2009/09/30

Felújítás: MB-60 Ford Transit

Mikor megláttam, nagyon megsajnáltam ezt az MB-60-as Ford Transitot, mely valaha a Wella egyik szolgálati járműveként rótta az utakat. Valaki csúnyán elbánt vele, pedig kitűnő állapotnak örvendett, így a felújítása sem okozott nagy munkát. A fém karosszéria kromofágban, majd festékködben fürdött, hogy elnyerje egykori fehér színét. Az alvázat szerettem volna megtartani eredeti szürke színében, de sajnos nem tudtam rendesen lemosni az elejéről a fekete filcet, így fekete festést kapott. Az ablakokról szerencsére maradéktalanul sikerült alkohollal lemosnom a rostirón nyomait, mely az első lámpáknál elég makacs volt, mivel azok nem sima felületűek.

A végeredménnyel nagyon elégedett vagyok - kedvet is csinált egy eredeti állapotú beszerzésére -, igaz, most már a Noritsu-nál teljesít szolgálatot. A matricák vizes áztatósak, melyek egy Bburago 1/24-es kitből maradtak meg. Egyenlőre nem volt szívem még esetlegesen elrontani egy lámpafestéssel, de majd még begyakorolom a maradék romokon. A végére pedig egy kis összehasonlítást hagytam, ahol is a Corgi Ford Transit-jával áll szemben. Talán még emlékeztek annak bemutatásakor feltett kérdésekre, hogy melyik tetszik jobban - a mindkettő tetszik válaszra esett több szavazat. Így utólag egy kis segítség, most egymás mellett állnak.

Felújítás előtti állapota
Egykori Wella cégautó
Darabokban
A végeredmény
Tudom, hiányzik a lámpafestés
Ha már a múltkor kérdés volt, hogy ...
... a Corgi, vagy a Matchbox ...
... Transitja, tetszik jobban

2009/09/29

Matchbox SeaKings - K301-A Frigate

A mai naptól új szerző csatlakozik a blog írói közé. Régóta a napi átnézendő oldalak között szerepel a Matchbox Memories. Eddig csak hozzászólásokat írtam a megjelent írásokhoz, de Joe felkért, hogy szerzőként is tevékenykedjek a blog életében. Kicsit kérettem magam, mert időm nem igazán engedi a rendszeres írást. De Joe megnyugtatott, hogy ha csak ritkán is, de írjak. Úgyhogy ezentúl tőlem is olvashattok.

Sokáig gondolkodtam, hogy miről írjak. Átolvastam a blogot -nem volt egyszerű- s találtam egy szériát amiről nem esett szó. Számomra ez nagyon kedves mert a matchbox mellett a hajózás a másik hobbym. Lássuk tehát a Seakings sorozatot!

1976-ban jelent meg a sorozat nyolc modellel. Úgymint K301-K308. 1979-ben csatlakozott még 2 modell a K309-K310. Készült még három modell, de ezek már sosem kerültek kiadásra. Csak pre-production verzióban léteznek. A megjelent modellek mindegyike hadihajót mintáz meg, az el nem készült modellek között lett volna kereskedelmi hajó is. Ez a sorozat sosem ért el nagy népszerűséget nincsen sokféle változat, egyedül a K304-ből létezik két variáció. 1981-ben már ki is kerülnek a termékszériából a modellek.

Tengerre Matchbox!
Nézzük most a legelső modellt a sorozatból! A K301-A Frigate, azaz fregatt. A modell oldalán az F-109 azonosító található. Némi keresgélés után rájöttem, hogy ez a HMS Leander. Felfedezhető a párhuzam a modell és az igazi között, de sok az egyszerűsítés. Ne feledjük a méretarány 1:600, ez jóval nagyobb - illetve kisebb, attól függően, hogy honnan nézzük -, mint az átlag Matchbox méretarány és a hajó még így is 250 milliméter hosszú. Vízvonal modell, azaz a hajónak csak a vízvonal feletti része van megmintázva. Természetesen kereke is van, hogy tologatni lehessen, mint egy rendes Matchboxot. Charlie Mack ugyan csak egy verziót említ, de a valóságban kettő van, egy világos szürke és egy sötétebb szürke verzió. A képen látható modell a sötétebb.

Matchbox SeaKings K301-A, NRFB. A doboz még a klasszikus papír változat. Szerintem a grafika teljesen rendben van.

Itt kibontva látszik. Egy papír háttérre van felcsavarozva a modell.

A kidolgozottság rendben van, az ágyuk is megvannak. Egyedül a piros fedélzet ami nem tetszik.

Azzal a kis kék tekerentyűvel van felfogatva a hajó a papír háttérre.

S végül egy kép a hajó aljáról. Szépen látszanak a kerekek. Középen az az ovális rész, ahol a rögzítés csatlakozik. Nekem nagyon bejön, hogy roncsolás mentesen ki lehet venni a dobozból, le lehet venni a háttérről, s eredeti állapotába vissza lehet csomagolni.

2009/09/28

A legális és illegális kisautógyártás Magyarországon a '80-'90-es években - Kilencedik rész: Csomagolás

A cikksorozat végére maradt a vevők és forgalmazók szemszögéből nézve is az egyik legfontosabb és első körben a leglátványosabb eleme, maga a csomagolás. Optimális esetben minden gyártó igyekszik termékét úgy csomagolni, hogy az ízléses, ennek ellenére szembetűnő, gazdasági szempontból olcsó, logisztikai szempontból nézve könnyen csomagolható, szállítható legyen. Nem utolsósorban védje meg a terméket a külső fizikai hatásoktól is. A hazánkban gyártott modellek számos csomagolásban érkeztek el a fogyasztóhoz, nézzük is meg gyorsan, hogy melyek voltak ezek!


