2013/04/02

Átalakítás: Matchbox MB-73 Mercedes T1

A sors már csak ilyen. Megkínált egy karosszériadarabbal. Alkatrészturkálás közben a romraktárban megakadt a szemem egy furgon karosszéria maradványon. És ihletet kaptam. Egy korábbi gondolat nyomán beindult a fantáziám. Mi lenne ha...? A gondolatok a hetvenes-nyolcvanas évek versenypályáinak hangulata körül jártak. Régi formák, régi hangulatok, régi vagy kevésbé régi járgányok. Mindjárt szebben láttam a kezembe került spiáterdarabot. Én már csak ilyen vizuális fantáziával rendelkezem, hogy egy fémdarabban meglátom a felmatricázott szervizautót  ami egy klasszikus versenygépet húz maga után a tréleren. Ez az! Ezt meg kell csinálni! Miniatűrbe kell szoborkodni a víziót vagy ha jobban tetszik a gyerekkor, versenypályán begyűjtött élményeit.

Ahogy megihletett

Mercedes-Benz T1/TN
Az eredeti Merci furgon mindig is tetszett, legtöbbet mentőautóként - esetleg szerencsésebb helyeken 
nyugatról idekerült tűzoltóként - láthattuk annak idején, aztán meg főképpen a „zőcségesek” és kőművesbrigádok rogyasztották porba amíg csak mozdulni tudtak. A furgon eredeti neve T1 volt hivatalosan, de a TN (Transporter Neu) névre is hallgat. Sikeres ősökkel rendelkezett, így olyan rossz modell nem születhetett már. Sokféle kóddal (207-407, 208-408) jelölték, de végső soron a forma szinte ugyanaz volt mindegyiknél. Az autós sikertörténetekre jellemzően rengeteg variációban gyártották, a különleges buszfelépítményektől kezdve a lakóautón át egészen a billencsig és a speciális céljárművekig. Meg a mentőkig, hiszen az egyik etalon alaptechnika volt és ma is az a mentőfelépítményekhez. 1977-1996-ig gyártották Brémában, 2,3-2,9-es dízelmotorokkal szerelték őket. Többféle tengelytávval, kerékvariációval, teherbírással, fülketípussal készült, ezért a hosszú modelltörténet alatt rendkívül sokféle verzió és kombináció létrejött. A Cobra 11 rajongók sem úszták meg, több részben is törték a típust rendesen, de még művészeket is megihletett.
(Közbe kell szólnom! Egyrészt most már hivatalos, a Matchbox Memories szerzőgárdáját megfertőzött Vanitiszt egyértelműen elkapta wmormo is! Másrészt az itt tárgyalt gépjármű közel sem újdonság e lapokon, kettő a Matchbox értelmezések közül megtekinthető ITT és ITT, de a gyanúsan hasonló Welly gyártmány és a teljesen civil MC Toy is szerepelt már nálunk. Sam. Joe)
 
Az alkotás folyamata
Az alkatrészt kezembe vettem és nézegettem. Mit is kell tulajdonképpen elkészíteni hozzá? Egy alvázat, a hozzá tartozó futóművel, vonóhorgot, egy tetőmagasítást, az új ablakokat, mögéjük az új belsőt, a dekorációs matricát, a festést. Ennyi. Az utánfutó már szerencsére készen volt és versenyautók között is válogathatok immár. Lássunk munkához, amíg tart a lendülete a szinte nulláról indított projektötletnek!

Készükl a tetőmagasítás

Festéktelenítés, tervezés, polisztírol csíkok, ragasztások, próbálgatások, síkok alakítása, illesztése, (kis ábrázolós emlékek), alkatrészkeresés az alváznak valóhoz. Van egy kicsit nagyobb darabom, valami Mazdáé lehetett, de a tengelytáv stimmel. Ez már megvan, levágtam a nagy részét és elkezdtem reszelgetni, illeszteni.

Egy másik kisautó alvázának igazítása az új kerekekhez és a kész vonóhorog

A tetőmagasítás is megindult. A kiindulást az eredeti kék műanyag tető adta, amiről levágtam a fölöslegesen kilógó dolgokat. Mivel ez egy „járható tető„ volt, így ezt is síkba hoztam a műanyaglappal. Az oldalát kellet kétoldalt és hátul kivágni és fölragasztani először. Miután stabilan állt és a próbálgatások nyomán illeszkedett is a meglévő karosszéria fém fölső keretéhez és a tetőmaradványhoz is, föl lehetett ragasztani, hogy hozzá lehessen illeszteni a szpoilernek is funkciónáló íves homlokelemet. 

Festéshez készítve

Amikor már körben jól állt minden, némi tapaszolással tömítettem a réseket, és tulajdonképpen a bódé készen is állt. Mivel matrica lesz rajta, a karosszéria oldalán és hátulján levő panelosztások, ablakdomborítások és hátul a lámpa és egyéb – többé-kevésé helyes – rücskök így feledésbe kerültek és a nagyon kiállókat le is csiszoltam.

A festés letudva

Készült új beltér is

Levonó
A dekoráció itt egy kicsit nagyobb munka volt, mivel egyben szerettem volna elkészíteni az egész oldalt befedő képet. Van ahol így csinálják ezt mostanában már igaziból is, így a sok kis ragasztgatás helyett, egy nagy grafika az egész oldal. A matrica egy fantázia szülte csapatra utal. A valóság benne a két hátsó lámpa, ami az eredetinek a képe bemontírozva a helyére. Az egész elképzelés a hetvenes-nyolcvanas évek hangulatát idéző, valójában már a mában játszódó dolgot próbál mutatni. Ezt hivják Historic rallinak. Itt lehet látni a gyerekkorunk versenyautóinak egy részét ismét vagy akár először élőben. És persze a hozzá tartozó dolgokat, mint például a szervizbuszt  A jobb csapatoknál a kiszolgáló autópark is azt az időt idézi. Én egy jobb csapatot képzeltem el, így került a képbe egy BMW 2002 versenyautó és egy Mercedes szervizkocsi.

Kétségtelen, hogy nagyon átalakult a Merci furgon, de viszont így létrejött a Matchbox berkein belül egy új alváltozat. A kiindulási anyag nem csak a valóságban jó alap az átalakításhoz vagy a speciális felépítményekhez hanem kicsiben is. Az arányai, a jellegzetes törései mindig ugyanazt a kocsit juttatják eszünkbe. És a kort amelyben tulajdonképpen ezen kocsi fehér színű, kékvillógós változata képviselte a nyugati technikát sokáig mifelénk.

Indul a csapat
Hella ködlámpákkal sportosítva
A szervizbusz
BMW és Mercedes, itt jól megférnek együtt
Érdekes a valóság és a dekoráció párhuzama
Az arányai is mint a valóságban

6 megjegyzés:

porsche írta...

WOW

Unknown írta...

Nagyon profi!És a matricázás!!!

Sam. Joe írta...

Tulajdonképpen vérig vagyok sértve, hogy a csapat neve nem Matchbox Memories Historic Racing Car Team! 8-))) Kezdek kifogyni a jelzőkből, hogy kifejezzem mennyire jó lett!

wmormo írta...

Ígérem, rövid időn belül kárpótollak. Csak a jó idő jönne már a fotózáshoz...
Amúgy meg mindig kell valami személyeset belecsempészni egy-egy átalakításba, nos ez a csapatnév is ilyen.

Sam. Joe írta...

A WP Engineeringet, meg a hátfalra festett versenygép rendszámát én észleltem ám! ;-) Az NPV-t azért még kicsomagolhatnád nekünk!

alecwolf írta...

Állati jó verda, gratulálok! Ezt a műanyagfarigcsálós firmányságot meg kell tanulnom... :))