2014/01/01

Matchbox MB-53 és 2005 Construction 2 5-pack 1999 Chevrolet Silverado

Volt már e lapokon Chevy Silverado, az is első generációs volt, ez mégis teljesen más. Nem, változatlanul nem értem mi alapján lesz valamiből Matchbox.

Ugyanaz, de másként
Alapvetően semmi újat nem tudok Chevy Silverado ügyben mondani, mint amit leírtam 2010-ben, a 2006-os Superfast kiadás kapcsán. „Amerikai jó munkásember autója, minden ott és úgy van rajta, ahogy az ember azt egy dolgos, kétkezi amerikai pickuptól elvárja.” A különbség annyi, hogy az első Silverado post a 2004-es – más források szerint 2003-as –, SS kivitelű eredetiről szól. Meg a második is, merthogy porsche kolléga kibontotta az övét és így remek fotókon lehet szemügyre venni, nem csak a bliszteren keresztül.

 1999-es Chevy Silverado 1500 Extended Cab. Pont mint a Matchbox.

Ez konkrétan egy öt liter feletti V8-as blokkal szerelt, benzines.
Ez a stepside plató is feláras extra volt, amikor újonnan megvették ezt az autót.

Az első post 2014-ben azonban nem erről fog szólni, hanem a valódi Silverado legelső, 1999-es verziójáról. Annak is egészen pontosan a Silverado 1500 Extended Cab Stepside változatáról. (Csak azért dobálódzom itt az évszámokkal, hogy érzékeltessem, hogy blogunk már 2006 óta, azaz 8 éve szolgálja a közt az egyik fő hobbim és ezt a fegyvertényt marketingeszközzé fogom alakítani! Szemben a „legnagyobb”, „egyetlen”, „első számú” és egyéb hasonló, megkérdőjelezhető jelzős szerkezetekkel, ez konkrétan igaz. Szóval kipróbálom, hogy ettől magasabb lesz-e az IQ-m vagy megnövekszik-e valamelyik alkatrészem.) A poén az, hogy a két autó ugyanúgy az első generációhoz tartozik, de szerintem a hétköznapi, nem SS változat, sokkal jobban néz ki a frontend lekerekített vonalaival. Persze nem is akar hasonlítani a konszerntestvér Cadillac Escalade-re.


"Mint a szikla..."

Már 1999-óta!
A Matchboxnál 1999-ben debütál az 1999-es autó, ami mindenféle összeesküvés elméletek fabrikálására ad okot. Az öntvényt azóta is sokszor elővették, de leginkább nem az 1-120 szériához, hanem mindenféle ötös meg más csomagokhoz. Legutoljára tavaly, azaz 2013-ban – de fura ezt így leírni – volt az 1-120 sorban MB-53, furakék színben, menő kerekekkel, várossziluett díszítéssel.

A fekete változat az „M Construction” – ez nem olvasható könnyen a bézs alapon fehér betűkkel – motívummal és klassz mintázatú kerekekkel, egy 2005-ös, építkezés témájú ötös csomagból származik, ahol két iszonyú és két vonzó másik kisautó lakott mellette. A konkrét darabnak története is van: apósomhoz rendeltem oda ezt-azt az eBay-ről, hogy ő szállítsa át nekem az óceánon és mikor ideérve átadta a szállítmányt, akkor észleltem, hogy került bele valami olyasmi is, ami biztos nem az enyém. Valószínűleg valamilyen rokon gyerkőc hagyta ott nála, ő meg azt gondolta, hogy az én vackaim közül való. Mivel kideríthetetlen volt a jogos tulajdonos – meg hát ugye egy kontinenssel odébb is került – maradt nálam. Na, mondjuk ez az utazás sem ma volt.

A helyzet az, hogy még mindig nem tudom eldönteni, hogy jó dolog-e az, hogy Mattel a Matchboxoknál is elkezdte azt, ami azért a Hot Wheels-ekkel már többször előfordult régebben, azaz leporolt jó pár öntőszerszámot és régebbi kisautókba lehel új életet. A dolognak az a része, hogy 1999-es Chevy Silverado egy szépen, részletesen megmintázott járgány, teljesen rendben van. Valamelyest oldschoolnak a régi iskola szerint kialakítottnak is tekinthető abból a szempontból, hogy sok olyan részlete megvan a karosszéria, meg az alváz anyagából, amit mostanság szokássá vált festéssel elintézni. Még a beltere is egészen részletes. Azzal sincs semmi bajom, hogy nem tud semmiféle attrakciót, már annak is örülök, hogy a plató nincs lefedve – ez sem olyan magától értetődő mostanság, mint régen –, remekül alkalmas így játékra, például fogkrémes tubus kupakjának a szállítására. Nem akarok megbántani senkit, de a kortárs amerikai pickup valami olyasmi, ami elég egy kaptafára készül, marha nagy doboz mind, szóval talán az sem olyan nagy baj, hogy nem a legfrissebb, harmadik generációs kiadás, hanem az első szerepel egy kisautósorban.

Megkockáztatom, hogy tulajdonképpen ez a darab nekem tetszik!

 Sok apró részlet a karosszéria és az alváz anyagából kialakítva.
 Jók ezek a kerekek is, a 2013-as változaton.
 A platóra rakott izék nem gyári tartozékok!
 A bézs alapon fehér "54" és "Construction" akár "találd meg a képen" feladványnak is elmenne.
 Nekem ez a kerék is nagyon tetszik! Kezdődnek 131-el telefonszámok az USÁ-ban?
A beltér is egészen részletes a 2005-ös, 5-packból való változaton.

Nincsenek megjegyzések: