2014/01/17

Matchbox MB-55 Mercury Commuter Police Car

Úgy éreztem, hogy itt volt az ideje, hogy folytassam a Mercury történetet, a rendőrautó meg amúgy is hálás téma. Ez történt az előző részben.

Ilyen állat pedig nincs!
Gyerekkoromban nem messze laktunk az akkori Budapesti Rendőrfőkapityányságtól, ami most amúgy egy nem is tudom hány csillagos szálloda. A buszmegállóban állva mindig elbámészkodtam az előtte álló rendőrségi járműveken, köztük az olyan különlegességeken, mint a négylábú munkatársak fuvarozására szolgáló kombi Zsiga is. Amikor gyerekként megkaptam a példányomat a rendőrségi Commuterből, akkor a kombi mivolta még belement a fejembe, de a két piros villogó a tetején már hibaüzenetet dobott a szoftverben. Tehát igen, gyerekként volt ilyenem, de nem volt igazán a szívem csücske, mert valahogy nem stimmelt össze azzal, amit az utcán láttam nap mint nap.

Élt négy évet
A rendőrségi kombi Mercury pályafutása párhuzamos a legutolsó civil kombijéval, 1971-1974 közt regnál. A karosszériája már a kibővített hátsó kerékjárati íves változat, de a beltere eltér. A kutyákat menesztették és a helyükre pár terelőbója és valamiféle műszerszerűség – hordozható mosógép-centrifuga kombó – kerül. Igazából lényeges verzió kétféle van. Az egyik a pajzsos matricákkal ellátott verzió. Ez ugyanaz a pajzs, mint amit a legeslegelső, Regular Wheel Mercury rendőrautón is használtak, sőt már a Ford Fairlane-en is! Ezt váltja egy szerintem sokkal csúnyább, de ami az oldalsó matricákat illeti, sokkal nagyobb matricaszett – ilyen volt nekem kölyöknek. A jelentéktelenebb változatok onnan jönnek, hogy a szettekből mind a hármat felragasztották, vagy csak a motorházon lévőt. A még jelentéktelenebb és még ritkább változatok meg onnan, hogy a matricákat a raktárból kihozó melós sikerrel olvasta-e el a papírról, hogy mit kell neki előhoznia, így került rá – állítólag – a tűzoltóparancsnoki Mercury Park Lane matricái is. Ezen kívül – állítólag – vannak egészen érdekes színű verziók is, meg sárga villogósak is, de ezek pont olyan gyakoriak mint a jeti és nagyjából senki sem látta még őket, csak „lehet tudni”, hogy vannak.

A Mercury Park Lane, illetve Commuter sztorija ezzel a verzióval az 1-75 sorban véget is ér, de csak az 1-75 sorban, érdekes változatai azonban elő-előbukkannak, mint Nessie a Loch Nessből. Fenyegetődzhetem azzal, hogy a folytatás majd ezekkel következik!

A civil változathoz képest a karosszéria változatlan - nyilvánvalóan a megkülönböztető jelzésnek vágott lyukaktól eltekintve.
A blökik helyett ebben már más a rakomány - szóval ez nem K9-es egység.
Ez volt az első verzió, a már régebbről ismerős pajzsos motívummal.
Ez meg a későbbi. Sokkal nagyobb, de szerintem sokkal csúfabb matricákkal.
Ez a beltér. (Kép: porsche)
Kicsit elgaloppíroztam magam MB-55 ügyben, jelenleg öt darabom van, viszont csak egyhez van doboz.
A korabeli forgalmazó, jó érzékkel elhelyezett matricája a másik oldalon. Vajh' megvannak még?
Geprűft.
Mercury rendőrségi flotta. Később ezt a fajta matricát már nem használták.
Tudja a csuda, nekem tetszik, hogy egységes a megjelenésük.

A Mercury sztori eddig megjelent részei:

1968
Mercury Cougar (Regular Wheel)

1969

1970

1971
Mercury Commuter Police Car – Ezt a postot olvasod most

2 megjegyzés:

Andrew0807 írta...

Nagyon bejönnek a flottás képek!

Sam. Joe írta...

Tegyem ki letölthető háttérképnek?