2014/01/08

Játszószőnyeg: A 2013-as év Matchbox / Hot Wheels legjei

Nem tudom, hogy feltűnt-e nektek is, de Magyarország a méretéhez és lakosságához viszonyítva, kisautós blogokban igencsak jól ellátott területnek számít. Elég csak az amúgy önműködő, „Médiatámogató” rovatunkra vetni egy pillantást a jobb oldali hasábban, hogy hány hazai és hány külföldi kisautós blog az, amiről úgy gondolom, hogy érdemes a figyelmünkre.

Mint nem csak előállítója, de aktív fogyasztója is ezeknek, már régen dédelgetem azt a tervet, hogy a szomszédokat időnkét áthívom hozzánk egy-egy közös, virtuális játékra, hogy ugyanannál a játszószőnyegnél – innen a rovatcím is – beszélgessünk egy jót rajongásunk közös tárgyai felett.

Ez a post az első ilyen próbálkozás a részemről arra, hogy a hazai kisautós blogszcéna szereplőit megszólaltassam, bemelegítésként ezért két nagyon egyszerű kérdést tettem fel nekik, amikre rövid választ vártam. Nevezetesen:

1.) Melyik volt számodra a 2013-as évben legjobban várt Matchbox VAGY Hot Wheels és miért?

2.) Melyik volt számodra a 2013-as évben a legnagyobb csalódás Matchbox VAGY Hot Wheels és miért?
Nagyon örültem, hogy milyen gyorsan és sokan reagáltak a blogíró kollégák, még akkor is, hogyha a kérdésekben mire odaértek e-mailben a címzettekhez, valahogy a VAGY-ból, ÉS-lett és ennek megfelelően válaszoltak. ;-]

Mankónak, hogy miről is beszélünk javaslom a 2013-as Matchboxok és a 2013-as kiadású Hot Wheelsek listáját kéznél tartani. (Az alább olvasható válaszok a beérkezés sorrendjében olvashatóak. A képek forrása - ha nem sajátok, akkor: The Lamely Group)

Pittlaren

1.) MB-18 '56 Buick Century Police Car. Túl azon, hogy rendőrautóról van szó, végre egy USA cirkáló az '50-'60-as évekből! Ez a szcéna mostanság amúgy is meglehetősen alulreprezentált a Matchbox-portfólióban, másrészt végre nem egy unalmas recolor. (A századik Sahara Survivor, vagy az utóbbi idők bizarr Caddy Ambulance variációi mellett kész felüdülés.) Ha már recolor: persze a 2012-es fekete/fehér variáció azért ütősebb volt vizuálisan (nem utolsó sorban autentikusabban is hatott) de ezzel együtt is, számomra kiemelkedett a mezőnyből. Recolor dacára nem egy unalmas, elkoptatott típus, így van bőven potenciál benne: jelenleg úgy tűnik a 2014-es év egyik legizgalmasabb darabja is ez lesz, a maga kék festésével. A BMW M1 is izgalmas – lehetett volna – még, de nem sikerült összefutnom egy árva darabbal sem, míg a Dodge Monacoból az évek során azért voltak szebb variánsok is. A Dodge Charger Police csak azért nem favorit most, mert a Buick inkább hat az újdonság erejével. Dacára annak, hogy sokat gyengült a brand az évek során, tavaly is volt néhány szép vonalvezetésű darab: a Fleetwood Caddy, és a kabrió Karmann, és pár rohadt unalmas ismétlés is, jelesül a százezredik Dodge Viper amiből lassan több variáció lesz, mint a hírhedt Ford A modellekből.

2.) Olyan opció nincs a témában, hogy en bloc az utóbbi év(ek) „Mattel üzletpoltika”? Fene tudja, lehet én lettem finnyás/sznob/felnőttebb, :) de a Quick Sander / Desert Thunder és társai nem igazán mozgatnak (már) meg. Az új(abb) jövevények – bár alapvetően kedvelem a fantázia szülte modelleket, hiába futurisztikusak – valahogy olyan torznak hatnak, non plus ultra, rusnya színkombinációkkal operálnak a designerek. Másik nagy csalódás számomra, hogy a Lesney Edition sorozat helyébe lépő 60. évfordulós téma (vagy ez már tavaly előtti búbánat kéne' legyen?) nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Nem csak a műanyag túltengés miatt (de persze azért is) hanem mert – számomra – kevésbé izgalmas modellek érkeztek. (A Lesney Edition sorozat, Caddy Sedan DeVille-je, vagy Caddy mentője minden mérce szerint világbajnok, hol vannak ehhez képest a 60. évfordulós masinák?) Hot Wheels: érdekes, ami nem megy MB fronton, az működik a Forró Kerekeknél: izgalmas, hiánypótló autók, (zömében) ízléses megjelenés, visszaszorulóban a társzekér-szerű hátsó kerék őrület. Konkrét favoritot azért nem írok, mert próbáltam némi önuralmat gyakorolni, és a kisebb/kevesebb gyűjtemény mellett voksolva, tavaly a Matchbox vonalra fókuszáltam.



Andrew0807

1.) Az az igazság, hogy amit a legjobban vártam a Matchboxtól idén, arra még mindig várok. Az összes várt újdonság valahol elveszett félúton az üzletekben. Se (BMW) 1M, se (VW) Type 34, se (Dodge) A100. Hot Wheels téren azért szerencsésebb a helyzet! Azt kell hogy mondjam idén is erős felhozatalt tettek le az asztalra. Most, ahogy visszanézem a listát azok, amik elsőre nagyon megtetszettek be is kerültek a kosárba amikor láttam valahol. Üdvözölt dolog részemről, hogy folytatták a filmes autó sorozatot! Őszintén, eléggé nehezemre esik választani. Talán a legjobban sikerült darab a TA22-es Toyota Celica lett. Ott van persze a Toyota 2000GT is, de a szín nem lett az igazi. Mindent egybe véve a Celica számomra a befutó.

2.) A legnagyobb csalódást könnyű felidéznem, mert pont a napokban került újra a kezembe, holott amikor megláttam először egyből meg is vettem! Ez nem más, mint az új Charger Daytona, ami a legújabb halálos iramban is megjelenik. Pont ez a baj. Mert kihoztak egy autót, ami csak annyira hasonlít a filmben szereplőhöz, hogy hasonlít a színe. A kipufogó rossz helyen van. A lökhárító nem szürke. Azonban ezek eltörpülnek amellett, hogy hatalmas hátsó kerek kerültek alá. Ezt nem meglepő a Hot Wheelstől, de itt mégis fájó, hiszen az első Daytona kaszni, ami kifújt 2003-ban, tökéletes lett volna a célra. Ha nagyon kötekedni akarok tehettek volna még bele bukókeretet is. Az utóbbi időben ez sok autónál bevett szokás lett. Sőt! Vannak olyanok, ahol már beltér variációk is megjelennek. Itt is meghozhatták volna ezt az áldozatot. Azóta persze kiszedtem azokat a kerekeket és normalizáltam a helyzetet.


P porsche

1.) A Porsche recolorok, azaz a bordó Cayenne, 911 Cabriolet sárga 1-75-ben és 5 packban is, hatvanadik évfordulós GT3 és a normál fehér. No, meg Chevy Vanból is. Mondjuk ezeket minden évben várom. Az új modellekre csak kíváncsi voltam, de végül amit idén vettem azt mind el is adtam vagy fogom (például: 55-ös Caddy, fekete London taxi) A Dodge pickup és Charger rendőr, valamint a Karmann be volt tervezve megvételre, de a leépítésem miatt már nem lesznek meg, illetve szerintem itthon boltba még senki sem látott közülük (M1-et sem szerintem). A Földgyalu is tetszik, de arról is lemondtam. Hot Wheels-ből Porsche Carrera GT (piros és zöld), GT3 (fekete és narancs) recolor és a 918-as Spyder, ami új modell, aztán a 993 meg a 935-ös. Ha választanom kell akkor a 993-as, bár nekem egy kopott spoileres és egy öntéshibás darab jutott jó drágáért :-(((((((((((((((((((((((((. Amiket vártam, de nem vettem végül: 87 Toyota, '67 Chevy C10, FnF Daytona (ezzel nem is találkoztam) és amiket vettem: '55 Chevy Bel Air Gasser, FnF Charger és Supra.

2.) A legnagyobb Matchbox csalódás: az '76 International Scout 4x4. A beharangozó képe nagyon tetszett, jó az új kerék is, de szörnyen keskeny. Hot Wheelsből a C10 és a Supra. Utóbbitól többet vártam, mondjuk ez már egy lebutított darab, marad Tehát a C10. Nagy hátsó kerék, ormótlan sárvédőíves és króm platóbélés, illetve a motortér domborítást is elhagyhatták volna.




Rájen
1.) Az új MB-ok közül csak kettő van meg: A VW Type 34 Convertible és az International MXT. És nem véletlenül csak ez a kettő: BMW 1M és Dodge A100 kéne még, a többi nem tetszik. Ezt a négyet vártam, de legjobban (nyilván) a Karmannt. Mert VW, naná, azok a gyengéim. A másik meg katonai, és valós. Legkevésbé az összes fantáziamodellt és munkagépet. Ami a Hot Wheelst illeti, már eleve gazdagabb volt a lista is, amiről lehetett szemezgetni, és így a termés is. Celica, Hachiroku, Toyota pickup, Scion, Supra, 2000GT, Nova Wagon, C10, El Camino, Barracuda, Chevelle SS Datsun 620. A Hot Wheels listáját amúgy nem nagyon böngésztem előre, de a Celicát és a 2000GT-t nagyon vártam – és nem is okoztak csalódást. Szeretem ezeket a régi japánokat, azon belül is a Toyotákat. Írtam is több helyütt, hogy nagyon becsülöm ezért a HW-t, illetve az összes JNC-megjelentetésüket. A C10 lehetett volna szerencsésebb kivitelű, az tulképp csalódás, illetve a Hachiroku festési minősége, álló helyzetben is jön le róla a fehér festék a tetején. 2013-ból még a Retro Entertainment-es megjelenések tetszenek, szinte en block mind, kettő ugye meg is van (Magnum VW és Footloose VW), de ezekről nem nagyon írtam, és nem tudom, valójában 2013-asok-e egyáltalán...
 
2.) Gyakorlatilag a komplett Matchbox 1-120 sor!

Dancergee
1.) Hot Wheels téren szerintem a cég nagy durranása a Retro Entertainment sor. Igaz nem mindegyik filmes autó jön be a sorból, de van pár favorit – KITT, KARR, Timemachine, Magnum VW. Szerintem ez a sor tartogat még meglepetéseket. Hátrány néhány autónál az öntőforma (pl. Herbie), nagyon béna a kasztni, nem is vettem meg, a Johnny Lightning megvan, az nagyságrendekkel veri. Matchboxból számomra 2013-ban kettő jött be igazán: A Ford Taurus Police Interceptor, a premier, demo sémás fekete autó, fehér felirattal. Autentikusabb a recolor daraboknál – mondjuk a GL "tesója" sokkal jobb/igényesebb, igaz az más árfekvés. Illetve a Dodge Charger City Police (fehér, fekete-kék csíkkal). Csupa pozítivum az előző generációs Chargerekhez képest, fényhíd, tolóvas, ettől rendőrautó egy autó igazán, játék vagy szekrénydísz kategóriában egyaránt.Igaz itt is van mit fejlődni a GL-hez képest, de örülök, hogy végre messziről is rikít, hogy rendőrautóról van szó.
 
2.) Csalódás: Nem nagyon tudok mit írni, mert eléggé szűk a gyűjtési profil.... Legyen a Matchbox Ford Explorer rendőrautó! A 3. recolor (fekete/fehér MBX County police festésű) elmegy, de a többi az siralmas. Nem is a szinezéssel van bajom, hanem a kidolgozottsággal. A sárvédők, a tetőcsomagtartó, a fényvetők... Mintha egy túraautó lenne!



Wmormo
MATCHBOX MEMORIES / MATCHBOXPARK 

Sajnos azonban nem tudok igazán jól válaszolni a feltett kérdésekre mivel én nem ilyen (évjárat, szín, hányadik megjelenés, módosulások, packok, kiadások, stb.) szempontból közelítem meg a kisautókat. Talán annyit azért elmondhatok, hogy a HW körben a BMW M3 nekem nagyon tetszik – azt hiszem ennek van idei kiadása is –, tehát akár ez lehetne a pozitív hős. Viszont akár ugyanennél, akár néhány másiknál a dekoráció méltatlanul gyenge a kocsihoz képest, ami számomra a sokadik csalódás. (Hamarosan poszt jelenik meg róla...) Aminek nagyon örültem, és nagyon tetszik az a Hot Wheels Herbieje.
Bágyi Balázs (Balu Kaptiány) 
MODELFREAKS 

1.) Nem volt, Talán csak a Matchbox 60th Anniversary sor, VW Samba Bus (a GL tanulhatna belőle) - bár kicsit túl cifrának érzem, ugyanonnan a Mitsubishi Lacer EVO X rendőrautó. Igényesebb hátsó lámpával, és fém aljjal ugorna egy kategóriát. Gumikkal meg pláne. Hot Wheelsből a Retro Entertainment sorozat, azon belül KITT, A-Team GMC Van.
2.) Hot Wheelsből csak csalódás volt. Egyre több lapos amorf gagyi, azon túl: Aston Martin DB5. Egyetlen jól tampon-nyomott példányt sem láttam. Matchboxból Buick Century és Ford Taurus Police Interceptror rendőrautó. Egyszerűen elnagyolt, igénytelen. International MXT - kijöhetett volna normál terepszínben is. A sor nagy része szintén gagyi.
Farkas Sándor (Alecwolf) 
MODELFREAKS 

1.) Nem igazán volt nagyon várt modell, a Matchbox az elmúlt két évben egyre kevesebb lelkesedéssel tudott eltölteni. A 60th Anniversary kiadás egyszerre volt várt és csalódást okozó. Vártam, mert reméltem, hogy valami átütő erejű újdonság jön vele. Csalódást keltett, mert csak a megszokott, és már többek által, többször is ostorozott extra fényezés + doboz = többszörös ár képletet követő kiadás született. Pozitív csalódás volt az Audi R8, hosszú ideje az első MB, ami izgalomba hozott. Hot Wheelsből egyértelműen a Jun Imai kreálta finomságok: a Toyota 2000 GT és a Datsun 620 kisteherautók voltak a legjobban várt újdonságok. Bónuszként év végére beesett, igaz már 2014-es modellként a Honda Civic és az Alfa 8C.
2.) Csalódások: a minőség és a tamponnyomások további romlása. Egyetértek Balázzsal, amekkora lehetőség volt az Aston DB5, annyira igénytelenné tették a gyatra tampózással.




Demjén Csaba 
MODELFREAKS 

1.) A legjobban várt Matchbox, a BMW 1 M Coupe. Hot Wheelsből legjobban várt darabok: Datsun 620 Pickup, Toyota '87. A Retro Entertainment Miami Vice Ferrari 365 GTS/4 Daytona, igazi pozitív csalódás.
2.) A Matchboxon egyre jobban érződik a Mattel hatása a giccses színkombinációkkal, kevesebb valós autóval. A régi szerszámokat bátrabban is le lehetne porolni, mert a gyűjtők még mindig potenciális vevői lennének a kis bliszteres Matchboxoknak. Nálam megállt az élet a Toyota 4Runnernél Matchbox terén. Azóta inkább csak kerékdonorként jöhetnek szóba a gyártó autói. A Hot Wheelsnél a Toyota '87-et a kerekekkel és a krómozással sikerült elrontaniuk. Jun Imainak köszönhetően vannak ugyan csemegék, de nem ártana még a Hot Wheels-nek magához csábítania pár Imaihoz hasonló autó-őrültet. A játékautók kategóriájában jön ki a legjobban az a negatívum, amikor a tervező csak a munkáját végzi és nem szenvedélyből dolgozik egy-egy autón. Így nem is képes megragadni igazán az adott autó legkülönlegesebb stílusjegyeit (pl. '92 BMW M3, Alfa Romeo 8C Competizione és még sorolhatnám).

Tommi
MATCHBOX MEMORIES
1.) Főleg a Matchbox kínálatából vártam inkább a megjelenéseket, melyekre még mindig várok. Előttem már elsorolták páran, de azért leírom én is: BMW 1M, VW Karmann Ghia Typ34, Dodge A100.
Amit sikerült megvásárolnom, annak örülök is: Dodge Charger Police, bár az enyémnek sajnos mozog a fényhídja, illetve a Mini Cooper S Cabrio, mindazok ellenére, hogy a hátsó lámpát szokásukhoz híven ...khm... elfelejtették kiemelni festékkel.
A Hot Wheels kínálatából pedig megvettem, ami tetszett, de különösebb várakozással nem tekintettem a 2013-as listában szereplő kisautókra. Talán a 92-es BMW M3 (E30) hozott leginkább lázba.

2.) Egyértelmű csalódás a rengeteg fantáziaszülte kreálmány, a festések csicsásodása és a minőség romlása. Ennél több szót erre azt hiszem, kár is fecsérelni.
 

Sam. Joe
1.) Ismételném a többieket: A 2013-as új modellek közül azokat vártam, amik valódi autókat mintáznak meg. Renault Master mentő, Dodga A100 pickup, VW Type 34 Karmann Ghia és a többi.
2.) A csalódás meg pont az volt, hogy ezek rendre nem érkeztek meg hozzánk. Dodge Chargert is most vettem pár napja abban a drogériában, ami mint azt pontosan tudjuk nem Magyarországon szerzi be a kisautós árukészletét. Változatlanul csalódás a Mattel üzletpolitikája: Abban az országban, ahol a köznyelv egyenlőségjelet tesz a kisautó fogalma és a Matchbox márkanév közé, a Hot Wheelst nyomják – nyilván az amerikai corporate felelős ezért a remek ötletért. Az eredmény, hogy bemész bármelyik hipermarketbe és azt látod, hogy hombárszám áll a Hot Wheels, a Matchboxok meg le vannak fosztva, jó ha találsz pár megrongált blisterű, vagy éppen teljesen érdektelen példányt. Pont a Renault Master kapcsán mondta Andrew0807 kolléga, hogy ne bánjam, hogy nincs meg, mert egy nagy darab műanyag. Az a baj, hogy igaza van, az „elműanyagosodás” nagyon jellemző betegség a Matchboxnál, ezzel kapcsolatban lesz is hamarosan egy összehasonlító post is nálunk.

10 megjegyzés:

RÁJEN írta...

Érdekes, hogy több esetben egyazon modell megjelent pozitív és negatív példaként, pl. a Toyota pickup vagy az MXT. Nem vagyunk egyformák ;)

Sam. Joe írta...

Ugye? Nekem is nagyon tetszett, míg szerkesztettem a postot. Nézd meg, az Modelfreaks-es kollégáknak tetszik a HW Alfa 8C én visszaraktam a hombárba, amikor a kezembe került, mert a nagy hátsó kereke miatt számomra értékelhetetlen...

Dancergee írta...

Ettől jó ez a kisautó gyűjtögetés...

Azért van átfedés is...

Névtelen írta...

Andrew0807! A Daytona nagyon ott van igy átalakitva, vissza adja a filmbeli hangulatát a kocsinak.

pittlaren írta...

Jó ez a kezdeményezés, tetszik.

A vélemények jól tükrözik, hogy milyen széles ez a kisautó gyűjtési spektrum, ami visszaköszön az adott blogoknál is. Jó példa erre az én favoritom: a Buick Century a kollégánál ippeg' hogy a csalósás szekcióban kapott helyet. Mások a szempontok, és pont ez a jó: nincs két egyforma blog/gyűjtemény. Emiatt van, hogy - bár ugyanonnan merítünk - más és más szemmel nézzük a zsákmányt.

Andrew0807 írta...

Névtelen: Köszönöm. Mivel külön gyűjtök filmes autókat kötelező darab volt. De a hasmagasság nagyon bántott a szemem.

Trolleybus írta...

A Matchboxos fanyalgás jogos, mostanság kevés jó autó készül, ami mégis olyan az recolorja egy korábbi jobb darabnak, a vállalható újdonságok pedig nagyon ritkák. Én nem csodálkozom, hogy kevés a Matchbox a boltokban, mert most nem is nagyon van mit adni.

Sam. Joe írta...

"Nincs mit adni"
???

Trolleybus írta...

Nincs mit adni újdonságként, kilóra persze hogy van, de mi "értőbbek" rendszerint nem súlyra, hanem minőségre és tetszésre veszünk dolgokat. Ebben szvsz per pillanat a Hot Wheels jobban áll. Tudom és látom, hogy tele van ízlésficamos butaságokkal a repertoárjuk (nekik is), de ugyanakkor sokkal több a vállalható darab, mint a Matchboxnál, alapul véve, hogy javarészt ez a két márka kapható az itthoni boltokban. A többiek csöppet alulreprezentáltak.

Sam. Joe írta...

Valamit rettenetesen félreértettél. Én arról beszéltem, hogy a Matchbox még mindig annyira erős márka, hogy nagyjából a tartalomtól függetlenül elfogy a boltból a kirakott mennyiség. Nyilvánvalóan "van mit adni", létezik a márka, beszerezhető a termék. Hogy milyen a tartalom, mik az újdonságok, már másik kérdés.