2011/08/28

Árukapcsolás - Matchbox MB-04 Massey Harris Tractor és Lionel #0808 New York Central H0 Flatcar

A közelmúltban túrtam valamiért az eBay-t és a teljesen hibásan, de a kereső feldobott valamit, ami nagyon érdekesnek bizonyult: egy amerikai modellvasúti kocsit, amihez gyárilag Matchbox traktort mellékeltek.

Közismerten nem vagyok jártas a modellvasutak világában, ezért fogalmam sem volt arról, hogy mi fán terem a Lionel, mint gyártó. Nos, a Wikipédia szerint az amerikai céget 1969-ben alapították és 2008-ban csődbe is ment, de a cég weboldala ennek némiképp ellentmond, mivel a történeti részből kiderül, hogy már az 1900-as évektől gyártottak játékvasutakat és a weboldalukból pont úgy tűnik nekem, mint akik élnek és virulnak... Lényeg a lényeg, a szemlátomást nem sokat használt, eredeti dobozában lakó vasúti kocsinak ők a gyártói. Az eladó „bevallja”, hogy a darab a gyerekkorából maradt meg, valamikor az ötvenes évek vége és hatvanas évek vége közti időszakból. Mi azonban könnyebben tudjuk azonosítani, hogy mikorról való lehet, köszönhetően a gyárilag mellékelt rakománynak.

Az MB-04 Massey Harris traktor mindössze három modellévet húzott ki a Matchbox kínálatában, 1957 és 1959 között, de a képen látható hátsó kerékkel – réz (hatású?) felni, azon szürke színű abroncs – csak az első két évben készült, 1959-re már egy darabból állót kapott. Tehát a vasúti kocsi is nagy valószínűséggel ebből a két évből származhat, de semmiképp sem 1957 előttről. Nyilvánvalóan nem a leggyakoribb Moko Lesney modell, hiszen rövid ideig gyártották, illetve a mezőgazdasági járművek sem éppen a legnépszerűbb Matchboxok, éppen ezért nem tartom túl valószínűnek, hogy nekem ilyenem valaha is lesz, szóval már csak azért is érdemesek az eBay-en látottak a figyelmünkre.

Nagy fogalmatlanságomban Trainmodellerhez, a kitűnő The Train Modeller's blog atyjához futottam azzal, amit leltem. (Tessenek fogyasztani a blogját, mert bizony csodákat lehet ott látni!) Ő így válaszolt:
Szép darab!
Európában nem is tudom, hogy volt-e ilyen. (Értsd: olyan, hogy egy gyártó egy másik gyártó termékét csomagolta úgy a sajátja mellé, hogy nem titkolta el annak gyártóját, hanem még az eredeti dobozt is megtartotta. Sam. Joe) Hallgatólagosan volt, mert pl. a Roco, Busch vagy Herpa kisautókat tett a vagonjaira, a Märklin pedig SIKU-t. Matchboxot azért nem, mert a legtöbb az 1:72 körüli. Viszont az angol és amerikai területen volt H0 vagy 00 néven 1:72 méretű modell is, talán ezért jött létre a közös termék.
Természetesen a legnagyobb tudomány mindent tudni, de szerintem az sem sokkal kisebb, hogyha az ember tudja hogy kitől kell kérdeznie, ha valamit nem tud. Trainmodeller pedig abszolút tudja miről beszél, hiszen ennek a Matchboxnak a méretaránya 1:75.

Végezetül már csak annyi maradt, hogy a képeket elétek tárjam, melyek a szokásoktól eltérően, származási helyük és minőségük miatt nem nagyíthatóak a megszokott méretűre.

 Már innen látszik, hogy ezzel olyan nagyon sokat nem játszhattak.
 Lionel kiegészítők. "Made in U.S. of America"
 Moko Lesney, Made in England.
 Mennyire egyszerű és nagyszerű a csomagolás! Csak papír és celofán.
 H0 by Lionel.
 Nekem csak a doboz is tetszik, mint rakomány.
 Azért az vicces, hogy az elszánt traktoros még a vonaton sem száll ki az imádott gép nyergéből, de gyerekként ugyan melyikőnket zavarta volna az ilyesmi?

1 megjegyzés:

somytomy írta...

Az árukapcsoláshoz annyit tudok hozzátenni, hogy a Faller a Car-Systemhez (mozgó autók) bevallottan használ néha más gyártóktól átvett "kasztnit" (Rietze, Herpa)