2014/01/25

Matchboxon kívüliek: Yatming No. 1073 Ford Mustang Hardtop

Bűn lenne karaktereket vesztegetni egy olyan témára, mint a Mustangok története, egy olyan oldalon, ahol ennyire sokat foglalkoznak a típus történetével, mint mi, úgyhogy csak a Mustang Kék Túra kiindulópontját mutatnám meg, tessenek kedves lenni onnan indulni az eredeti jármű történetével kapcsolatos kirándulásra!

Hozott is, meg nem is...
A Yatming az az ázsiai gyártó, akinek a nevét szerintem a legtöbb kisautógyűjtő ismeri, de nem tudok olyanról, aki elkötelezetten halmozná a gyártmányait, mert az általuk készített holmik minősége egészen szélsőségesen változó. Az 1:43 méretarányú sorozatuk szerintem kitűnő ár-érték arányt képvisel, az 1:6x környékén meg aztán tényleg van minden a pocséktól a kitűnőig. Olyan nagyon sok művük ezért nem is fordult meg még nálunk, úgyhogy be merem linkelni ide a teljes palettát, gyorsan át lehet őket pörgetni.

Sajnos nem tudom időben pozicionálni a Mustangjukat, hogy mikor született. Az egyik börzén tettem rá szert, egészen pontosan a Andrew0807 – Tommi különleges rohamosztag újította nekem két gombért, meg egy fél fruttiért mondván, hogy „ez neked kelleni fog”! Igazuk lett.

Az nyilvánvaló, hogy a racsingfestés iszonyúan béna, már ha ez egyáltalán az. Ha létezik ilyen fura nevű szervezet, akkor még az sem lehetetlen, hogy ez valami olyasmi, amit a Matchbox univerzumban Code 2-nek hívnánk. Mennyivel jobban mutatna ezek nélkül – még úgy is, hogy hát ez a zöld árnyalat önmagában is elég rút. Az is látszik, hogy a beltér elnagyolt. Az összeszerelési minőséggel is van baj, de a többi az olcsó játékautó kategóriában egyáltalán nem rossz, sőt!

A karosszéria és az alváz is fémből készült, az utóbbi egészen masszív és nehéz. Az eredetiről sok apró részlet megvan, méghozzá olyan módon kidolgozva, amire a pedigrés gyártók már sajnálni szokták a büdzsét. Például hűtőmaszk és a hátsó világítótestek külön műanyagdarabból állnak. Az ajtók nyithatóak, ami arra enged következtetni, hogy ez a kis gyösz minimum tíz évvel ezelőtti múltból származik – ha nem régebbről. Nekem nagyon tetszik, hogy vékony, virslikerekeken gördül, merthogy az eredeti is ilyen papucsokat hordott. A rajtuk lévő motívum elég randa, de az átmérőjük rendben van. Cserébe viszont legalább egy milliméterrel hátrább vannak csúszva ahhoz a pozícióhoz képest, ahol tökéletesek lennének.

Ritka madár
Egyetlen igazi indokom van arra, hogy miért kellett nekem ez a meglehetősen vitatható minőségű járgány. A hardtop verziót az első Mustang generációból nagyságrendekkel kevesebben mintázták meg, mint a fastback változatot! Minden hibája ellenére kellett nekem, már csak ezért is.

 A hűtőmaszk csak erre a célra szolgáló, külön darabból. A pedigrés márkák spórolni szoktak az ilyesmin.
 A vékony kerekek jók, a mintájuk nem annyira. Jajj, csak ez a béna racsingfestés ne lenne!
 Már a zöld színe is pusztító, de azt meg tudnám bocsátani. Az ajtók nyílnak, a beltér elnagyolt.
A hátsó világítótestek szintén csak erre szolgáló műanyagból. Hogy lehet valami ennyire végletesen jó és pocsék egyszerre?

9 megjegyzés:

pittlaren írta...

A - versenyfestést leszámítva - nekem nagyon tetszik! A fene érti, minek fektettek abba plusz energiát, h. elcsúfítsák ezzel a szürke borzalommal. Ezt leszámítva, remek.

Andrew0807 írta...

Ajánlanám figyelmedbe a Welly féle Hardtop-ot! Már nagyon gondolkodtam rajta én is.

Tommi írta...

Collezione Grüne Slájm. ;-)

Sam. Joe írta...

Tommi: Majdnem. Az az igazság, hogy a valóságban ez SOKKAL sötétebb, mint a CGS, csak a fényképezőgép, meg talán a hideg fényű lámpa világosította ki.

Sam. Joe írta...

Pitt: Van neki nagyon szép verziója. Fehér, pár színes csíkkal. Szerintem szeretnéd.

somytomy írta...

Kíváncsi lennék, mi az a "raceing" :-)
Amúgy nekem is van noname kisautóm, ami simán versenyre kelhet a márkás darabokkal. Az az igazán jó, hogy az még a hülye festést is megúszta.

RÁJEN írta...

Ennyi erővel már alátehettek volna a srácok valami normális kereket, mert a karosszéria formája teljesen jó.

Sam. Joe írta...

somytomy: A "raceing" kifejezést keresd mondjuk a SZTAKI szótárban. Amit kérdezni akartál, az a "racsing", ami pont olyan tőből fakadó dolog, mint a "sibeda", "nagyzene", "fullextra mínusz bőr". 8-] A többivel ellentétben azt jelenti, hogy "idétlen, béna, versenyfestést utánzó díszítés". Mint az köztudott. 8-]

Rájen: Kéne alá két pár vékony, Transitional Superfast kerék, valami pofásabb szín - a hófehértől a tűzpirosig bármit el tudok képzelni - és ég és föld lenne...

pittlaren írta...

Joe: Nah, találtam fehéret, tényleg szép, a kerekét leszámítva:

http://gyujtemeny.vatera.hu/jatek_figura/matchbox_yatming_mustang_es_corvette_elado_1863573473.html