versenyautóhoz tartozik, bár szerintem ez sem az – és úgy általában sokkal jobbnak találom ezt a kisautót úgy általában, mint a Majorette-et, még akkor is, ha nem nyílnak az ajtajai. Igen, most jön az a bizonyos „DE”! Azt gondolom kínai barátaink úgy akartak streetracer autót formázni, hogy nem akartak semmiféle valódi cég nevével visszaélni – azért Kínában is fejlődnek copyright ügyileg – ezért sikerült egészen mókás dolgokat rápingálni. A szintén náluk készült Lancer EVO ostobaságainak bugyraiba nem sikerült aláereszkedni – állítom, hogy valamelyik alulfizetett, de angolul beszélő tervező direkt irta rá azt a bizonyos szót, hogy kiszúrjon a főnökeivel –, de azért ez is bőven a „jajj” kategória. Az összhatás amúgy nem rossz. Egy streetracer tényleg ilyen, bármelyik a Need for Speed sorozat kései részein szocializálódott zsenge korú, a csigáéhoz hasonló, hosszú nyálcsíkot húzna maga után egy ilyen verdától. De ha közelebbről megnézzük, akkor a „Go” (gyerünk), „Power Group” (erő csoport – tessék?), „Emotion” (érzelem – mi van?), „Fresh Racing” (na jó, erre van mentségük) mind-mind olyasmi, amitől a kezünkbe temetjük az arcunkat. A Matchbox a nem is olyan távoli múltban sokkal-sokkal ügyesebben oldott meg hasonló feladatot, azokról a cégemblémákról csak hosszas tanulmányozás után derül ki, hogy nem valódiak.

Kéne nekem ebből egy civil festésű változat, mert ez így olyan, mint a kisipari, Monchici hamisítvány, aminek jól áll a távolság, mert közelről szemlélve hát... küzd kihívásokkal.

 Balról Majorette, jobbról Realtoy.
 Hogy ez a kép mitől izgalmas, azt fentebb már olvashattátok.
 A Realtoyból is szeretnék egy civil verziót.

Nincsenek megjegyzések: