2024/04/15

Siku 1032 Citroën 2 CV

Vannak olyan típusok, amiket sohasem értettem, hogy hogyan tudtak kimaradni a Matchbox kínálatából. A Citroën Kacsa az egyik ilyen!

Háp!
Kacsáztunk mi már e lapokon – mikor e sorokat írom szinte majdnem pontosan tíz éve. Az akkori bejegyzés a Corgi Kacsa feldolgozásáról szólt. Mesés képzavar, amiből már nem fogok jól kijönni, hiszen a corgi egy kutyafajta, ami kacsát dolgoz fel... Ajjaj, inkább ne képzeljétek el! Viszont ott foglalkoztunk valamelyest a Citroën történetével, talán érdemes visszakattintani.

Az ott olvashatókat egy 1974-es, holland katalógussal fejelem meg a Kacsáról – ez volt a legkorábbi, amit a szögletes első-lámpásról leltem.








(Die) Enten
A Siku ritka vendég mifelénk, mert egyrészt a régebbi darabok már nagyon nem a mi pénztárcánknak árazottak, az újabb darabok már nagyobbacskák, mint a gyűjteményeink többi darabja – ez például 1:55 méretarányú. „Újabb”, mondom én, miközben amit ebben a postban láthattok, 1995 és 2004 közt volt gyártásban, szóval 29 és 20 év között bármilyen korú lehet.

A Siku mindig is „felső polcos” márkának számított és bizony olyan részleteket lehet megtalálni a normál szériából származó darabokon, amik más gyártóknál bizony drága, gyűjtői kiadásokra jellemző csak! Majd a képeknél mutatom, hogy mire gondolok!

Csinosan részletes, az alváz bizony fém!

A felfelé nyíló első oldalablak bekarcolva a plasztikba. Apró, de szerethető részlet!

Azért ez nem feltétlenül jellemző a Siku-ra sem, de a Kacsának elkészítették a jellegzetes, háromcsavaros felnijeit is!

A rongytető egy műanyag alkatrész. Alatta a hátsó szélvédő egy másik.

Részletek, részletek...

A kormány nem egy pizza. Háromküllős, amilyen a Kacsáknak sohasem volt, ennek már modernebb kéne hogy legyen, de igen, ez már csak szőrszálhasogatás.

1 megjegyzés:

Trolleybus írta...

A mai Sikuk sajna már messze nem olyan szépek, mint akár ez a Kacsa – amiből mindjárt csukott vászontetőset is csináltak –, főleg a kerekek sikerülnek botrányosra, miközben az öntvény és/vagy a festék is jócskán hagy maga után kívánnivalót.