Matchbox:
A „hagyományos” zárt dobozokat először Angliából hozták, majd a dobozokat, blisztereket a Dunaújvárosi papírgyárban készítették, hazai alapanyagokból. A hazai piacra alapvetően bliszteres kivitelben készültek, de állítólag léteztek kis számban normál „zárt”, és ablakos kivitelű példányok is.

A dobozok festése, színe alapvetően nem tér el az eredetitől, csak a papír színe és minősége volt eltérő (mivel ekkor még hazánkban nem újrahasznosított papírt alkalmaztak a dobozok gyártásához).

Magyar dobozos verzió (forrás: homepage3.nifty.com)

A bliszteres termékek esetén a megszokott minőséget lejjebb adták, mivel ezt a termékcsoportot nem a gyűjtőknek szánták, így egyszerűbb, gyengébb minőségű és nem utolsó sorban durvább lett. A termék nevét, kisautó típusát sem tüntették fel rajta A Matchbox logó sem a megszokott lett, hanem egy kicsit szögletesebb. Erről voltak a Magyar kisautók könnyen felismerhetőek. A doboz hátulján a megszokott jogi szöveg volt elhelyezve, egy Matchbox matricával megfejelve. A bliszter műanyag buborékja a papírra első körben ragasztva volt, majd később tűzőgép segítségével került rögzítésre.

Az általánosan használt bliszter, és hátoldali grafikája. (forrás: homepage3.nifty.com, www.vatera.hu)

Variációk egy témára. (forrás: www.vatera.hu, www.ebay.com)

Corgi:
Minden modell bliszteres csomagolást kapott. Minősége hasonló a MB alsóbb árkategóriáju bliszteres termékeihez. „egy kaptafára” készültek. A papíron a a gyártó mellett (Metalbox GMK) a Corgi név is szerepelt, de semmilyen a kisautó típusára utaló információt nem találunk rajta. A bliszter a papírra szintén tűzőgép segítségével került fel.

(forrás: homepage3.nifty.com)

(forrás: Breki Finnország)

Egyszerű, de nagyszerű. Bliszteres csomagolás a Metalbox égisze alatt, Corgi felirattal. (forrás: homepage3.nifty.com)

Siku:
Maradtak a Siku-nál akkoriban alkalmazott ablakos dobozoknál. A színvilága maradt az eredeti, színes csíkos, illetve fehér alapon barna/sárga mintás. A doboz felső részén volt megtalálható a nagyobb Metchy, a bal felső sarokban a Rexi, illetve a jobb alsó sarokban pedig a Siku felirat. A dobozban rejtőző autó típusa utólag tintával lett rányomva a doboz bal alsó részére vagy a doboz aljára. Előfordult, hogy ezt később egyéb okokból átmatricázták (felülnyomták) az új modell nevével.

Variációk egy témára. (forrás: www.ebay.de, Zsoca)

Rexi feliratos Twin-pack (forrás: www.ebay.de)

Illegális másolatok:
Javarészt csak bliszteres kivitelben voltak kaphatóak, kivételt a Metchy és egyes Metál Playmobil termékek képeztek, amelyek nem ablakos dobozba zárt változatai is léteztek. Néhány modell (pld. Ligier JS-2) kis átlátszó tetejü műanyag dobozban volt kapható, de emlékeim szerint némely kisautó „ömlesztve” is kaphatóak volt az olcsóbb trafikokban.

Tipikus Mechy dobozok (forrás: Breki Finnország)

Metalcar csomagolások (forrás: www.vatera.hu)

Metalbox bliszterek. A Zastava még a "GMK"-s időszakban készült. A többi valószínűleg az újabb kivitel volt. (forrás: Breki Finnország)

(forrás: Breki Finnország)

(forrás: www.matchboxmania.de)

Hobby-Cars és Metal-Play-Mobil kisautók eléggé eltérő csomagolásban. A De Tomaso Panterát láthatjuk bliszteres és dobozos verzióban is (forrás: Breki Finnország)

2009/09/27

Matchbox MB-59 Opel Frontera

Tudtok még olyan modellt mondani a Matchbox kínálatában, ami a festés változtatásától eltekintve több néven is szerepelt az 1-75 sorban? Nekem most nem ugrik be semmi más, csak ez. A dolog lényegtelen, szeretem ezt a modellt és ha sikerül egy normális festésű változatba belebotlanom, akkor nem hagyom ott. Areh gyűjteményét elnézve, már olyan sok nem is maradt, a teljesen fehér és a bordó az, amire költenék még így a képek alapján.

E lapokon először mint Isuzu Rodeo szerepelt egy twin pack részeként. Aztán Vauxhall Fronteraként, és végül most mint Opel Frontera. Persze jelen esetben akkor rossz oldalon van benne a kormány.


Matchbox MB-59 Opel Frontera. Areh szerint ez egy 1999-es németországi kiadás.
Viszont ha Opel, akkor rossz oldalon van a kormánya.
Semmi csicsa, Convoy kerekek mindenhol és gyári festés a hátsó világítótesteken. Hogy miért nem lehet a hátsó pótkerék is Convoy?!