2021/10/17

Global Way Iveco Stralis Family Frost

Mint az közismert a Matchbox jó ideig hanyagolta a Convoy sorozatot. Tavaly elővette, de csak az Egyesült Államokban forgalmazza – ha jól tudom. A beszerzése ha nem is lehetetlen, de mire ideér olyan ára lesz, ami messze a józan ész határain túl van. Úgyhogy teljesen indokolt, hogy a kamionszexuális alternatívák után nézzen.

A mai szeánsz tárgya is ilyen alternatíva. Első sorban olcsó, másod sorban hiányt pótol, mert európai szerelvényt mintáz. Persze kompromisszumokkal. De ne vágjunk a dolgok elébe, haladjunk a megszokott módon és foglalkozzunk a megmintázott típussal.

Iveco Stralis

Az olasz gyártó 2002-ben mutatta be a Stralis szériát, mely az EuroStar és az EuroTech modelleket váltotta. A motorválaszték három opciót kínál: a Cursor 8, Cursor 10 és a Cursor 13 erőforrásokat. A név mellett a szám a némileg felfelé kerekített hengerűrtartalmat jelenti. A leadott teljesítmény rendre 310-360-, 420-450-, 500-560 lóerő, kiviteltől függően. Mindegyik motor soros, négyszelepes elrendezésű. Alapfelszereltség a nagy teljesítményű, dekompressziós kipufogófék, melyet az Iveco marketingesei Turbobrake-re kereszteltek el.

2007-ben kapott egy ráncfelvarrást, ami a fülke belső berendezésében és a hűtőrács környékén érhető nyomon.

Minket az első generáció érdekel, melyből rengeteg fut még az utakon. Igazi világ(teher)autó ez is, amit mi sem bizonyít jobban, hogy az ausztrál katalógus – lásd alább.


 















Szegény ember Convoya

A helyzet az, hogy de szerepelt már nálunk ez a vontató – igaz akkor semennyire sem foglalkoztunk a megmintázott eredetivel. Egyszer nagyon szép, Ferrari festéssel – de más félpóttal. Ez remek példa arra, hogy igényes festés milyen csodákra képes ugyanazzal az alappal. A gyártóval kapcsolatban zavarban vagyok. A Ferrari szerelvény NewRay néven fut, de erős a gyanúm, hogy nem ők a gyártó. A cég weboldalán fellelhető katalógusban már nem szerepel, mi több a dobozon feltüntetett, 1:87 méretarányú termék sincs már. Ezzel kapcsolatban kicsit tanácstalan vagyok, hogy helyes-e, mert az 1:110 méretarányú Convoyokhoz, de az 1:90-es Volvo Container truckhoz képest is nagy de az utóbbihoz képest is annyival, hogy én arra gyanakszom, hogy igazából még nagyobb ez.

Auchan színekben is járt már e lapokon. A fülke festése annyira félrevezető, hogy simán más gyártmánynak tűnik – a lenyúló fehér „vámpírfog” nagyon megtévesztő – de bizony, ez a kettő ugyanaz. Az Auchan által a csomagoláson feltüntetett „Global Way Shares Limited aka. Guangzhou Chang Sheng Toys Manufactured Co. Ltd.” lehet a valódi gyártó. (Természetesen a „Manufactured” egy elírás.) Mivel a Family Frost szerelvény tökéletesen ugyanolyan, inkább ez utóbbit tűntettem fel a címben, mint gyártót. Nyilván benne van a pakliban, hogy tévedek. Mentségemre szóljon, hogy a világon semmi kapaszkodót nem kínál, az alvázán semmiféle jelzés, vagy felirat sincs.

Ami a minőségét illeti: Inkább szép, mint jó. A vonató részletességével teljesen elégedett vagyok, de ez inkább nézegetni való, mintsem játszani. Fémet csak a tengelyeiben tartalmaz, illetve a fülke annak a részében, ami itt sárgára van festve. A többi mind-mind nem túl jó minőségű, rideg, törékeny műanyag. Gyerek kezében pillanatok alatt tönkremegy és sajnos olyan rideg a műanyag, hogy tud élesre törni. Mint az látható a félpót hátsó fertályán ez be is következett.

Szeretem ismerni a kisautóim történetét. Ezt a darabot ajándékba kaptam egy volt kollégámtól még sok-sok évvel ezelőtt. Az biztos, hogy a Family Frost kiszállító teherautóról került hozzá, de hogy fizetett-e érte, vagy valamiféle promóció részeként kapta ajándékba, azt nem tudom megmondani.

A már sokszor felemlegetett ETS2 rajongásom kapcsán ez is hiánypótló darab és mint ilyen, ebben az egy példányában biztos, hogy vitrinlakó lesz, hiszen szerepel a játékban – a köztes mérataránya és a szemmel látható hibái ellenére is.


Inkább szép mint jó.

Fém csak annyi van benne amennyi a fülkéből sárga, meg a tengelyek. A tetőn az a bumszli állóklíma, nem széria felszereltség.

Matrica, mégis pofás.

Sajnos a kerekek állapota sokat elmond a minőségről. Hozzám már így került.

Utálom ezt a szót, de ez a grafika a hátulján cuki. Szintén matrica, nyitható ajtajai nincsenek. Annyira rideg műanyag, hogy ilyen élesre törik, ha törik, mint a hátsó lökhárító. Játékszernek szegény nem túl jó, inkább nézegetni ajánlom, mintsem játszani.

Nincsenek megjegyzések: