2024/04/28

Hot Wheels Cat Dump Truck

Ha van valami, ami nem jellemző a Hot Wheelsre akkor az a mainline-ban az olyan masszív munkagépek szerepeltetése, mint egy bányadömper. Úgyhogy már csak ezért is érdekes ez a post, valami olyasmiről amivel a HW a komfortzónáján kívül mozog. Ami még érdekesebbé teszi, hogy akár Matchbox is lehetne!

CICCCCAAAAA!
A blog hagyományaihoz híven a típusismertetővel kezdem, amit egyetlen linkkel el tudok intézni, ugyanis a Caterpillar (Selyemhernyó) – becenevén Cat (Macska) – mind a mai napig gyártja a Cat 777 típusú bányadömpert. Tessenek kedvesek elfáradni a gyártó termékoldalára, ha van erre igény, egyrészt a megtekinthető képeken valamelyest látszik, hogy mekkora dögről van szó, ha a ráépített, a kabin megközelítéséhez szükséges lépcsőház nem nyújtana támpontot. Azért pár érdekes adat: ajánlott munkakapacitás 101,1 tonnányi kőzet. Hengerek száma: 12. Hengerűrtartalom: 32102,26 köbcentiméter. Teljesítmény: 1025 lóerő. Legnagyobb sebesség rakománnyal: 65,82 km/h – azért lehet frankón becsokiznék, ha egy ilyen többgenerációs családi ház méretű valami kergetne 100 tonna valamivel megrakva ennyivel!

Larry volt
Az öntvény a legendás Larry Wood munkája. Az 1980-as Caterpillar 777B verzió alapján dolgozott. A Hot Wheels 1980-tól, 1998-ig használta az öntvényt a mainline-ban, speciális kiadásban és multipakkban is. A 15 változata két, ezüst színű verziótól eltekintve apróságokban tér el és nem is olyan könnyű megmondani, hogy melyik, mikorról való. Az én példányom kivétel, mert egyedül az 1980-as premiermodell készült Hong Kong-ban.

Egyértelműen filler állapotú, de vegyük úgy, hogy erősen használt munkagép. Amúgy is a története ami izgalmas, ezért van a gyűjteményemben. Hogy mitől érdekes a története? A képek alatt folytatom a történetet!

Azt hiszem nem a Hot Wheels lenne az első amit tippelnék, ha felvetnék találós kérdésként, hogy ki a gyártója!

Nagyon ramaty állapotban van, ezzel egy gyerkőc intenzíven játszott, egyértelműen filler az állapot, de amúgy is leginkább az érdekes sztorija - lásd alább - miatt megtartom.

Nagyon masszív, mindene fém - nyilván a kerekektől eltekintve. #regenmindenjobbvolt

Tadáááá!

Az igazit 100 tonna feletti tömeggel lehet megpakolni.

Az ott kérem egy úgynevezett öntési hiba. Jó, ez még akkoriból van, amikor a gyári hibás cuccok ritkák voltak és külön gyüjtői kasztjuk volt.

Nagyon sok verziója van, nagyon apró eltérésekkel, de az enyém biztos, hogy az 1980-as premiermodell...

...mert csak az készült Hong Kong-ban.

Azért egyszer megnéznék egy ilyet munka közben a kapitányi hídjáról!

Ha Matchbox lenne
Az 1990-as években a Mattel egy Matchbox Dirt Machines nevű sorozatot indított, amibe több Caterpillar Hot Wheels öntvényt is felhasználtak. Kisebb-nagyobb módosítással, vagy éppen módosítások nélkül. Porsche kolléga birtokol ilyen ex-HW földgyalut (transgrinder, éééééérted) és buldózert is. Én birtoklok egy Peterbilt dömpert ebből a szériából. Érdekessége, hogy volt ebből a hagyományos kivitelű is, de az enyémnek ott az orrán a lyuk, tehát hiányzik róla a tolólap – kb. ölni tudnék egy olyanért, mert a 3D-s nyomtatás korában sem egyszerű pótolni, lévén krómozott.

Ebben a sorozatban – jellemzően twin packok ezek – szerepel az átdolgozott Cat 777, de a billenőplatója – vagy mi is van egy ilyen holminak – már műanyag. A neve is változik, egyszerűen „Truck” lesz. Zseniális, nem?

2000-ben a Mattel Interactive kiadott egy Matchbox – Caterpillar Adventures in Time című játékot PC-re. Azt, hogy a Mattel tervezői fogyaszthatnak bizonyos kemikáliákat – különösen a Hot Wheels csapat gyanús nekem – nem újdonság. A játékban különböző korokban, modern Caterpillar munkagépekkel kellett elvégezni feladatokat. Mind ismerős lehet mint Hot Wheels, illetve értelemszerűen a Matchbox Dirt Machines sorozatból is. A játékhoz járt egy „Truck”. Nem lehetetlen beszerezni, az eBay-en és az Amazonon is meg lehet lelni úgy 5000 forint körüli átszámított áron, csak a postázás (+ÁFA / VÁM) lenne horror a tengerentúlról.

A 2000-es, Matchbox - Caterpillar Adventures in Time PC játék doboza. Ehhez járt a magát Matchboxként azonosító - transdumper - Hot Wheels Cat Dump Truck. Ez a doboz külső borítója.
 
A borító belső oldala. Amúgy nem is vészes az ára, eBay-ről be lehet szerezni, de a postázás és a járulékos költségek már horrorisztikusak.

Húha, szóval ez a doboznak az a belső oldala, amire a külső borító rázáródik. Látszik, hogy mennyire átdolgozták a billenőplatót, sokkal nagyobb a túlnyúlása előre és - ami nem látszik - hogy műanyag. Amúgy nevet is váltott: "Truck".

Hátsó borító. (Ez és az előző három kép: Amazon.com)


A játékmenetet is meg tudom mutatni, szándékosan egy olyan részt választottam, amiben a "Truck" dolgozik. Nekem mindig is gyanús volt, hogy a Mattelnél a srácok fogyaszthatnak bizonyos kemikáliákat, amiket nem kéne.

Nincsenek megjegyzések: