2014/01/12

Matchbox MB-21 Rod Roller

Baj van! Azt hiszem kezdek felnőni! Amit gyerekkoromban hihetetlen bénának gondoltam, elkezdett tetszeni. Nem tudok más magyarázatot, elkezdtem unalmas felnőtt lenni. Még kis idő és az lesz a vége, hogy elkezdek politikai vitaműsorokat nézni a tévében...

Versenyúthenger
Gyerekként voltak olyan Matchboxok, amiket hihetetlenül bénának gondoltam. Például a londoni emeletes buszok, amik döbbenetesen aránytalanok voltak az összes többi kisautómhoz képest és nem értettem, hogy a felnőttek miért gerjednek rá annyira. Közben ezek annyira ikonikus darabjai lettek a Matchbox univerzumnak, hogy a Mattel mostanában ismét elővette a témát.

Az 1973 és 1978 közt regnáló MB-21 úthenger is ilyen volt. Nem ment bele a gyerekkobakomba, hogy egy úthengernek miért van ilyen versenyülése, mi a túró az a lángnyelves csillag rajta, egyáltalán miért van repülőgép szarvkormánya. Ha akkor értem, hogy a neve „Mod Roller” egy nehezen fordítható, de amúgy „kacsacsacsacsa” szintű szóvicc az úthengerrel, meg a hot roddal, akkor még jobban utáltam volna. Nem volt ilyenem amúgy anno, szóval utálatom pusztán a gyerekember Playboya, a Matchbox Katalógus felett fejlődött ki.

A napokban a kezembe került fizikai valójában – ráadásul kettő is, a „játszottak vele” állapotút megtaláljátok a kereskedésben – és észlelnem kellett, hogy ez amúgy egy bitang jó, igényes kialakítású játékszer! Mindenekelőtt az első kereke kormányozható! A parányi szarvkormány mozgatja a tricikli elrendezésű holmi első kerekét, amivel kapcsolatban megkockáztatom, hogy manapság költség okokból elképzelhetetlen lenne. Másfelől a hátulján jókora kampó van, amivel remekül tudja vontatni az MB-02 Mercedes Trailert, amim ha szintén lett volna, elképesztően jókat tudtam volna játszani! Valószínűleg Robog az Úthengerest játszottam volna vele.

Ja, igen! A matricát a mostani fejemmel is bénának gondolom...

 Az első kereke kormányozható! Egy mai kisautón ez abszolút elképzelhetetlen lenne!
 A matricát még most is bénának gondolom ezen a masszív fémdarabon. A fém-műanyag arány valami ilyesmi szinten van rendben egy kisautón - szerintem.
 A vonóhorga ideális...
 ...a Matchbox MB-02 Mercedes trailer vontatásához! A képen amúgy csak Matchbox termékek láthatóak, igaz legalább 30 évet felölelnek.

3 megjegyzés:

pittlaren írta...

Jópofa darab, már csak a koránál fogva is tiszteletet érdemel :)

wmormo írta...

Az utolsó kép nagyon ott van a hangulatával.
A kormányzása pedig milyen egyszerű.
A versenyülés pedig egy dizájnolt borulókeretet is imitálhatna.

Trolleybus írta...

Ez egy tuningolt statikus úthenger szeretett volna lenni, valóban kicsit bénácska, de a kormányozhatósága szerethető. Amúgy volt belőle piros matricás változat, mellyel a hátsó hengerek oldalait burkolták - a 74-es katalógusban például úgy szerepel.