2024/01/08

Hot Wheels '90 Acura NSX

Pontosan tudom, hogy furán vagyok bedrótozva. Kisautó fronton a sportautók sokkal kevésbé érdekelnek mint a hétköznapi utcai autók, vagy éppenséggel a haszongépjárművek – szerencsére porsche kolléga ellenpontoz ebben. De nekem is van a szépre szemem, a Honda / Acura NSX meg gyönyörű!

Amikor a Honda olaszt és németet akart enni
Bele se kezdek saját kútfőből bármiféle típusismertetőbe, mert mások elvégezték helyettem a melót és igencsak remek munkát végeztek! Ne tévesszen meg senkit az URL, a Csepelihondabonto.hu-n olyan típusismertetőt olvashattok – és remélem olvastok is – ami bármelyik autós periodika becsületére válna. A TotalCar-on pedig autóbemutató élvezhető ki, videóval, síppal-dobbal, nádi hegedűvel.


Mit tudok én hozzátenni? Egyszer volt szerencsém NSX-et látni élőben, egy benzinkúton egy B-82 színkódú példányt és utána sokáig kellett keresnem az állam a földön mert messzire gurult. Guruló szobor, elképesztő! Be tudom mutatni viszont a 91-es amerikai katalógust és a csokorba összegyűjtve fentebb az 1990-es, 1991-es dealer promó videókat, ami messze jobb minőségű mint amilyenek a kortárs autókról szóló mozgóképes anyagok szoktak lenni.












Nem kéne, de szeretem
Sokszor elmondtam már e lapokon, hogy nagyon rossz iránynak tartom a Mattel gyártmányoknál „az övvonal felett minden egy darab műanyagból van” tervezést. Ritkán működik, szinte lehetetlen eltalálni az átlátszóság-nem átlátszóság arányt, de eleve nem is lehet. Ami fémből van egy autón nem lehet átlátszó, ami üvegből nem lehet átlátszatlan. De legalább nagyon könnyen karcolódik, sokszor a frissen kibontott járgány is csupa karc már. Jelen post írásakor megint rácsodálkoztam, hogy mennyire nem új keletű ez a jelenség. Persze, hogy tudtam, csak nem sejtettem – hiszen az előbb linkelt Porsche 914-esek is 2010-ből, meg 11-ből valók.

A tragikusan korán elhunyt Ryu Asada – akinek számos nagyon klassz HW-t és MBX-et is köszönhetünk – munkája ez az autó is. 2015-ben debütál a mainlineban és azóta legalább 15 verziója szerepelt ugyanott, illetve speciális kiadásokban. Legutoljára 2023-ban sötétzöldben volt multipack exkluzív és 2024-ben is vissza fog térni a mainlineba. Amit ebben a postban láthattok, az a 2022-es mainline verzió, amit csomagoltak multipakkokba is.

Van egy apró érdekessége ennek a változatnak. A hátsó rendszám „Ryu”, ami egyértelmű, hogy mire utal. Nem tudom hogy működnek ezek a dolgok a Mattelnél, de ez vagy Asada san egy utolsó kézjegye, ha ő tervezte ezt a festést még korábban, hiszen a kisautó megjelenésekor már nem volt köztünk, vagy neki szóló tisztelgés, a kollégáktól akik ezt a festést tervezték. Azokon a korábbi modelleken amikről leltem képet ebből a szögből, nem volt semmi a rendszámtáblán – esetleg egy Hot Wheels logó. Kivétel a 2020-as piros, mainline verzió, amin „International Racing Course Ryula Circuit” felirat volt az orron és az oldalán, illetve „ASADA” a hátsó kerék mögött. Azt hiszem erről sem kell kicsomagolnom, hogy mitől jópofa easter egg.

Tulajdonképpen nem kéne, hogy tessen, mert ugye ott az a nyomorult műanyag harang rajta az övvonal felett, ami ott is átlátszó ahol nem kéne, de valamiért mégsem zavar. A sárga-fekete kontrasztja teszi? Magam sem tudom! Hot Wheels jellegzetesség, hogy a hátsó kereke jóval nagyobb, mint az első és ez engem általában nagyon taszít. Viszont ezen a kisautón az, hogy dísztelen feketék a kerekek, szinte eltüntetik ezt. Nagyon kevés autónak áll jól a fekete keréktárcsa, ennek – mint ahogy azt a fentebb linkelt TotalCar cikkben lévő videó is bizonyítja – igen és ezt sikerült is átvinni.

Nekem nem hiányzik az orráról a festékes kiemelés sehonnan.

Az átkozott műanyag "harang" az övvonal felett, amit úgy gyűlölök, de ez az autó tetszik. Pedig ha megfigyelitek már ez is karcos, rögvest a kibontás után. Szép részletes a beltere, a középmotor is megcsodálható, csak a kormány lett pizza.

Kevés autónak áll jól a fekete keréktárcsa. Az NSX-en nem csak az eredetin működik jól a dolog, de erősen tompítja a feleslegesen nagy hátsó kerekek optikai romboló hatását.

Nem spóroltak a hátulján a festéssel és ez nagyon jól áll neki! Ebből a szögből jól látszik a pizzakormány.

Megható easter egg a rendszámtáblán. Magyarázat fentebb.

Nincsenek megjegyzések: