2010/03/02

Matchbox Super Star: Team Convoy TC-54 és Team Convoy TC-59

A Matchbox Kenworth Racing Transporter szép karriert futott be fénykorában, ugyanis számos Convoy és racing szettben kapott helyett, ezáltal rengeteg féle színvariációban létezik. Ebben a Super Star Team Convoy szettben is helyet kapott, ahol egy NASCAR csapat tagjaként teljesít szolgálatot. Kisegítő járgányként találunk még a dobozban egy Chevy Van-t is, a rakomány pedig egy Chevrolet Lumina versenyautó.

Chevrolet Lumina
A Chevrolet 1989-ben mutatja be - 1990-es modellévtől kapható - a Lumina névre keresztel közepes méretű platformjára épülő szedánját, mely kupé és minibusz kivitelben is kapható volt. A népszerű Ford Taurus-nak kívántak vele konkurenciát állítani, így a Lumina név egyből fel is tűnik a NASCAR sorozatban, hiszen ha győz, annál nem is kell jobb reklám. A győzelem már az első évben meg is érkezett, amint az a TC-54-es szettnél látható is.
A Matchbox kínálatába is a NASCAR verzió került be 1990-ben, ráadásul mindjárt kétféle verzióban. Jelen esetünkben a gyakoribb, MB-54-ként napvilágot látott verzió az érdekes, ugyanis az került be ezekbe a szettekbe. 1992-ben az alapszín zöldre változott, de a dekoráció ugyanaz maradt, viszont a rá következő és az utolsó, 1994-es évre már teljesen más lett a dekoráció és piros az alapszín, de mindvégig megmarad az MB-54-es sorszám. Kidolgozása kellően részletes, megvannak a leszorító kapcsok, a tanknyílás, a féloldalas lámpa, Lumina felirat, légbeömlők az orrspoileren, és hátsó szárny. Az első és a hátsó szélvédő három merevítője is megtalálható, még a sofőrt védő háló is megvan a bal oldali ablaknyíláson, mely mögött egy igazi versenyautós belteret találunk. Csak egy ülés van, sima lemez műszerfal egy kormánnyal, illetve van bukócsövünk is, ahogyan az illik. Kerekek tekintetében már az alap verziókon is a festett Good Year feliratú verseny kerekeket találjuk, ami nagyon ütősen mutat alatta. Jelen esetben a felirat maradt, de valódi gumira került rá, ami ugyan a gurulásán nem, de a kinézetén annál többet dob.

Team Convoy TC-54
A szett a Goodwrech Racing Team színeit viseli magán. A versenyautón található hármas szám egyértelműen beazonosítja, hogy ez nem más, mint a NASCAR legenda, Dale Earnhardt bajnok autója. Sajnos nem véletlenül használtam a legenda szót, ugyanis a 2001-es Daytona 500-as verseny utolsó körének célegyenes előtti kanyarjában történt balesetben életét vesztette - nem szeretném pár mondatban összefoglalni az életét, helyette ajánlom a Wikipédia magyar nyelvű bejegyzését. Az azonosítást segíti a kamion és a furgonon található "1990 champion" felirat is, melyek színvilága és dekorációja követi a versenyautóét. Nagyon részletesre sikeredett a Lumina festése, csak apróbb részletekben van eltérés, de hát ügye ez játéknak készült, nem polcra való modellnek.

Team Convoy TC-59
Ez a szett is ugyanazokat a járműveket tartalmazza, mint a TC-54-es, csak ezúttal a Hendrick Motorsports színeibe öltöztették őket. Itt van egy kis csúsztatás, ugyanis a rajtszám és az aláírás egyértelműen beazonosítja, hogy ez Ken Schrader autója, azonban a fő szponzor - Kodiak - nem került rá egyik járműre sem. A zöld csíkba egyszerűen nem írták bele, a logó helyére pedig a csapat logóját tették, mindennek gondolom licencszelési okai vannak. Még több képért tessék ellátogatni Tamáshoz, akinek a hozzá illő Transporter kamion is a birtokában van. A két szett együttlétének a pikantériája, hogy Dale Earnhardt fia jelenleg a Hendrick Motorsports csapatában versenyez.

A kilencvenes évek elején amerikai kölyökként biztosan nagy királyság volt egy ilyen szettet birtokolni, főleg ha a kedvenc csapata színében pompázott a három verda. Én már csak azt nem értem, hogy manapság miért nincs ilyen vagy hasonló szett, hiszen a NASCAR még mindig népszerű Amerikában, de Indy versenyautóval is piacképes lehetne, Európának pedig el lehetne sütni Forma-1-es autóval - mindkét másik variációban is létezett ilyen szett, azonban a kiszolgáló járművek eltérhettek.

Goodwrench Racing Team
A hármas szám az Earnhardt száma
Chevrolet Lumina gumikeréken
A beltere is versenyautós
A Chevy feneke hirdeti, hogy bajnok csapatba tartozik
Hendrick Motorsports elölről ...
... és hátulról
A legszebb mind közül
Team Convoy TC-54
Team Convoy TC-59
Ebben a képben minden benne van
Az ovális pályák meghódítására születtek
Sajnos az eredeti autóról nem találtam képet, de ez is kitűnően szemlélteti, hogy miként is nézett ki Schrader autója

4 megjegyzés:

Zsizso írta...

Irigy vagyok "nem kicsit, nagyon" Az F1 pack amúgy nem rossz ötlet, bár a Ferrari kereshetne gyári alkatrésszállítót:) Testarossa pick-up-osítva?

Sam. Joe írta...

Látod Porsche, nem szabad ezeket a családokat szétszakítani!!!

dancergee írta...

Baba nagyon :)

AndrewBoy írta...

Ez a Lumina nagyon penge gép. MB-ből nekem a sima kék van meg, és van egy piros és fekete ami ketté van vágva és mágneses, sőt a pálya is megvan hozzá! :) Egy fekete Lumina itt Szegeden is fel szokott tűnni!